Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Zorgen om de zorg

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Zorgen om de zorg

    De zorg was al lang een zorgenkindje en dit gaat niet over. Echter we kunnen er niet omheen op een gegeven moment hebben we het allemaal hard nodig.

  • #2
    Openingscitaat
    De zorg is een monster van Frankenstijn dat ons gezien de kosten letterlijk begint op te eten. We hebben het zelf gebaard en nu moeten we het weer in de kooi zien te krijgen.
    (Bert Wagendorp - de Volkskrant

    Opmerking


    • #3
      Compensatie verhoging eigen risico 2013

      Als compensatie voor de verhoging van het eigen risico krijgen mensen met een laag inkomen extra zorgtoeslag. Het maximumbedrag voor de zorgtoeslag gaat in 2013 met € 115 per persoon omhoog. Huishoudens met een inkomen tot en met het wettelijk minimumloon krijgen de verhoging van het verplicht eigen risico helemaal terug. Huishoudens met een inkomen boven het wettelijk minimumloon ontvangen minder zorgtoeslag en dus minder compensatie.

      In hoeverre nog iets uitonderhandeld wordt in de kabinetsformatie is mij niet bekend wegens radiostilte.

      Zie verder: http://www.rijksoverheid.nl/onderwer...rzekering.html

      Opmerking


      • #4
        Proefberekening toeslagen

        Voor het jaar 2013 is nog geen rekenhulp beschikbaar. Wel over 2012.

        http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

        Opmerking


        • #5
          Dat zijn gevolgen van verkiezingen: onduidelijkheid over wat met je stem gebeurt!

          Opmerking


          • #6
            Wat ik heb begrepen is dat bij de calculatie over de eigen bijdrage afgelopen voorjaar, geen rekening is gehouden met de goedkopere geneesmiddelen, waardoor de verzekeraars minder kosten hebben gemaakt.

            Opmerking


            • #7
              AWBZ op de schop

              Deze week werden de plannen bekend gemaakt over onze toekomstige zorg. De ingreep in de AWBZ door staatssecretaris van Rijn(pvda) is heel ingrijpend. Hij wil vanaf 2015 met de zorg terug naar de buurt, de familie en de eigen spaarpot. De zorg wordt weer onze zorg, aan huis, op maat: 'Wat vroeger normaal was' zei de staatssecretaris vanmiddag in Buitenhof.
              Zijn er voorzieningen in huis nodig, dan wordt daarvoor naar draagkracht betaald met een 'vermogensinkomenbijtelling'. Gemeenten gaan aan de slag met buurt en wijk - en zorgteams.
              Een aantal gemeenten vinden dat ze te weinig aan tafel hebben gezeten, men moet meer doen met minder geld. Een gedeelte van de 3.5 miljard bezuinigingen moeten de gemeenten gaan dragen: op huishoudelijke hulp 40%, 25% op dagbesteding en hulpmiddelen. Van Rijn hoopt op een efficientere hulp. In een gemeente wel een traploft in de andere gemeente niet. Het verondersteld verzekerd recht wat voor ieder hetzelfde is, levert voor iedereen ongelijke zorg op en dat vindt men niet goed in Den Haag.

              zie buitenhof.tv 1e item

              Opmerking


              • #8
                Gaat het hier nu om de AWBZ of om de Kanteling WMO?

                Opmerking


                • #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
                  Gaat het hier nu om de AWBZ of om de Kanteling WMO?
                  Wat ik heb kunnen vinden is:
                  Sinds de Wmo zijn gemeenten verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Onder maatschappelijke ondersteuning vallen activiteiten die zorgen dat mensen kunnen meedoen in de samenleving.
                  Vanaf 2015 zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor begeleiding en verzorging. In Buitenhof had de staatssecretaris het over de AWBZ in 2015.

                  Opmerking


                  • #10
                    wat kost de zorg?

                    Goed geschreven overzicht over de kosten van de zorg en wat het ons oplevert.

                    https://decorrespondent.nl/164/wat-k...45344-f9071b94


                    bron: de correspondent

                    Opmerking


                    • #11
                      Oorspronkelijk geplaatst door Kermit Bekijk bericht
                      De zorg was al lang een zorgenkindje en dit gaat niet over. Echter we kunnen er niet omheen op een gegeven moment hebben we het allemaal hard nodig.
                      klopt Kermit, heb ik aan den lijve mogen ervaren, maar hoe komt het dat de zorg onderhand onbetaalbaar geworden is, is dit omdat de daadwerkelijke kosten zo gestegen zijn of omdat er op bepaalde niveau's onbetamelijk hoge winsten gemaakt worden?
                      Als ik goed geïnformeerd ben betaalt een Duitse collega van mij slechts ong. 50 euro/maand aan zorgverzekering en dat ook nog voor een pakket dat niet zo uitgebeend is als het onze.

                      Opmerking


                      • #12
                        Het gaat op alle fronten mis Ton; je krijgt een korting van ong. 10 euro op je basispakket, het eigen risico voor 2014 is gesteld op 360 Euro en nu maar afwachten hoeveel medicijnen niet meer vergoed zullen worden om deze korting te "Rechtvaardigen".
                        Het oude Ziekenfonds was zo slecht nog niet, maar sinds de privatisering is de zaak behoorlijk scheefgetrokken omdat er ipv. het woord kostendekkend het woord winst is komen te staan.

                        Opmerking


                        • #13
                          Ja, toen stond ik ook met mijn mond open van verbazing; alles gaat langzaam en moet overwogen worden, dit was binnen een paar dagen teruggedraaid, men is dus wel (eigen) toekomstgericht bezig- na de politiek moet er ook nog geld binnenkomen en dan ga je potentiële werkgevers niet op de tenen staan.

                          Opmerking


                          • #14
                            Ja, maakt deel uit van de participatiesamenleving waar men zich nu zo sterk voor maakt; als ik dingen voor een ander voor niks doe waarvoor anders overheidsgeld nodig zou zijn kan men dat weer aan andere zaken besteden, ik moet dan als loon een bepaald geluksgevoel ervaren.
                            Helaas staan opleiding en levenservaring deze status van gelukbeleving in de weg en wordt het mij nog duidelijker dat men onder toepassing van psychologische manipulatie op alle mogelijke manieren probeert geld te besparen.
                            Waar dat geld blijft , tja dat is nu een van de redenen van de vaagheid van invulling.

                            Opmerking


                            • #15
                              Er is van alles aan de hand in dit land, van alles waar men (de regering) niet over spreekt. Wat momenteel zichtbaar is dat is slechts het topje van de ijsberg; aan de AOW leeftijd is getornd, de pensioenen zijn niet meer gegarandeerd en/of waarde vast, belastingvoordeel-maatregelen en zorgtoeslagen worden opgeheven enz enz.

                              Ruim 15.000 hoogbejaarden die een jaar geleden nog recht hadden op een bed in een verzorgingshuis moeten dit jaar noodgedwongen thuis blijven wonen. Honderden verzorgingshuizen sluiten.

                              Sinds 1 januari komen ouderen met de indicatie zorgzwaartepakket (zzp) 3, het verzorgingshuis niet meer in. Dat zijn veelal 80-plussers die moeilijk ter been zijn, weleens iets vergeten, hulp nodig hebben bij het uit bed komen, bij het douchen of de maaltijd. In een verzorgingshuis zouden ze tot 12 uur hulp per week krijgen, maar volgens de nieuwe normen is 'zzp 3' gezond genoeg om met de nodige thuiszorg (waar thans ook op bezuinigd wordt) zelfstandig te blijven wonen.

                              Ouderen met indicatie zzp 4 zijn 1 januari 2016 aan de beurt. Als er dan voldoende zorg is van familie en buren, bestaat er evenmin recht op een bed in een verzorgingshuis. De maatregelen zijn het gevolg van bezuinigingen van het kabinet-Rutte. Uiteindelijk moet er 3,5 miljard per jaar worden bezuinigd op de langdurige zorg. De ruim 40.000 ouderen met zzp 1, 2 of 3 die nu al een plekje in een verzorgingshuis hebben, mogen blijven.

                              Ouderen met zzp 1 en zzp 2 werd vorig jaar al toegang tot een verzorgingshuis ontzegd. Een plaats in het verzorgingshuis is alleen nog voor mensen vanaf zzp 4. 'Dan zit je bijvoorbeeld in een rolstoel of ben je zo aan het dementeren dat je niet meer weet welke dag en hoe laat het is,

                              De groep ouderen die het verzorgingshuis niet meer inkomt, loopt de komende 4 jaar op van 15.000 tot 56.000 in 2018. De strengere zzp-normen hebben ook grote financiële gevolgen voor de verzorgingshuizen. Voor één oudere met zzp 3 werd door de overheid 5000 euro per maand betaald. Door het wegvallen van die groep worden massaal locaties van verzorgings- en verpleeghuizen gesloten. De eerste rampen kondigen zich aan 35 banen in Maastricht in de Koepelhof staan op de tocht. 600 tot 800 ontslagen vallen dit jaar in de Limburgse Thuiszorg. De juiste toepassing en de coulance van sociale wet zoals AWBZ en de WMO is daardoor belangrijker dan vaak wordt ingeschat. Daarom en om het werkgelegenheidsaspect speelt een en ander ook op gemeentelijk niveau.

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X