Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Ballade Heiligdomsvaart

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Ballade Heiligdomsvaart

    Wie heeft de tekst van de ballade in het Maastrichts over de stoet van de Heiligdomsvaart of waar is die tekst te vinden? De ballade moet al tientallen jaren oud zijn.

    Akvast dank voor uw reactie!

  • #2
    Ik vond de tekst op de website van Tiny Fey (www.reubesop.nl). Zij verzamelt al jaren oude liedjes in het Maastrichts dialect. Zij is op dit gebied de enige echte autoriteit en ook op MO al eens aan de orde geweest: http://forum.mestreechonline.nl/foru...-van-tiny-feij

    Tiny Fey dateert haar liederen waar mogelijk aan de hand van historische gegevens. Ze vermoedt dat de tekst slaat op de Heiligdomsvaart van 1909, meer dan een eeuw geleden dus, al is het niet bekend wanneer het lied precies ontstond. Toch kan het niet veel later zijn geweest, omdat de melodie binnen enkele decennia weer in vergetelheid schijnt te zijn geraakt (Trijn de Begijn uitgezonderd!). Zie deze link: http://www.reubesop.nl/de-heiligdomsvaart.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 13 juni 2019, 21:44.

    Opmerking


    • #3
      Hartelijk dank aan Ingrid Evers voor haar speurwerk.
      Gelukkig maar dat er een Tiny Fey is als verzamelaar van Maastrichtse liedjes.

      Van de Heiligdomsvaart 1909 is toen een serie ansichtkaarten vervaardigd door de fotograaf Climan-Ruyssers uit Antwerpen.

      Opmerking

      Bezig...
      X