Voor het vierde achtereenvolgende jaar is op de plek van het d’Artagnan monument in het Graaf van Waldeckpark te Maastricht een kunstwerk gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Maastricht. Laat uw licht schijnen via http://www.afterdarkmaastricht.nl/
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Nieuw "kunstproject" Waldeckpark.
Sluiten
X
-
Even een "flashback" ter informatie achtergronden huidig kunstproject.
Het college van B&W heeft al enige jaren geleden besloten dat de plek, waar ooit het gestolen beeldje van d’Artagnan stond, ter beschikking te stellen van studenten van de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten. Deze worden in de mogelijkheid gesteld om daar 2 projecten per jaar te realiseren. Het huidige project is er een van.
De procedure is als volgt:
Studenten dienen ontwerpen in; deze worden voorgelegd aan de gemeentelijk adviescommissie beeldende kunst en vormgeving en deze commissie maakt een keuze voor de ontwerpen die gerealiseerd mogen worden. Vervolgens gaat de hele zaak keurig het gemeentelijk vergunningentraject in en e.e.a. verloopt dus keurig volgens de regeltjes.
Het besluit van het college destijds was als volgt gemotiveerd:
Gezien vanaf de lege sokkel van d’Artagnan zijn er in een straal van nog een kilometer 4 kunstwerken / monumenten die herinneren aan d ‘Artagnan (2 beelden en een plaquettes). We zouden in die zin kunnen spreken van ‘iets in de buurt van een overdaad’. Daarom werd besloten om geen vervangend beeld van d’Artagnan voor de sokkel te maken (aan de andere kant van de weg staat een meer dan levensgroot beeld in het park), maar de lege sokkel en zijn omgeving ter beschikking te stellen aan ons jonge stedelijke talent.
We hebben dus van doen met een door de gemeente gesubsidieerd kunstproject en dat nog een aantal jaren loopt.
Bron: coördinator begroting en subsidies Kunst en Cultuur Gemeente Maastricht.
Het een en ander leidde tot enige discussie op sociale media zoals op dit het forum en Facebook. In essentie kwam het erop neer of een kunstcommissie bepaalt wat van goede smaakt getuigt of niet en of een dergelijk experiment juist op deze historische plek dient te worden gerealiseerd. Bovendien was een discussiepunt of een gemeente dergelijke projecten dient te continueren in een tijd van economische crises en beperkte gemeentelijke middelen. Hoe goed waren de studenten op de hoogte van de lokale historie, hoe wat het gesteld met hun relativeringsvermogen, of speelt dit alles geen rol bij een kunstproject in de openbare ruimte?
Michiel Muyres is de ontwerper/bedenker van het zgn. "d'Artagnan urinoir". In 2011 volgde "Panelen met vier paardenskeletten" van de kunstacademiestudente Annick Ypma. ABK student Maarten Davidse plaatste een "Letterbord":
Opmerking