Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Stimuleringsprijs mens en cultuur 2013 van de Provincie Limburg

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Stimuleringsprijs mens en cultuur 2013 van de Provincie Limburg

    De genomineerden voor de Stimuleringsprijs mens en cultuur 2013 van de Provincie Limburg zijn bekend. De prijzen worden vanaf 2012 elk jaar uitgereikt aan gesubsidieerde culturele organisaties uit Limburg die er het beste in zijn geslaagd om op creatieve wijze meer bezoekers te trekken en meer eigen inkomsten te verwerven. Dit jaar is het uitreiken van de prijs gekoppeld aan de week van de cultureel ondernemer georganiseerd door de Faculteit van de Kunsten van Zuyd Hogeschool.

    Breur: zoek de Maastrichtse organisaties !


    Uit de aanmeldingen heeft de onafhankelijke jury bestaande uit Theu Boermans (Nationaal Toneel), Katja Weitering (Cobra Museum) en voorzitter Joop de Jong (Universiteit Maastricht), vijf genomineerden geselecteerd.

    In de categorie ‘grote’ instellingen zijn dat in alfabetische volgorde:
    • Odapark;
    • Openluchttheater Valkenburg aan de Geul;
    • Parkstad Limburg Theaters.

    In de categorie ‘kleine’ instellingen zijn dat in alfabetische volgorde:

    • Heemkundevereniging Roerstreek;
    • Zangvereniging Venrode.

    De prijs voor de ‘grote’ instellingen is bedoeld voor culturele organisaties die minimaal € 15.000 overheidssubsidie ontvangen, terwijl instellingen die kans willen maken op de prijs voor de ‘kleine’ instellingen in totaal minder dan € 15.000 overheidssubsidie ontvangen.

    De prijs voor de grote instellingen bestaat uit:
    • 1e prijs € 30.000
    • 2e prijs € 12.500
    • 3e prijs € 5.000

    De prijs voor de kleine instellingen bestaat uit:

    • 1e prijs € 5.000
    • 2e prijs € 2.500

    De winnaars worden bekend gemaakt op 29 november a.s. in de Bonbonnière te Maastricht.

    De jury over de genomineerden

    Categorie ‘grote’ instellingen

    Odapark
    Odapark verbindt op vernieuwende en innovatieve wijze hedendaagse kunst met maatschappelijke thema's en organisaties. Hiermee bereikt deze presentatie-instelling een breed en gevarieerd publiek en behoort zij tot één van de best bezochte instellingen voor beeldende kunst in Limburg

    Openluchttheater Valkenburg aan de Geul
    Met verrassende initiatieven, de inzet van nieuwe media én een bijzondere programmering weet het Openluchttheater van Valkenburg aan de Geul een groeiend en terugkerend publiek te trekken. In 2012 ging het theater samenwerkingsverbanden aan met professionele Limburgse gezelschappen en werd actief ingezet op het binden van sponsoren. Het publiek waardeert een bezoek aan het theater opvallend positief.

    Parkstad Limburg Theaters
    Het actieve motto 'Meer publiek, meer inkomsten én internationaal op de kaart' van Parkstad Limburg Theaters is inspirerend en getuigt van goed onderbouwd cultureel ondernemerschap. Het is prijzenswaardig dat Parkstad Limburg Theaters in deze economische tijden het publiek voor klassieke muziek van hoog internationaal niveau heeft weten te verdubbelen.

    Categorie ‘kleine’ instellingen

    Heemkundevereniging Roerstreek
    Het belang van kennis van de eigen streek en geschiedenis wordt uitgedragen door de Heemkundevereniging Roerstreek. Dat is geen gemakkelijke taak in deze tijden, maar de Vereniging heeft een zeer goed onderbouwd beleidsplan ontwikkeld en zet actief eigentijdse middelen in om haar doelen en een breed publiek te bereiken.

    Zangvereniging Venrode
    Met groot elan en ondernemerszin programmeerde de Zangvereniging Venrode in 2012 Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. De keuze voor deze bekende en tot de verbeelding sprekende musical resulteerde in een opvallende toename in publiek en meer leden voor dit dameskoor. Vanuit een sterke artistieke inhoud werden het publieksbereik en de eigen inkomsten vergroot.

    Week van de cultureel ondernemer
    Omdat cultureel ondernemerschap zowel bij de Provincie Limburg als bij Faculteit van de Kunsten van Zuyd Hogeschool een belangrijke programmalijn is, hebben zij in het kader van de week van de cultureel ondernemer (27-28-29 november) de handen in één geslagen. De uitreiking van de Stimuleringsprijs Mens en Cultuur op 29 november is de afsluiting van de week .
    Gedurende de week zullen teams van studenten en alumni van de Faculteit van de Kunsten, afkomstig van de toneelacademie, conservatorium, Fine Arts and Design, Mediatechnology and Design en Architecture, in workshops werken aan het thema `De positie van je Artistieke Praktijk´. Voor meer informatie en het programma van de week van de cultureel ondernemer klik hier.

    Uniek in zijn soort
    De Stimuleringsprijs Mens en Cultuur is uniek in zijn soort. Niet alleen vanwege het doel van de prijs, het bevorderen van het publieksbereik van culturele instellingen, maar ook omdat het prijzengeld de instellingen in staat stelt om ook in de toekomst de stijgende lijn voort te zetten. In 2012 is de prijs voor de grote instellingen gewonnen door de Nederlandse Dansdagen en de prijs voor de kleine instellingen door gemengde zangvereniging Arcen. Verschil met vorig jaar is dat de genomineerden dit jaar allen kans maken op een geldbedrag.

    Bron: http://stimuleringsprijs.nl/?p=prijs
Bezig...
X