Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

De nieuwe ENCI Groeve

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • De nieuwe ENCI Groeve

    [ame]http://www.youtube.com/watch?v=r4ME-QUWDmM[/ame]
    Ik kwam en zag en ben nu weer weg

  • #2
    IK heb inmiddels als contact opgenomen met prins Bernard en Pistolen Paultje om dit te voorkomen.

    Opmerking


    • #3
      't Is wel een giller, dit filmpje!

      Opmerking


      • #4
        Laat de maker van dit filmpje (Etienne Courtens) nu ook nog een oud leerling van mij zijn. Toch niet slecht les gegeven.

        Opmerking


        • #5
          Iets realistischer wellicht: vandaag dit artikel in de krant over de voortgang van het plan 'ENCI Transformeert'.
          Blokbrekers zijn terug
          • Vanaf 9 april gaat bij de ENCI-groeve het ‘tijdelijke theehuis’ open. Elke zondag zal het theehuis geopend zijn.
          • Bij de visvijver wordt een terras aangelegd om de drankjes en versnaperingen van het theehuis te nuttigen.
          • Het tijdelijke theehuis is een houten chalet. Op termijn komt er een echt theehuis aan de oever van de vijver.
          • Vanaf het theehuis worden diverse wandel-, fiets- en mountainbike routes uitgezet.
          • Vanaf 30 april gaat het pontje over de Maas bij Kasteel Hoogenweerth weer in de vaart.

          door Vikkie Bartholomeus

          Geen graafmachines, maar blokbrekers aan het werk bij ENCI. In de groeve wordt een nieuwe toegang gemaakt naar De Schark. De gang is onderdeel van de transformatie van ENCI, maar ook een eerbetoon aan het bijzondere oorlogsmonument.

          Kerstnacht 1944. In de ondergrondse mergelgangen van groeve De Schark vieren enkele honderden Amerikanen opeengepakt de nachtmis bij kaars- en lantaarnlicht. De New Yorkse pater Dobrzynski gaat voor in het gebed; broeder Radbouw Haarsma van de Beyart begeleidt de gezangen op het harmonium, en de soldaten spelen ook kerstliederen op gitaar. De sfeer is gespannen. Maastricht mag dan wel bevrijd zijn, maar de Duitsers rukken op in het Ardennenoffensief. De meeste soldaten zullen de komende dagen vertrekken naar het front. Na de mis zetten militairen hun naam in een gladgestreken mergelwand. De foto’s van dit tafereel zijn huiveringwekkend, want voor de meeste jongens was dit hun laatste kerstnacht. Van de 800 bij Maastricht gelegerde soldaten - onder meer bij De Schark - kwamen er slechts 55 terug van het slagveld.

          De opschriften in groeve De Schark staan inmiddels geregistreerd als formeel oorlogsmonument. Het is een bijzondere plek. Zo bijzonder, dat cementfabriek ENCI de afgelopen decennia bewust het gangenstelsel van De Schark onaangetast heeft gelaten. „Oud-directeur Jan de Jong zei al: ‘Dit gaan we natuurlijk niet afgraven. Hier moet je vanaf blijven’.”

          Directeur Peter Mergelsberg van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied tuurt naar de enorme mergelwand waarin een opening gaapt. Het is misschien wel honderd jaar geleden dat traditionele blokbrekers hier mergel dolven door gangen uit te zagen, maar anno 2012 wordt er in de groeve opnieuw een gang gemaakt. Een ongeveer veertig meter lange gang moet uitkomen op het gangenstelsel van groeve De Schark. Als de ENCIgroeve straks een natuur- en recreatiegebied geworden is, wordt De Schark vanuit de groeve toegankelijk. En vice versa: gekeken wordt of bezoekers voor de ENCI-groeve vanaf de Van Schaikweg bovenop de berg via de gangen van De Schark naar binnen kunnen.

          Het graven van de gang - die ongeveer een miljoen euro kost - wordt gedaan door mergelspecialist Fer Rouwet uit Terlinden en zijn medewerkers. Ongeveer een meter per dag vorderen ze. „Eigenlijk gaat het op dezelfde manier als honderd jaar geleden. Alleen doen we het nu met een elektrische zaag; tot 1983 deden we alles nog met de hand.” De blokbrekers zagen steeds grote rechthoekige blokken uit het massieve mergel. Als de blokken aan alle zijdes los zijn, worden ze van de achterwand ‘afgebroken’. Een paar tikjes op de gele steen maakt voor de kenner duidelijk hoe de kwaliteit is, waar natuurlijke breuken lopen. „Je moet altijd oppassen, maar eigenlijk sta je hier veiliger dan buiten.Want dit is massief hè.” Honderden meters gang heeft Rouwet op deze manier uitgezaagd, onder meer in de groeve in Sibbe, maar ook in de Valkenburgse Gemeentegrot. Is hij alert op het aantreffen van een fossiel als mosasaurus Bèr? „Ik vind liever een dier dat ze nog niet kennen”, lacht hij. „Als je een mosasaurus vindt, noemen we die niet Bèr maar Fer”, grapt Mergelsberg. De uitgezaagde mergelblokken worden later beschikbaar gesteld aan kunstenaars.

          Poort en afdak van de nieuwe mergelgang worden ontworpen met biodiversiteit in het achterhoofd; zo moeten vleermuizen gemakkelijk in De Schark onderdak kunnen vinden. Peter Mergelsberg ziet de nieuwe toegang niet alleen als onderdeel van het Plan van Transformatie, maar ook als een morele plicht om het oorlogsmonument beter toegankelijk te krijgen. „Het moet echt een herdenkingsplek worden, geen toeristische attractie. Je moet hier straks met een bepaalde eerbied naar binnen gaan.”

          (Bron: Dagblad De Limburger, 27-3-2012)
          Bestanden bijvoegen

          Opmerking


          • #6
            Ook dit is iets moois uit de Enci groeven

            http://www.beleefdelente.nl/vogel/oehoe

            Opmerking


            • #7
              Je moet maar zin hebben met dit achtergrondgebrom. Bovendien vind ik, dat je zo weinig mogelijk in de buurt moet komen van nesten, ook met webcams.

              Opmerking


              • #8
                Adopteer nu een

                Oehoe

                En maak kans op een speciale excursie

                gratis voetreis naar de Oeral


                Der Uhu nutzt als Brutplatz auch von Menschen geschaffene Steinbrüche


                de youtube nieuwe ENCI groeve heeft meer waaheidsgehalte
                ik ben verguisd

                Opmerking


                • #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
                  Je moet maar zin hebben met dit achtergrondgebrom. Bovendien vind ik, dat je zo weinig mogelijk in de buurt moet komen van nesten, ook met webcams.
                  Breur zouden er tegenwoordig geen webcams met telelens wezen?

                  En ja als het schadelijk zou wezen dan ben het volkomen met u eens,
                  maar ik denk dat de oehoe dan wel een ander gedrag zou vertonen.

                  Opmerking


                  • #10
                    Oorspronkelijk geplaatst door wim54 Bekijk bericht
                    Breur zouden er tegenwoordig geen webcams met telelens wezen?

                    En ja als het schadelijk zou wezen dan ben het volkomen met u eens,
                    maar ik denk dat de oehoe dan wel een ander gedrag zou vertonen.
                    Absoluut!

                    Trouwens wat een prachtig beestje

                    Opmerking


                    • #11
                      “De educatieve aspecten van de documentaires zouden de ethische zorgen over de privacy van dieren overstijgen. Dat is een indrukwekkend stukje ethische manipulatie waarbij privacy – een begrip dat zo verankerd ligt in de mensenrechten – een soort rijk wordt waar documentairemakers zo binnen kunnen lopen.”

                      Bron: http://www.scientias.nl/dieren-hebbe...p-privacy/8174

                      Je zou dit kunnen afdoen als onzin, geitenwollensokkengedoe, maar toch iets om over na te denken. De oehoes kunnen best zonder webcam, maar andersom?

                      Opmerking


                      • #12
                        Ook mee eens Breur maar is het niet zo dat, dankzij dat de mens weet wat er zich afspeelt in de dierenwereld, zij rekening ermee kan houden indien de natuur zich in de nabijheid van een dergelijke lokatie als ENCI zich ontwikkelt?

                        Ik bedoel; natuurlijk hoeft de mens zich er normaal niet mee te bemoeien maar in dit geval was zonder het te weten een leefgebied van de Oehoe verloren gegaan. Ik juich het absoluut toe als de mens zich eens wat minder met de natuur bemoeit (mensen maken meer kapot dan de wereld lief is) maar in dit soort gevallen zijn de positieve effecten aan de bovenliggende hand.

                        Opmerking


                        • #13
                          Oorspronkelijk geplaatst door wim54 Bekijk bericht
                          Ook dit is iets moois uit de Enci groeven

                          http://www.beleefdelente.nl/vogel/oehoe
                          Vind ik (toch wel) leuk!
                          Vorig jaar kon je het wel en wee van een broedend stelletje zeearenden (of wat waren het?) live op een Amerikaanse webcam volgen en die haalden op sommige momenten wereldwijd wel zo'n 300.000 viewers (tegelijkertijd!). Was ook echt schattig om te zien hoe ze uit hun eieren kwamen, of als vader weer eens met een dooie muis thuiskwam. Hele kantoren zaten tijdens werktijd mee te kijken...

                          Opmerking


                          • #14
                            ENCI Transformeert

                            Afgelopen dinsdag de bijeenkomst bijgewoont, betreffende de komst van bedrijven. Zie ook de Limburger 30 augustus 2012. (Een van jullie kunnen dat wel in scannen).Wat mij opvalt is de zeer onvriendelijke tot agressieve toon van tegenstanders van de Ency en alles wat daar mee samen hangt.
                            De Ency bestaat nu eenmaal jammergenoeg op deze plek en het is een bedrijf wat veel voor maastricht heeft gedaan in het verleden.
                            Ook ik ben niet helemaal gerust op de afloop van de hele transformatie, maar het kan wel ies vriendelijker verwoort worden.
                            Toch zullen samen verder moeten om er in de toekomst iets van te maken en er zijn mogelijkheden.
                            Herman.

                            Opmerking


                            • #15
                              Onrust over bedrijven bij ENCI

                              Dagblad De Limburger van 30 augustus 2012:

                              Onrust over bedrijven bij ENCI
                              TRANSFORMATIE Vrees voor overlast en gezondheidsrisico’s Komst van bedrijven l’Ortye en Inashco
                              door onze verslaggeefster

                              MAASTRICHT – De komst van twee bedrijven naar het terrein van ENCI zorgt onder omwonenden voor onrust. Ze vrezen overlast en gezondheidsrisico’s.

                              Met name de joint venture die ENCI aangaat met transportbedrijf l’Ortye wekt wantrouwen; er wordt gevreesd voor stof-en stankoverlast en de uitstoot van gevaarlijke stoffen bij de verbranding van afvalstoffen.

                              Dat bleek deze week tijdens een informatiebijeenkomst die ENCI had belegd om omwonenden in te lichten over Inashco uit Pernis/ Sluiskil en l’Ortye uit Hoensbroek. ENCI gaat met l’Ortye een joint venture aan om een andere mix van brandstoffen samen te stellen voor de cementoven, zodat er minder fossiele brandstoffen als bruinkool gebruikt hoeven te worden.

                              Omwonenden vertrouwen het niet. „We hebben het idee dat we aan een experiment worden blootgesteld waar gezondheidsrisico’s aan kleven”, zei een van hen. Ze hebben weinig vertrouwen in het toezicht door de provincie.

                              ENCI stelt dat er geen toename zal zijn van de emissies. De oven is met 2000 graden zo heet, dat alles wat erin gaat, volledig verbrandt. En alle afvalstoffen die verbrand zullen gaan worden, voldoen aan de zogeheten euralcodes (Europese afvalstofcodering) waar ENCI nu al een vergunning voor heeft.

                              Toch zijn omwonenden bezorgd dat er ‘troep’ in de lucht komt. „De normen voor een afvalverbrandingsinstallatie (avi) zijn veel strenger dan die voor een cementoven. Dus komt er per saldo minder uit een schoorsteen bij een avi.” Ook vrezen ze voor meer vrachtverkeer.

                              Directeur Jean l’Ortye betreurt dat de activiteiten al veroordeeld worden voordat überhaupt is begonnen. Hij is ervan overtuigd dat het inzetten van een betere brandstofmix in de cementoven niet alleen financieel interessant is, maar ook milieuvoordeel kan opleveren. L’Ortye wil de activiteiten bij ENCI dan ook niet stopzetten als medio 2019 de cementoven definitief sluit. De brandstofmix die in Maastricht wordt samengesteld, kan dan naar Lixhe of andere cementovens.

                              Het bedrijf Inashco wordt iets positiever verwelkomd. Inashco probeert uit zogeheten bodemassen die achterblijven in avi’s, metaalresten te halen. Na deze scheiding kunnen de metalen opnieuw gebruikt worden en zijn de assen beter bruikbaar voor andere processen, bijvoorbeeld als grondstof voor cement. Bodemassen worden nu vooral, ingepakt in plastic, gebruikt als fundering voor wegen.

                              Het bedrijf wil de grondstoffen zo veel mogelijk per schip laten vervoeren van en naar Maastricht. Inashco (Incinerator Ash Company) sluit met de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI een contract voor tien jaar met een optie voor nog eens tien jaar.

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X