Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

La Petite Saison de l'Eau 2011

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • La Petite Saison de l'Eau 2011

  Het grootste cultuurevenementin onze Euregio? Al bijna driekwart eeuw is dat de vergeten Exposition Internationale de l'Eau 1939.Tachtig hectare Wereldwaterexpo in Luik trok in een paar maanden tijd vijf miljoen bezoekers. De reusachtige tentoonstellingspaleizen, de gigantische fonteinen en een kabelbaan op honderd meter hoogte lieten een onuitwisbare indruk achter. Daar was iedereen vast van overtuigd.

  De harde werkelijkheid besliste anders. Op het hoogtepunt van de Wereldwaterexpo sloeg de bliksem van een zomerse onweersbui in een paar spoorbruggen over de Maas. Er volgde een rampzalige ontploffing; de bruggen waren voorzien van springladingen om de dreigende oorlog te kunnen stoppen. Een dag later brak in Polen de Tweede Wereldoorlog uit en volgden de oorlogsverklaringen in Europa elkaar snel op. De Wereldwaterexpo ging tijdelijk dicht, om daarna nooit meer open te gaan. De expopaleizen werden gesloopt of vervielen tot groteske ruïnes. Industriegebieden, snelwegen en flatwijken kwamen ervoor in de plaats. Niemand had het na de oorlog meer over die geweldige zomer van 1939 aan de Maas. En al helemaal niet in het kleinsteedse Maastricht, vijfentwintig kilometer verderop. Daar gelooft anno 2011 bijna niemand dat de Exposition Internationale de l'Eau 1939 ècht heeft bestaan...

  Maar dat gaat veranderen! Tweeënzeventig jaar na het abrupte einde van de Wereldwaterexpo pakt een spontaan collectief van kunstenaars, ontwerpers, fotografen, musici, verhalenvertellers, historici en andere professionals uit de creatieve industrie de draad weer op van La Grande Saison de l'Eau 1939. Onder de titel La Petite Saison de l'Eau 2011 gaat op 27 augustus 2011 een unieke tentoonstelling van start in Cultuurhuis Ainsi in Maastricht. Tot en met 18 september, in de prachtige, ruw-industriële projectruimte van het gebouw.
  La Petite Saison de l'Eau 2011 reflecteert, reageert en borduurt op talloze manieren voort op La Grande Saison de l'Eau 1939. Onderdeel van La Petite Saison de l'Eau 2011 wordt Les Miniatures de l'Eau 1939, een tentoonstelling waarin de historie wordt belicht aan de hand van de wonderlijke, opmerkelijke en bizarre feiten die zo illustratief waren voor de Exposition Internationale de l'Eau 1939. Waaronder de plannen voor haar mogelijke opvolger in 2017. Les Miniatures de l'Eau 1939 gaat ook samen met rondleidingen, lezingen en voorstellingen.

  Voor het hele programma, en diepgravender informatie over La Petite Saison de l'Eau 2011 is www.la-petite-saison-de-l-eau-2011.blogspot.com in het leven geroepen. Kijkt u vooral ook even op die website!
  Bestanden bijvoegen
  De leefs mer eine kier .
Bezig...
X