Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Chili con Carne

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Chili con Carne

  Origineel recept https://www.bigoven.com/recipe/us-ar...896-1944/21469
  dat ook door de U.S. Army aangepast werd.

  Nu bleek dat die U.S. soldaten ook hun voedsel rantsoenen tijdens de bevrijding ruilde tegen sigaretten en alcoholische drank met de lokale bevolking in Maastricht.
  Mijn opa heeft eens twee blikjes Chili con Carne geruild en dat was de eerste introductie van het gerecht in Maastricht voor onze familie. Oma heeft dat tweede blik destijds helemaal geanalyseerd (zonder internet natuurlijk) want men vond dat geweldig lekker pikant en scherp.

  Dat was altijd een leuk verhaal om te horen van je grootouders.

  Het duurde natuurlijk een hele tijd voor men in Maastricht ook echte verse chili's kon kopen. Dus men behielp zich jaren na de bevrijding met gedroogde chili vlokken {flakes} of de iets populairdere Cayenne peper. Knoflook dat had ook niet iedereen, maar wel uien en bonen.
  En men gebruikte in plaats van dure Steaks gewoon gehakt evenwel half om half in de naoorlogse jaren. Heel veel andere specerijen had men destijds niet. Nu koop je een zakje Chili con Carne Mix en denkt klaar te zijn.

  Nu kunt U een Chili puur maken zoals in de bovenstaande link is aangegeven. Wel dat is heel spannend. Ik heb dat getest met echte gematigde Chili's naar de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, meet de scherpte van chilipeper en pittige sauzen.​ (ik gebruik even de wikipedia hier)


  ik geef u een vertaling en interpretatie van dat originele Army recept

  Soldaten van het Amerikaanse leger aan de westelijke grens aten al chili sinds de oorlog met Mexico (1846), maar niet noodzakelijkerwijs in hun kantine. De eerste publicatie van het leger met een recept voor chili verscheen in 1896, The Manual For Army Cooks ( War Department Document Forum Support )
  In de Eerste Wereldoorlog voegde het leger knoflook en bonen toe en in de Tweede Wereldoorlog tomaten. << commentaar mijnerzijds dat met bonen was een beetje veel flatulentie op het slagveld.

  Dit was een nationaal patroon: Fannie Farmer ( bekende U.S. kokkin ) deed precies hetzelfde (zie de edities voor 1914, 1930 en 1941) Chili con carne (1896) (per soldaat). 1 biefstuk (rond); 1 eetlepel hete reuzel en olie; 2 eetlepels rijst; 1 kopje kokend water; 2 grote gedroogde rode chilipepers; 2 kopjes kokend water; bloem, zout en ui (optioneel).

  - Snijd de biefstuk in kleine stukjes.
  - Bak het aan in de koekenpan met olie en/of reuzel.
  - Haal het uit de pan als het bijna rondom bruin gebakken is. Leg het op een warm bord.
  - Doe in de koekenpan met de nog hete olie, één kopje heet water en rijst.
  - Dek goed af en kook langzaam gaar.
  - Haal de rijst ook uit de koekenpan en leg het bij het nog warme vlees.
  - Verwijder vooraf de zaadjes en een deel van de nerven uit de chilipepers.
  - Doe de Chili's dan in de koekenpan erbij.
  - Bedek de Chili's met twee kopjes kokend water en laat afkoelen.
  - Handwarm, knijp de Chili's dan uit in de hand tot het water dik en rood is.
  - Voeg een beetje bloem toe als het niet dik genoeg is en dan moet het wel even opkoken om die bloemsmaak weg te krijgen.
  - Doe het vlees en de rijst terug in de koekenpan en laat dat samen even goed opkoken.
  - Breng op smaak met zout en een beetje uipoeder, indien gewenst.

  serveer zeer warm liefst uit de koekenpan.

  Geplaatst in MC-Recipe Digest V1 Datum: Thu, 25 Jul 1996 19:39:47 -0700 From: Garry Howard NOTES : MasterCook geformatteerd door Garry Howard, Cambridge, MA g.howard@ix.netcom.com Uit het artikel “Just Another Bowl of Texas Red” door John Thorne in het september/oktober 1990 nummer van Chili Pepper Magazine.
  U zult een heel andere Chili con Carne proeven dan u tot nog toe zelf maakte, met rijst in plaats van bonen is erg darmvriendelijk.
  Mocht u allergisch reageren op de huid van een Chili of Paprika, zult u merken dat dit recept middels dat uitknijpen van de Chili nagenoeg geen huid in het recept achterlaat.
  Ik vond het zelf eigenlijk veel exotischer en kon die mensen uit Maastricht goed begrijpen die het voor het eerst in handen kregen.


  Misschien dat U zich de moeite eens doet, dit recept te koken.
  Last edited by Antonius; 27 april 2024, 11:08. Reden: kleine correcties
  Iets te oud voor re-educatie
  iets te jong voor afdanking
  m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

 • #2
  Zo voor Morgen, Bevrijdingsdag 5 Mei

  Als je bang bent voor echte Chili pepers dan neem gewoon "zoen tuut" zoete punt paprika die je fijn in sliertjes snijdt en na het fruiten met sambal oelek als pittige toevoeging die je beter kunt doseren met kleine theelepeltjes... en telkens proeven.


  - Snijd de ui in kleine stukjes.
  - fruit de ui in de koekenpan met olijf olie.
  - doe in de warme koekenpan de gesneden puntpaprika en laat het bij elke toevoeging even goed koken en roer het langzaam tot er nagenoeg geen vocht op de bodem te zien is
  - doe in de warme koekenpan je half om half gehakt, in kleine porties toevoegen, opdat het niet kookt maar aanbakt totdat het gehakt een beetje aan kleurt en rul geworden is.
  - met peper en zout op smaak brengen.
  - één kopje heet kokend water per persoon en de droge rijst, twee eetlepels / persoon. Dek goed af en kook op zacht vuurtje langzaam gaar.
  - doe dan de Sambal Oelek met een theelepeltje in de koekenpan erbij en na even omroeren proef of het pittig genoeg is.
  - breng nogmaals op smaak met zout, peper en een beetje ui poeder, indien gewenst.

  "The fast yankee version". Met iets meer controle op de scherpte betreffende de schaal van scoville inzake pittig / scherpte.


  ​en nogmaals rijst in plaats van bonen is echt een stuk prettiger voor je maag en darmen / glutenvrij
  Iets te oud voor re-educatie
  iets te jong voor afdanking
  m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

  Opmerking

  Bezig...
  X