Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Vlubet

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Vlubet

    Een naam die veel Maastrichtenaren kennen, is die van Vlubet (Vlooien-Bet). Zij was in de late negentiende eeuw een echt volkstype, een marktvrouw die op de Markt in Maastricht kaas verkocht én geld. Ze schoot voor, maar je kon ook geld bij haar lenen. Tegen een ruime rente, dat wel.
    Vlubet is bekend geworden doordat de Maastrichter Staar bij haar eerste deelname aan een zangwedstrijd (in 1883?) in het Belgische Mons (Bergen) een 'toegift' gaf. De heren zongen 'Vief cent 'n oons viege...'. De Belgen dachten dat dit het Nederlands Volkslied was en vonden het wát sjoen! En die Maastrichtenaren waren échte patriotten, want ze zongen het met zoveel verve!

    Dit 'lijflied' van De Staar is later nog vaak in verschillende vormen ten gehore gebracht, zelfs meerstemmig. Het is ook een lekker deuntje, je kunt er zelfs op marcheren. Wie het niet kent en eens wilt horen, moet maar eens de website van Tiny Feij bezoeken: Reubesop, eus eige leedsjes: https://www.reubesop.nl/leedsjes-en-veerskes/ Vlubet vind je onder de V. Nou, alla, onder 'Vief oons'. Ik geef hier toch maar de rechtstreekse link, maar bezoek vooral die hele site eens. Ze bevat een schat aan Maastrichtse cultuur(geschiedenis): https://www.reubesop.nl/vief-cent-n-oons-viege/

    Dit ter inleiding, maar nu mijn vraag: heeft iemand ooit ontdekt wie Vlubet nu precies was? Ik ben op zoek naar haar naam, of een gegeven dat mij daartoe verder helpt.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 4 maart 2024, 14:55.
Bezig...
X