Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Mediaoorlog in Maastricht?

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Mediaoorlog in Maastricht?

  Voelt Dagblad De Limburger (DDL) (in Maastricht) de hete adem van De Nieuwe Ster (DNS) in zijn nek?

  Als je de column d.d. 3 mei 2024 van hoofdredacteur Bjorn Oostra van DDL moet geloven vrees ik dat er lichtelijke paniek is in het redactielokaal van DDL.
  Wat u nu overigens gaat lezen is geschreven door een laagopgeleide, niet echt betrouwbare, weinig of niet maatschappelijk betrokken en vooral commercieel ingestelde Pier.
  Tenminste dat beweert Bjorn Oostra

  Gelukkig, althans dat hoop ik, weten de trouwe lezers van MestreechOnline beter, al kan ik niet beweren dat ik hoogopgeleid ben. Maar dat terzijde.
  Maar, ter verdediging van Bjorn Oostra, heeft hij waarschijnlijk niet zijn pijlen gericht op MestreechOnline, maar op De Nieuwe Ster.

  Bjorn Oostra durft mogelijk de directe confrontatie met DNS niet aan en noemt het beestje ook niet bij naam, maar scheert daarom alle internetforums over een kam.
  "Met een paar muisklikken, een groeiend legertje volgers en een flinke portie fantasie publiceren steeds meer mensen hun eigen nieuws. Vaak zijn dat onschuldige verhaaltjes over eigen belevenissen van alle dag, niet zelden wordt via social media nieuws verspreid dat meer in de buurt komt van totale onzin dan van de waarheid."

  Dat Oostra zich daarmee welllicht zelf in de voet schiet realiseert hij zich in zijn boosheid niet.
  Veel (oud-)journalisten van DDL - wellicht waren te laag opgeleid? - zijn in de loop van de jaren zelf begonnen met wat te publiceren (op kleine schaal).
  Denk bijvoorbeeld aan (de gepensioneerde) Johan van den Beek, George Vogelaar of Maarten van Laarhoven. En zo zijn er nog wel enkelen te bedenken.
  Los daarvan kan ik het natuurlijk niet nalaten om de volgende keer als ik ze zie aan Joos Philippens, Siebrand Vos, Annelies Hendriks of Rene Willems te vragen naar hun afgeronde (universitaire?) studie.

  Feitelijk doet Bjorn Oostra De Nieuwe Ster een plezier.
  DNS bijt natuurlijk fel van zich af in hun reactie 'De Limburger maakt karikatuur van gratis journalistiek en fileert Bjorn Oostra tot op het bot.
  En passent levert de reactie nog wat extra reclame op voor MestreechOnline, Wat is loos in Mestreech?, DjoeGio, Chapeau Magazine en natuurlijk niet in de laatste plaats voor DNS zelf.
  Het doet denken aan de hit van John de Bever: "Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht, al zou je dat willen...."

  Dit alles met dank aan Bjorn Oostra.

  Oorspronkelijk geplaatst door Pier d.d. 8 mei 2024 in topic Stadsbestuur 2022-2026
  (..) Kwam het vorig jaar met enige regelmaat voor dat ik alleen op de perstribune zal, al moet ik toegeven dat er meestal ook wel een journalist van DDL kwam kijken, maar sinds DNS zijn opwachting heeft gemaakt is het een stuk drukker op de perstribune.
  Tot een maand geleden zag je vaak pas op donderdag een artikel in DDL staan over de domein- of raadsvergadering van dinsdag.

  Gisteren, werd er echter respectievelijk links (DDL) en rechts (DNS) van mij driftig getypt en de domeinvergadering was nog niet voorbij of de artikelen stonden al online bij DDL en DNS.....
  Plotseling mag de gemeenteraad zich verheugen over heel veel mediabelangstelling en lijkt er een heuse concurrentiestrijd gaande in de Maastrichtse mediawereld.​
  .(..)
  Overigens voor alle duidelijkheid.
  Ik heb geenszins het idee dat er op de werkvloer, en daarmee bedoel ik mn. de perstribune in de raadszaal in Maastricht, enige sprake is van vijandigheid van de aldaar aanwezige journalisten van DDL richting wie dan ook.
  Misschien een beetje meer concurrentiestrijd, maar dat is voor iedereen wel goed
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

 • #2
  Nu is dat wel een belangrijk punt.
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  "Met een paar muisklikken, een groeiend legertje volgers en een flinke portie fantasie publiceren steeds meer mensen hun eigen nieuws. Vaak zijn dat onschuldige verhaaltjes over eigen belevenissen van alle dag, niet zelden wordt via social media nieuws verspreid dat meer in de buurt komt van totale onzin dan van de waarheid."​:
  Iedereen heeft zo zijn kijk op de dingen.

  Ook jijzelf Pier en ik of mijn oude tante Truij en of Opa Anton.

  Een vreselijk soort grabbelton is toch ook "ongehoord" Nederland op TV waar gratis kennis en berichtgeving a la Trump wordt voorgeschoteld aan de kijkers.
  Echter als ik het met nationale of internationale pers en media vergelijk is een portie gezonde journalistiek van DDL die kritisch is een goed contra gewicht tegen de polariserende gratis pers.
  Al vind ik hun (DDL) + berichten die betaald moeten worden echt een afrond aan elke burger die al kijk en luistergeld betaald heeft inclusief de internet bronnen. (belastinggeld)
  Iets te oud voor re-educatie
  iets te jong voor afdanking
  m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

  Opmerking


  • #3
   Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
   Nu is dat wel een belangrijk punt.


   Iedereen heeft zo zijn kijk op de dingen.

   Ook jijzelf Pier en ik of mijn oude tante Truij en of Opa Anton.

   Een vreselijk soort grabbelton is toch ook "ongehoord" Nederland op TV waar gratis kennis en berichtgeving a la Trump wordt voorgeschoteld aan de kijkers.
   Echter als ik het met nationale of internationale pers en media vergelijk is een portie gezonde journalistiek van DDL die kritisch is een goed contra gewicht tegen de polariserende gratis pers.
   Al vind ik hun (DDL) + berichten die betaald moeten worden echt een afrond aan elke burger die al kijk en luistergeld betaald heeft inclusief de internet bronnen. (belastinggeld)
   Natuurlijk kan iedereen zo maar een 'Nieuws Internetforum' starten. En natuurlijk heb ik een eigen kijk op bepaalde zaken.
   Als de kritiek van DDL gericht zou zijn tegen de nieuwsberichten op en van MestreechOnline en aanverwante internetfora zou Bjorn Oostra soms wel eens een punt kunnen hebben.
   Maar het grappige is dat hij geen enkel internet forum noemt - maar hoogstwaarschijnlijk hint op De Nieuwe Ster - en dientengevolge alles over een kam scheert.

   Los daarvan is het hautain om te beweren dat alleen De Limburger (DDL), L1 en een enkele regionale omroep serieus nieuws kunnen brengen en dat alleen die genoemde mediabedrijven beschikken over 'echte, betrouwbare, journalistiek' en beschikken over gekwalificeerde journalisten.

   Je kunt het eens of oneens zijn met artikelen in De Nieuwe Ster, maar de 3 redacteuren van De Nieuwe Ster zijn gerenommeerde journalisten die momenteel DDL en L1 het vuur aan de schenen leggen.
   En dat ook nog eens gratis!!

   En dat steekt...... (en begrijp ik ook nog).
   Maar met wild om je heen slaan bereikt Bjorn Oostra niets.
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking


   • #4
    hoezo wild om je heen slaan?
    eens of oneens zijn met nieuwsartikelen, sorry maar ik denk dat je meningen bedoeld - over het nieuws kun je geen onenigheid hebben dat is immers objectief weergegeven ( hoop ik )
    hautain is de burger die zelf kan denken nooit, wel als die meningen verre van zich werpt en het als minderwaardig beschouwd
    elke kapper heeft een paar kammen die over menig hoofd glijden, ook de wol verwerkers gebruiken wol van meerdere schapen

    Storm in een wijnglas?

    Gratis? Heb je al eens gezien hoe het cookie beleid in elkaar zit bij DNS of DDL bij de eerste kun je niet alles afwijzen bij de tweede wel.
    Iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afdanking
    m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

    Opmerking


    • #5
     Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
     hoezo wild om je heen slaan (...).
     De mediaoorlog in Maastricht is kennelijk een nieuwe fase ingegaan.

     Brandbrief RTV Maastricht
     De Nieuwe Ster (DNS) publiceerde afgelopen maandag (20/5-'24) een uitvoerig artikel, waarin ze - genoegzaam? - aantoonden dat de Maastrichtse gemeenteraad - mogelijk ten onrechte - unaniem instemde met een extra subsidie voor RTV Maastricht.
     Deze extra subsidie kwam er na een brandbrief van RTV Maastricht van 2 juli 2023.
     RTV Maastricht gaf in die brandbrief aan dat ze in het voorgaand jaar 2022 (na een korting van de gemeentelijke subsidie van een ton) een verlies hadden geleden van 26.000 euro. De klap was grotendeels opgevangen met bezuinigingen.
     In juli 2023 werd het verlies voor heel 2023 geschat op nog eens 50.000 euro. RTV Maastricht gaf daarbij aan dat zonder financiële injectie een besluit over het al dan niet voortbestaan van de publieke omroep van Maastricht steeds dichterbij kwam.

     Motie
     Kitty Nuyts (LPM) diende abrupt een motie in, overigens gesteund door PvdA, CDA, GroenLinks, SAB, PVM, VVD en D66, om te onderzoeken hoe RTV Maastricht geholpen kon worden gedurende de periode in aanloop naar de implementatie van de nieuwe Mediawet in 2025.
     Een van de overwegingen was dat de algemene reserves van RTV Maastricht geen ruimte meer boden om nog meer verliezen op te vangen en daarom werd er een dringend beroep op de gemeenteraad gedaan.​
     De gemeenteraad trapte daarin en besloot tot een extra subsidie van in totaal 135.000 euro aan RTV Maastricht.

     Reserve van 158.000 euro
     Wat echter verzwegen werd door RTV Maastricht cq wat niet goed bekeken werd door de raadsleden (ook heel pijnlijk om dit te constateren!!) was het feit dat RTV Maastricht, op het moment van versturen van de brandbrief, nog een reserve had van 158.000 euro!
     Dat terwijl er in de motie dus nog werd overwogen dat de algemene reserves geen ruimte meer boden om nog meer verliezen op te vangen.

     Vragen over gang van zaken
     Van deze publicatie in DNS schrokken kennelijk enkele fracties (SAB, MvN en VOLT) die daarop gisteren nieuwe vragen stelden aan het college van B&W .
     Wat deze fracties o.a. willen weten is
     - Welke overwegingen werden gemaakt om RTV Maastricht te ondersteunen met extra subsidies?
     - Of het college van B&W op de hoogte van de volledige jaarcijfers van RTV Maastricht en zijn deze jaarcijfers beschikbaar waren voor publieke inzage?
     - Indien de verstrekte subsidies niet conform gemaakte afspraken zijn, gaat het college van B&W deze dan terugvorderen?
     en
     - Welke lokale mediabedrijven ontvangen subsidie en advertentie-inkomsten en waarom ontvangen anderen deze subsidie niet?

     RTV Maastricht verwijt de ketel......
     Het moge duidelijk zijn dat RTV Maastricht niet gelukkig is met de onthullingen gedaan door DNS.
     Niet verwonderlijk dat RTV Maastricht daarom vandaag, 22 mei 2024, met een persbericht komt met de titel De Nieuwe Ster slaat om zich heen.

     In de eerste alinea wordt gelijk de toon gezet:
     Begin maart berichtte L1 over de komst van een nieuw online nieuwsplatform in Maastricht.
     Gratis voor de lezer, betaald door adverteerders.
     Al snel volgde opiniestukken van het nieuwsplatform over een geschil tussen De Limburger en L1, over de financiering van de publieke omroepen met overheidsgeld. De strekking van het opiniestuk was duidelijk: de gevestigde media deugen niet.​


     RTV Maastricht beweert nu dat DNS twee misvattingen hanteert en dat van hun opiniestuk over de extra gemeentelijke subsidie niets klopt.
     Ik zou zeggen, laat iedereen dit zelf maar beoordelen na het lezen van de hier aangehaalde stukken.

     Woelige tijden
     Het lijkt mij wel duidelijk dat de bestaande media de 'oorlog' in Maastricht heeft verklaard aan een nieuwkomer die roert in een vijver die tot nu toe vrij rimpelloos was en waar men als bestaand media bedrijf rustig kon dobberen zonder zich in te hoeven spannen of men bang moest zijn voor een vloedgolf.
     Die tijden zijn verandert.
     Zeker voor een (vrijwel volledig) op subsidie varend bootje als RTV Maastricht breken woelige tijden aan..........     Last edited by Pier; 22 mei 2024, 23:15.
     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • #6
      Wat is eigenlijk de bedoeling van het DNS inzake dit media conflict met in de fik steken en olie op het vuur?
      Trumpisme ten voeten uit.
      Iets te oud voor re-educatie
      iets te jong voor afdanking
      m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

      Opmerking


      • #7
       Trumpisme?

       Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
       Wat is eigenlijk de bedoeling van het DNS inzake dit media conflict met in de fik steken en olie op het vuur?
       Trumpisme ten voeten uit.
       Nou, volgens mij toont De Nieuwe Ster (DNS) gewoon aan dat RTV Maastricht, al dan niet opzettelijk!, onjuiste informatie heeft vertrekt!
       Bovendien heeft de gemeenteraad, al dan niet opzettelijk, een onjuiste beslissing genomen. Althans een beslissing met de onjuiste achtergrond informatie.
       Niet voor niets hebben 3 partijen daar nu vagen over gesteld.

       Dit aan het licht brengen hoort de journalistiek nu juist bij voorkeur te doen
       Dit ontkennen heeft de kenmerken van Trumpisme.....
       Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

       Opmerking


       • #8
        "Met MestreechOnline krijgt nooit iemand ruzie....."

        Bovenstaande quote is afkomstig van Jo Smeets, fractievoorzitter van MAASTRICHT van NU.
        Jo heeft een column geschreven die hieronder is te lezen.

        ----------------------------------------------------------------------------------
        Ruzie in de stad.

        Mijn eigen column als zij ons werk doen doe ik dat van hun 😂

        Tsja, ik begin me toch wel een beetje zorgen te maken over de pers en media in onze stad. Het lijkt wel alsof iedereen met elkaar overhoop ligt. L1 heeft ruzie met De Limburger omdat hun logo's te veel op elkaar lijken. De Nieuwe Ster maakt ruzie met RTV Maastricht over de jaarrekening. En ondertussen proeven we wat boosheid als iemand anders daar wat over schrijft of vragen stelt.

        Is de enige journalist die geen ruzie maakt met collega's nu echt de ongeschoolde (geen media-opleiding) zingende nasi goreng journalist? Het is toch vreemd dat juist hij degene is die geen conflicten heeft.

        Journalisten roepen vaak naar de politiek dat we ons bij ons werk moeten houden en moeten doen waar we goed in zijn. Maar ruzie maken onder elkaar hoort niet bij jullie werk, maar bij dat van ons. Dat mag ik zeggen als politicus.

        Of zou het kostenbesparing zijn van mediabedrijven om te schrijven of filmen over hun eigen rechtszaak? Dan kunnen ze de journalist misschien declareren onder het kopje rechtsbijstandsverzekering.

        Laten we alsjeblieft terugkeren naar de essentie van journalistiek: objectief nieuws brengen en elkaar versterken in plaats van tegenwerken. Want zoals het nu gaat, verliest de burger en dat schrijven jullie net altijd over de lokale politiek.

        O ja, en met mestreechonline krijgt nooit iemand ruzie. Die hebben er alleen discussies over op hun platform.

        De Nieuwe Ster Maastricht, RTV Maastricht ,De Limburger, L1,.....Wat is loos in Mestreech?

        -----------------------------------------------
        Last edited by Pier; 23 mei 2024, 13:09.
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking


        • #9
         Ja je heb sensatie ,, Journalisten en goeie journalisten
         het is maar waar je van houd.
         Verder ben ik het met jo eens. wat mestreech online betreft maar dat is ook geen journalist

         maar iemand die met beide voeten op de grond staat
         onafhankelijk en een oprechte mening en verslaggeving
         en die niet mee waait (( zoals de wind waait zo waait mijn jasje,.

         Opmerking


         • #10
          Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
          Trumpisme?
          Nou, volgens mij toont De Nieuwe Ster (DNS) gewoon aan dat RTV Maastricht, al dan niet opzettelijk!, onjuiste informatie heeft vertrekt!
          Bovendien heeft de gemeenteraad, al dan niet opzettelijk, een onjuiste beslissing genomen. Althans een beslissing met de onjuiste achtergrond informatie.
          Niet voor niets hebben 3 partijen daar nu vagen over gesteld.
          Dit aan het licht brengen hoort de journalistiek nu juist bij voorkeur te doen
          Dit ontkennen heeft de kenmerken van Trumpisme.....
          Populistische thema's, sentimenten en methoden, dat is een onderdeel van de nieuwe term Trumpisme zie wikipedia
          Zoals ons nog in het geheugen staat loog Trump over menig thema en verdraaide feiten elke dag tijdens zijn ambt.

          In die samenhang kan men als onderzoekend (investigative) journalist zeker waarheden boven water krijgen en ook het tegenovergestelde doen als het in hun kraam te pas komt.

          Ik noem het programma "ongehoord" op TV als voorbeeld dat heel wat kolder aan de man brengt. Waardoor kijkers al bij voorbaat niet meer geloven wat anderen erover te zeggen hebben.
          Trumpisme dus
          En mijn vraag is dus hoe integer ben je als DNS journalisten en politiek geëngageerde raadsleden die erover meezingen als ze dergelijke methoden hanteren?
          Trumpisme is dus ook eerst iets roepen en nadien wel kijken of het klopt en wie er in meegaat.

          Dat balletje opwerpen is de methodiek om af te leiden van andere belangrijkere zaken.

          Dus laten we vooral eerst afwachten hoe de vork in de steel zit.
          Dat zien we zelf nu met Trump ook wel, inzake alle aanklachten jegens zijn persoon en firma's.          Iets te oud voor re-educatie
          iets te jong voor afdanking
          m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

          Opmerking

          Bezig...
          X