Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Maastrichtse Galeries

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Maastrichtse Galeries

  In het maart-nummer van Zuiderlucht staat een artikel over het effect van de BTW-verhoging (van 6 naar 19% per 1-1-2011) op de galeries en het kunstklimaat in het algemeen in Maastricht.

  Aan het woord komen Sandra Stevens van Galerie Stevens, James Mullender van Galerie Dis en Huub Hannen van Galerie Hannen. Hier wat citaten:
  "Volgens de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) ligt het voor de hand dat galeries (op papier) naar het buitenland vluchten, omdat het btw-percentage daar veel lager is. In Basel is er zelfs een nul-procentsheffing. Stevens houdt de optie van belastingvlucht open. “Ik sluit niet uit dat ik naar het buitenland ga. De btw-verhoging in Nederland schept oneerlijke concurrentie, je maakt kunst kopen in het buitenland aantrekkelijker."

  "Vooralsnog is het vooral de economische crisis die er aardig heeft ingehakt, daar zijn de galeriehouders het wel over eens. “Het werkt deprimerend als je zaken van collega’s ziet omvallen”, stelt Mullender."

  "Niet voor niets hebben zes Maastrichtse branchegenoten vorig jaar besloten om hun krachten te bundelen in het initiatief ‘Galeries Maastricht’. Behalve Hannen, Stevens en Dis zijn daar ook Gallery Bell’Arte, Henn-Art en Post + García bij aangesloten.(...) Mede-initiatiefnemer Huub Hannen is tevreden, hoewel het altijd beter kan. “Ik vind dat we nog te weinig samen doen. Maar we denken volop na over initiatieven. Zo willen we op het gebied van mode en kunst een slag slaan. En waarom zou een beurs voor hedendaagse kunst in Maastricht niet kunnen floreren? Het borrelt. Maastricht moet bruisen. En elke tegenslag, zoals de btw-verhoging, maakt me strijdlustiger.”"

  In de TEFAF-bijlage van Zuiderlucht zijn deze maand ook artikelen te lezen over Francis Alÿs (tentoonstelling in het Bonnefanten), Bettye LaVette (treedt op tijdens Jazz Masters Maastricht) en gouverneur Léon Frissen (kunstbeleid in Limburg en Maastricht).

 • #2
  Volledigheidshalve..... de margeregeling!

  BTW op kunst of gebruik maken van de margeregeling.

  De galeriehouder/kunsthandelaar kan ook de margeregeling toepassen! Aan het toepassen van de margeregeling ligt een koop-verkoop-overeenkomst te grondslag. Dat betekent dat de kunstenaar zijn of haar werk verkocht moet hebben aan de galeriehouder. In dat geval is alle risico van schade, verlies, transport en betaling voor de galeriehouder. Ook het risico van wel of niet verkopen, en voor de prijsvaststelling ligt dan bij de galeriehouder. Immers de galeriehouder is dan eigenaar. De aansprakelijkheid voor de afdracht van btw, of voor het doen van aangiften en opgaven voor Intracommunautaire Prestaties (leveringen binnen de EU) ligt bij toepassing van de de margeregeling bij de galeriehouder en niet meer bij de kunstenaar.

  Dus de kunsthandelaar mag ook de margeregeling toepassen. Dit houdt in dat de kunsthandelaar 19% btw afdraagt aan de belastingdienst over het verschil tussen de prijs inclusief btw die de kunstenaar aan de kunsthandelaar in rekening brengt, en de prijs die de galeriehouder van de koper vraagt. De kunsthandelaar mag in dat geval geen btw vermelden op de factuur die hij of zij aan de koper stuurt.

  Opmerking

  Bezig...
  X