Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Klassenfoto Harald Wajnkowski ongeveer 1940 en 1942, waar is deze gemaakt?

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Klassenfoto Harald Wajnkowski ongeveer 1940 en 1942, waar is deze gemaakt?

    Graag jullie hulp gevraagd,

    Ik ben op zoek naar informatie over deze klassenfoto.
    Met zekerheid gemaakt in Maastricht, ergens tussen vermoedelijk 1940 en 1942.
    De jongen die jullie op de pasfoto zien was Harald Wajnkowsi, hij staat op de klassenfoto en is geboren in 1930.

    Harald, zijn zusje Iza (het meisje op de andere pasfoto) en hun ouders zijn in 1943 gedeporteerd en vermoord. Voor deze familie zijn er Struikelsteentjes geplaatst op de Kleine Stokstraat 1.

    Ik ben een zoektocht gestart naar meer informatie over deze familie ben al veel te weten gekomen.
    Beetje bij beetje krijgt dit gezin een verhaal.... naast anekdotes en foto's te hebben gevonden heb ik zelfs familie van dit gezin gevonden.
    Van hen ontving ik deze foto met de vraag waar en wanneer is deze gemaakt? Kunnen er nog mensen op herkend worden, zijn deze nog inleven?

    Harald woonde ten tijde van de foto op de Kleine Stokstraat 1, met zijn ouders Bernard en Frida en zusje Iza. Daarna zijn ze verhuisd naar Amby.

    De klassenfoto moet dus ergens op een school in de binnenstad zijn gemaakt.
    Ben al wat foto's aan het bekijken via google en let dan op de kozijnen, maar helaas nog geen match gevonden.

    Wie kan mij verder helpen,

    Alvast bedankt!

    Sandra

  • #2
    Ik geloof niet dat het een katholieke school kan zijn geweest. Het is geen wet van meden en perzen, maar de lagere scholen van het katholieke onderwijs waren voor zover ik weet tot in de jaren 1950 gescheiden. Je had dus aparte meisjes- en jongensscholen. Dat gold echter niet voor het openbare lager onderwijs. De Joodse gemeenschap was te klein om een eigen school te bekostigen, al gaf zij wel apart godsdienstonderricht. Ik denk dat deze kinderen op de Stadsarmenschool hebben gezeten, die in de Augustijnenkerk was gehuisvest (Mariastraat). Ook de burger-onderwijzer wijst op openbaar onderwijs, al kan het ook een Joodse godsdienstonderwijzer zijn geweest.

    Bronzwaer vermeldt dat als gevolg van de segregatie in 1941 bijna veertig Joodse leerlingen, 'die op verschillende scholen van openbaar - en in enkele gevallen rooms-katholiek - onderwijs zaten, hun klas dienden te verlaten. Voor de leerlingen uit het lager onderwijs werd in allerijl een joodse school, bestaande uit één klaslokaal, in een pand van de joodse gemeente aan de Bogaardenstraat ingericht. Er werd één leerkracht aangesteld' [noot 26: Dat was R. Schaap-Guedema]. In de loop van 1943, toen de meeste joden uit Maastricht verdwenen waren, werd de school opgeheven.'

    Lit.
    J.M. Lemmens, Joods leven in Maastricht (Vierkant Maastricht, 15), Maastricht 1990, 63-70.
    P. Bronzwaer, Maastricht en Luik bezet (...), (Maaslandse monografiën, 73), Hilversum 2010, 216, alwaar citaat.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 23 september 2015, 09:19. Reden: correctie

    Opmerking


    • #3
      Ik denk niet dat de foto is gemaakt in het Joodse schooltje aan de Bogaardenstraat. Geen van de kinderen op de foto draagt immers de Jodenster Ik vermoed dat dit ofwel in de Mariastraat is, ofwel een andere openbare lagere school betreft in 1939-begin 1841.
      Een openbare lagere school in het centrum was in 1938 de Lagere School en Mulo in de Spilstraat, nr. 6.

      Als deze jongen bij de bovengenoemde, door Bronzwaer genoemde veertig kinderen hoorde, is het misschien nuttig te kijken welke bron de auteur had voor dat gegeven. (Kan ik ook, maar heb geen tijd).
      Last edited by Ingrid M.H.Evers; 22 september 2015, 13:42. Reden: aanvulling

      Opmerking


      • #4
        Ingrid bedoelt uiteraard 1939 - begin 1941.
        De openbare school aan de Spilstraat heeft een andere gevelopbouw. De openbare school aan de Prof. Pieter Willemsstraat heeft ander metselwerk. De actieve scholen en indeling vanaf 5 mei 1940 is hier te vinden.
        Last edited by Breur; 22 september 2015, 18:13.

        Opmerking


        • #5
          Misschien dat in die vraag de volgende foto meegenomen kan worden?
          Zal denkelijk toch wel hetzelfde gebouw zijn geweest?

          Kiek ins nao bove !
          http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

          Opmerking


          • #6
            Mooie foto, Jef, maar waar oh waar hebt gij dit gevonden? Bron? En dit zijn natuurlijk niet de lagere school-kinderen die Bronzwaer noemt. Hier lopen twee gegevens niet synchroon. Benieuwd wat er nog uit komt.

            Opmerking


            • #7
              Ik denk dat uit het dagboek van Louis Tas meer info zou kunnen komen. NIOD Archief 244 Dagboeken inventarisnummer 468.

              Opmerking


              • #8
                Beste Ingrid, Jef en Breur,

                Hartelijk dank voor jullie reactie!!
                Ben intussen verder aan het zoeken en vond dit van Bronzwaer:

                "De segregatie binnen het onderwijs had tot gevolg dat in Maastricht bijna veertig leerlingen, die op verschillende scholen van openbaar – en in enkele gevallen rooms-katholiek – onderwijs zaten hun klas dienden te verlaten. Voor de leerlingen uit het lager onderwijs werd in allerijl een joodse school, bestaande uit één klaslokaal, in een pand van de joodse gemeente aan de Bogaardenstraat ingericht. Er werd één leerkracht aangesteld.In de loop van 1943, toen de meeste joden uit Maastricht verdwenen waren, werd de school opgeheven. In het voortgezet onderwijs waren veertien leerlingen de dupe. Vier zaten op het Stedelijk Gymnasium, tien op de Gemeentelijke HBS.Twee van die leerlingen waren Otto en Eva Salmang. Zij ervoeren de maatregel als uiterst onrechtvaardig: ‘Je denkt misschien dat wij het leuk vonden om niet naar school te hoeven, maar ik verzekerje dat dat toch niet het geval was.Je hoort namelijk opeens nergens meer bij’. Vooral de laatste zin geeft treffend de gevoelens van de uitgesloten leerlingen weer. Een aantal leraren van de school die de leerlingen niet meer mochten bezoeken, bleef hun clandestien lessen geven. Ook gaven leerlingen van hogere klassen bijlessen aan leerlingen van lagere klassen."

                Dit zijn waarschijnlijk de leerlingen van de foto, waar Bronzwaer ook overschrijft,

                Ben vandaag bij de Augustiene kerk gaan kijken, maar de kozijnen nog niet kunnen vinden...

                Ik heb nog een foto van de straat waar Harald heeft gewoond, de Kleine Stokstraat 1. Helaas weet ik niet welk pand op de foto huisnummer 1 had. Waar zou ik deze foto met vraag kunnen plaatsen op het Forum?
                Ik weet dat de panden allemaal afgebroken zijn.

                De familie die heb gevonden van dit gezin, wil ik graag een zo compleet mogelijk beeld geven van het leven dat hun familie had in Maastricht!
                Zij zullen zelfs hiervoor binnenkort afreizen vanuit Israel naar Maastricht! :-)

                Nogmaals bedankt!!!

                Sandra
                Last edited by Breur; 24 september 2015, 10:26. Reden: lettertype en lettergrootte aangepast.

                Opmerking


                • #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
                  Mooie foto, Jef, maar waar oh waar hebt gij dit gevonden? Bron? En dit zijn natuurlijk niet de lagere school-kinderen die Bronzwaer noemt. Hier lopen twee gegevens niet synchroon. Benieuwd wat er nog uit komt.
                  Foto van #5 is afkomstig van zus Jenny Hertzberger-Gold in Weesp, verkregen via het Struikelsteentjescomité Maastricht.
                  Kiek ins nao bove !
                  http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

                  Opmerking


                  • #10
                    [SIZE=12px]
                    Oorspronkelijk geplaatst door Citroen2cv Bekijk bericht
                    [SIZE=10px]Ben vandaag bij de Augustiene kerk gaan kijken, maar de kozijnen nog niet kunnen vinden...
                    Allerlei bijgebouwen zijn daar afgebroken, dus het is niet waarschijnlijk dat je ter plekke nu nog wat vind bij de Augustijnenkerk. Ik denk dat je meer hebt aan oude foto's van de binnenstad. Die zijn gratis in te zien bij het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg, aan de Sint Pieterstraat 7. Je moet je wel legitimeren, maar het kost niets.

                    Oorspronkelijk geplaatst door Citroen2cv Bekijk bericht
                    Ik heb nog een foto van de straat waar Harald heeft gewoond, de Kleine Stokstraat 1. Helaas weet ik niet welk pand op de foto huisnummer 1 had. Waar zou ik deze foto met vraag kunnen plaatsen op het Forum? Ik weet dat de panden allemaal afgebroken zijn.
                    Als je weet hoe de foto is georiënteerd ben je al een heel eind. Is de foto genomen naar het zuiden, dan zat nr. 1 meteen vooraan links. Is de foto genomen naar het noorden, dan zit nr. 1 rechts aan het eind. In Maastricht zaten/zitten aan het begin van de straat de even huisnummers rechts. Voor meer inlichtingen zie www.zoekplaatjes.nl/kenniscentrum/huisnummers.html


                    PS.
                    Zou je je vorige bericht een beetje kunnen aanpassen door de tekst in een wat groter corps te zetten? Klik op het 'potloodje' of 'pennetje', rechts beneden in je bericht. Selecteer vervolgens je tekst en ga dan met de muis naar boven, naar het middelste symbooltje rechts (de A). Als je daar op klikt krijg je een massa mogelijkheden om je tekst vorm te geven. Ga naar het lettertype ('Font'). Als daar geen lettertype is aangegeven, scroll dan naar beneden naar 'Verdana' (het 'huismerk' van Mestreech Online), al is een ander type ook goed. Geef vervolgens het cijfer van het lettercorps aan (de 'grootte' van de letter); meestal levert 12 een leesbare tekst op. Eenmaal daarop geklikt, staat je geselecteerde tekst meteen in de goede vorm. Het kost misschien even wat proberen, maar het resultaat maakt ons lezers natuurlijk meteen helemaal happy. Succes!

                    [Ha, ik zie dat Breur het al in orde heeft gemaakt, met dank.

                    Maar omdat het misschien toch handig is om te weten, laat ik de aanwijzingen toch maar even staan]
                    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 24 september 2015, 23:06.

                    Opmerking


                    • #11
                      Reactie op de foto van Jef - VMG #5
                      Wat ’n mooie en tegelijk treurige foto. Toen ik het onderschrift met de naam Ernst Keizer uit Venlo las herkende ik in het gezicht van de 4e man op de achterste rij links zijn in 1952 geboren dochter en mijn voormalige buurvrouw Miriam Keizer. Zij is een aantal jaren geleden geëmigreerd naar Israël en woont nu in Italië.Ik heb haar de foto doorgestuurd.
                      Last edited by Annefine; 24 september 2015, 12:19.

                      Opmerking


                      • #12
                        Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
                        De juiste link: http://www.zoekplaatjes.nl/index_hom...isnummers.html

                        Opmerking


                        • #13
                          Wederom hartelijk dank voor de reacties!

                          Na een telefoontje vanmorgen met de heer Bronzwaer, weet ik dat de opgerichte Joodse school in 1942 gelegen was achter de synagoge en wel in het gebouw waar nu Lumiere nog gelegen is.
                          Daar zal dus met enige zekerheid de foto gemaakt zijn die Jef heeft geplaatst.

                          Opmerking


                          • #14
                            Afgelopen maandag heeft RTV Maastricht een reportage uitgezonden over de familie Wajnkowski.
                            Vanaf 5 min 13 begint het item.

                            http://www.rtvmaastricht.nl/tv/nieuw...eiten/16214361

                            Opmerking


                            • #15
                              Mooie reportage en wat fijn dat de familie Wajnkowsi niet vergeten is !

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X