Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Particulier initiatief bij de bevordering van sport

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Particulier initiatief bij de bevordering van sport

  Dit draadje is bedoeld als verzamelplaats voor al dan niet toevallige vondsten in verband met de betrokkenheid van particulieren bij de sport.

  We zijn er inmiddels al decennia aan gewend dat sport geïntegreerd is in de samenleving. Maar lang voordat er georganiseerde amateursport en wat later ook profsport ontstond, was er slechts de interesse en het organisatietalent van enkelen. Want al hielden reeds de Grieken, Romeinen en Germanen zich bezig met wat we nu sport noemen, 'sport' zoals we het fenomeen nu verstaan, heeft een relatief korte geschiedenis. Zij dateert ruwweg van de tweede helft van de negentiende eeuw.

  Er wordt weleens vergeten dat sport in de beginjaren geweldig werd bevorderd door de inzet van enthousiaste particulieren. Het was de Sociëteit Momus die in de negentiende eeuw de eerste (internationale) wielerwedstrijden in Nederland organiseerde. De oudste Nederlandse club voor duivensport zat in de jaren 1840 in Maastricht. En ook als we niet streven naar 'wij waren de eersten', waren het in onze stad toch particulieren die amateurverenigingen oprichtten (zoals gezegd: de profsport is van veel later datum) en - ook los van die verenigingen - evenementen organiseerden.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 december 2012, 12:24.

 • #2
  Tabaksfabriek De Munt

  Het organiseren van wedstrijden was één ding, maar het inspelen op de 'sportmanie' was ook belangrijk. Elders op deze site plaatste Wigo een advertentie van Tabaksfabriek De Munt, waarin deze als prijzen voor een 'wedstrijd'/verzamelaktie van bonnen' voetbalschoenen, een prima Engelse voetbal en een rijwiel in het vooruitzicht stelt.

  De tijd is 1921 en al die artikelen zijn nog schaars en voor weinigen weggelegd. Ook al is het aangeboden 'prima rijwiel' misschien een doodgewone fiets, in die tijd reed je daar nog (amateur)wedstrijden mee.

  Natuurlijk: De Munt gebruikte deze aktie als een PR-stunt. Hoe meer mensen De Munt-artikelen rookten, hoe beter voor de bedrijfsresultaten van de firma. Maar het gegeven dat men juist sportartikelen als prijzen heeft gekozen - en niet bv. een toverlantaarn, fotoalbum, verrekijker of boek - duidt op twee zaken:

  1. sportartikelen, met name voetbalschoenen, waren zeer in trek;
  2. waarschijnlijk richtte men zich ook op een maatschappelijk bredere groep dan enkele decennia geleden; niet zozeer de leden van de sociale bovenlaag zoals we die kennen uit de hoogtijdagen van het sociëteitswezen, maar meer (de verenigingen van) de middenstanders en misschien ook de arbeiders.

  Om op dat laatste een antwoord te krijgen is het nodig inzicht te hebben in de gemiddelde salarissen voor arbeiders in de jaren 1920 en deze af te zetten tegen de prijzen van de produkten die De Munt voerde.

  Voor dit draadje voert een dergelijke vraag wat ver (er zit een boek in ), maar ik houd mij aanbevolen voor gegevens tot pakweg 1940 die - net als de advertenties van De Munt - wijzen op particuliere bevordering van de sport. Men kan dan denken aan bovengenoemde sportartikelen als prijs, maar ook aan sport-initiatieven (incidentele wedstrijd, tijdelijke club, kermis met sportevenementen, stamlokalen, enz.)
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 december 2012, 12:23.

  Opmerking


  • #3
   50 keigeleers

   Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
   Dit draadje is bedoeld als verzamelplaats voor al dan niet toevallige vondsten in verband met de betrokkenheid van particulieren bij de sport.
   (...)
   De oudste Nederlandse club voor duivensport zat in de jaren 1840 in Maastricht. En ook als we niet streven naar 'wij waren de eersten', waren het in onze stad toch particulieren die amateurverenigingen oprichtten (zoals gezegd: de profsport is van veel later datum) en - ook los van die verenigingen - evenementen organiseerden.
   Prachtige nieuwe thread!
   Ik begin het druk je krijgen, nu ik heb gezien dat ook de Eindejaarsquiz 2012 weer online staat, maar dat geheel terzijde.

   Terug naar deze thread, en wellicht ten overvloede, maar de thread over de 50 Keigeleers mag je ook niet vergeten als we het over oude sportverenigingen hebben.
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking

   Bezig...
   X