Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Eerste ‘Bibliotheek op School’ geopend in basisschool Scharn

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Eerste ‘Bibliotheek op School’ geopend in basisschool Scharn

    Bron: Maastricht Aktueel.

    Een flinke feestelijke stemming woensdagochtend in de aula van basisschool Scharn. Daar werd, in bijzijn van de directie van Centre Ceramique en wethouder Mieke Damsma, de eerste Bibliotheek op School (BoS) geopend.
    De Bibliotheek op School (dBoS)
    De bibliotheek op school komt voort uit een grootschalig landelijk leesbevorderingproject genaamd “Kunst van Lezen”. Op veel plaatsen in Nederland ontstaan bibliotheken op school. In Maastricht realiseert de Stadsbibliotheek Centre Céramique momenteel twee volwaardige bibliotheekvoorzieningen voor de kinderen van de betreffende basisscholen. Basisschool Scharn heeft de primeur. En in mei volgt een dBoS, in Centre Manjefiek Malberg.
    Zeker nu steeds meer bibliotheken sluiten is het van belang dat kinderen gestimuleerd worden om meer te gaan lezen en … het is een kans voor de bibliotheek om het begrip bibliotheekvoorziening een nieuwe invulling te geven. De functie van wijkbibliotheken wordt zo omgebouwd. Het grote voordeel van de Bibliotheek op School is dat er geen enkele drempel meer is voor kinderen. Ze kunnen makkelijk aan leesboeken komen en worden daarbij gestimuleerd en geholpen door vrijwilligers, leerkrachten en bibliothecarissen. Het leesgedrag van de kinderen monitoren en waar nodig wordt de collectie aangepast is het credo. Ook worden de kinderen begeleid in hun mediagedrag en mediawijs gemaakt.
    Bibliothecarissen worden bijgeschoold tot leesconsulent en mediacoach en leerkrachten worden bijgeschoold tot leescoördinator. 4 uur per week is een leesconsulent van de bibliotheek aanwezig en werkzaam in de school. De school en bibliotheek gaan intensief samenwerken op het gebied van lezen, taalontwikkeling, mediawijsheid en ouderparticipatie.

    Een opmerking mijnerzijds:

    ook in Dagblad De Limburger verscheen deze week een artikel over De Bibliotheek op School.

    In beide artikelen wordt voorbij gegaan aan het feit dat op de basisschool Fons Olterdissen al ruim 10 jaar lang een dergelijk concept wordt gehanteerd.

    Onze school werkt nauw samen met de stadsbibliotheek van Maastricht. Jaarlijks hebben we de beschikking over tweeduizend boektitels. Onze leerlingen kunnen een maal per twee weken nieuwe boeken lenen. De ouders/verzorgers ondertekenen vooraf een overeenkomst. Bron: http://www.abbfonsolterdissen.nl/
Bezig...
X