4 lamsmerguez (niet de vette versie voor de barbeknoei)
1 grote andijvie
5 dl room
1 mespunt muskaatnoot
1 dl lamsfond
een klontje boter
een scheut olijfolie
peper
zout
Bereiden:
Maak de andijvie schoon. Houd een felgroen buitenblad apart. Snijd de andijvie in kleine centimeter brede reepjes. Zet een grote pot (*1) met gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Doe de andijvie in het hard kokend water. Laat 2 minuten koken zonder deksel. Giet af en spoel de andijvie met koud water tot de groente volledig afgekoeld is.
Laat een kleine braadpan warm worden op het vuur. Giet er een scheutje olijfolie in en voeg een klontje boter er aan toe. Bak de merguez worstjes op een zacht vuurtje in dit mengsel, gedurende 10 minuten langs elke kant. Een vleestang is daarbij handig om de worstjes te draaien.
Giet de room in de pot (*1) en laat zacht inkoken tot in de helft. Voeg de gekookte andijvie toe. Voeg zout en wat muskaatnoot toe. Breng aan de kook.
Snij het buitenste blad van de andijvie in zeer fijne snippers. Bak de snippers in de frituur op 150°C. Bak ze 30 seconden tot een minuut.
Haal de merguez uit de pan en houd even warm. Giet het overtollige bakvet weg en giet de lamsfond in de pan. Laat vlug een beetje inkoken en zeef de saus.
Serveren:
Leg de andijvie op een voorverwarmde serveerschotel. Leg er de merguezworstjes op en bestrooi de schotel met gefrituurde andijvie.
Serveer de saus apart in een sauciere.
Als je toch al de frituur aan hebt, passen lekkere frietjes prima erbij.
1 grote andijvie
5 dl room
1 mespunt muskaatnoot
1 dl lamsfond
een klontje boter
een scheut olijfolie
peper
zout
Bereiden:
Maak de andijvie schoon. Houd een felgroen buitenblad apart. Snijd de andijvie in kleine centimeter brede reepjes. Zet een grote pot (*1) met gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Doe de andijvie in het hard kokend water. Laat 2 minuten koken zonder deksel. Giet af en spoel de andijvie met koud water tot de groente volledig afgekoeld is.
Laat een kleine braadpan warm worden op het vuur. Giet er een scheutje olijfolie in en voeg een klontje boter er aan toe. Bak de merguez worstjes op een zacht vuurtje in dit mengsel, gedurende 10 minuten langs elke kant. Een vleestang is daarbij handig om de worstjes te draaien.
Giet de room in de pot (*1) en laat zacht inkoken tot in de helft. Voeg de gekookte andijvie toe. Voeg zout en wat muskaatnoot toe. Breng aan de kook.
Snij het buitenste blad van de andijvie in zeer fijne snippers. Bak de snippers in de frituur op 150°C. Bak ze 30 seconden tot een minuut.
Haal de merguez uit de pan en houd even warm. Giet het overtollige bakvet weg en giet de lamsfond in de pan. Laat vlug een beetje inkoken en zeef de saus.
Serveren:
Leg de andijvie op een voorverwarmde serveerschotel. Leg er de merguezworstjes op en bestrooi de schotel met gefrituurde andijvie.
Serveer de saus apart in een sauciere.
Als je toch al de frituur aan hebt, passen lekkere frietjes prima erbij.
Opmerking