Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Janihudi

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Janihudi

    Allereerst mijn dank om mijn 'probleem' U zoekt Wij vinden op te lossen, chapeau. Mijn vraag is weet iemand iets over de fa Janihudi, deze fa van dhr. van Straten was de voorloper van Stiphout en heeft met zijn boten de Janihudi 3 -4 7 en 9 op de Maas gevaren, anders dan Bonhomme was deze oorspronkelijk uit Gorichem afkomstige veerdienst gespecialiseerd in de pleziervaart. Ik heb (met toestemming) veel van de site kunnen halen (http://www.veerdienstjanihudi.nl/), ik zoek eigenlijk foto's verhalen over de periode in Maastricht als aanvulling voor mijn site. Alvast bedankt en nogmaals chapeau voor het snelle oplossen.
    MestreechterSteerke gief um Mestreech.

  • #2
    In mijn bezit een ansichtkaart uit, ik denk na WOII met daarop een rondvaartboot genaamd CORMABER die ten zuiden van de St. Servaasbrug voer. Het is naar mijn bescheiden mening een afwijkende naam t.o.v. de rondvaartboten van Van Stiphout.
    Kompleminte

    Toller

    Opmerking


    • #3
      Janihudi is een naam die werd samengesteld uit de eerste twee letters van de voornamen van de oprichter Huub van Straten: Jan, Nico, Huub en Dirkje. Je kunt een paar foto's (onder meer een oud affiche) en wat gegevens vinden bij Paul Arnold en Jac van den Boogard, Over de Maas, varen en spelevaren door de eeuwen heen, (Maastrichts Silhouet. 61), Maastricht 2005, blz. 45 en volgende. Het gaat daar vooral over Stiphout, maar zo hier en daar komen er wat feitjes langs. In 1957 schijnt Van Stiphout (door Van Straten naar Maastricht gehaald) de aanlegsteigers van Janihudi te hebben overgenomen. Die bevonden zich op de kop van het Stadspark, waar de Jeker in de Maas vloeide. (blz. 52). Dat klinkt bekend, nietwaar?
      Last edited by Ingrid M.H.Evers; 8 maart 2015, 09:21. Reden: aanvulling affiche

      Opmerking


      • #4
        Als je op zoek bent naar verhalen, dan is het misschien een idee om de krantenbank Delpher te raadplegen. Ik vond 120 treffers met 'Janihudi': http://www.delpher.nl/nl/kranten/res...query=Janihudi. De vroegste voor Maastricht betreft de Haarder Gaank in 1949. Delpher vraagt wat handigheid omdat de instellingen gemakkelijk verspringen, maar laat je dat niet ontmoedigen.Oefening baart kunst.

        De krantenbank van het Gemeentearchief Roermond levert vier treffers, maar omdat die alle na 1945 vallen, kun je die kranten volgens hun huisregels alleen inzien bij het archief, niet op de website. http://roermond.x-cago.com/kranten/search.do.

        Omdat geen van beide sites erg volledig is voor Maastricht, is er natuurlijk altijd nog de krantendocumentatie van de afd. Documentatie Limburg bij de Stadsbibliotheek Maastricht (Centre Céramique). Geen heel gemakkelijke toegang, maar je kunt niet weten.
        Bestanden bijvoegen
        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 8 maart 2015, 10:43.

        Opmerking


        • #5
          Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
          In mijn bezit een ansichtkaart uit, ik denk na WOII met daarop een rondvaartboot genaamd CORMABER die ten zuiden van de St. Servaasbrug voer. Het is naar mijn bescheiden mening een afwijkende naam t.o.v. de rondvaartboten van Van Stiphout.
          Op het eerste gezicht zou ik het met je eens zijn, dus ik heb er eens even mee gegoogeld. En wat blijkt: onze eigen goofjohn heeft het al uitgevogeld: https://www.google.nl/webhp?sourceid...CORMABER+schip. Het is een vroege boot van Stiphout en de eigenaar haalde hetzelfde trucje uit als Van Straten. CORMABER (ca. 1957/58 ) komt van de namen van zijn drie kinderen: Cornelis, Marianne en Bert.

          Stiphout had in den beginne ook schepen met de naam 'Barthom' (1959, genoemd naar de jongste zoon) en 'Christo' (1960, genoemd naar zichzelf en zijn echtgenote Toos). Daarna volgde het eerste grote passagiersschip met de naam 'De Maasvallei' (1962). Dit en meer is te vinden bij Arnold/Van den Boogard, De Maas over (zie posting hierboven).

          Opmerking


          • #6
            Beste mensen bedankt voor jullie tips, en inderdaad (Ingrid) ik heb goed opgelet bij mijn eerdere zoektochten bij MestreechOnline . Het boekje van Silhouet nr 61 heb ik reeds in mijn bezit en daar heb ik ontzettend veel informatie vandaan gehaald. Ook de Delpher kranten site heb ik een bezoek gebracht, veel van de hits waren advertenties. Dus bedankt allen voor de moeite, we blijven zoeken en hopen.
            MestreechterSteerke gief um Mestreech.

            Opmerking

            Bezig...
            X