Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Sluikhandel

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Sluikhandel

    Sluikhandel in Wijck
    Sluikhandel is van alle tijden en ontwikkelt zich met name in tijden, zoals in en om een oorlog, als de eerste levensbehoeften schaars worden. De zwarte handel tiert dan welig en we komen dan de ook meest vreemde zaken tegen.

    In 1941 werden er door de Duitse en Maastrichtse politie twee grote razzia's gehouden waarbij in januari , vier en veertig mensen, mannen, vrouwen en kinderen werden opgepakt en een grote hoeveelheid textiel en levensmiddelen in beslag werden genomen. De arrestanten werden eerst opgesloten in de politiepost in Wijck en later overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Minderbroederberg. De strafafhandeling van deze zaak is niet bekend.

    Dan vond er in september wederom een grote razzia plaats in Wijck en de omgeving van de Stokstraat, waarbij nu vijf en vijftig mensen werden opgepakt en ingesloten. Weer werd er een grote hoeveel aan "zwarten en smokkelhandel " in beslag genomen. De beruchte buurten werden door de Wehrmacht afgesloten en de Duitse Sicherheidsdient, Ordnungspolizei en Maastrichtse politie deden daarop de invallen en pakten de mensen op. Deze mensen werden voor onbepaalde tijd naar een Nederlands werkkamp gestuurd. Hier moesten zij met, "geregelden handenarbeid zullen moeten leren zich ten nutte van de maatschappij te maken". Waar dit Nederlandse werkkamp stond werd niet aangegeven.

    Het is niet bekend hoe het met deze mensen afliep na arrestatie en wegvoeren.

    Bron: www.delpher.nl


    Kompleminte

    Toller

  • #2
    Oorspronkelijk geplaatst door Toller
    Waar dit Nederlandse werkkamp stond werd niet aangegeven.
    Het is niet bekend hoe het met deze mensen afliep na arrestatie en wegvoeren
    VEENHUIZEN
    Last edited by Tedje; 17 november 2018, 16:19.

    Opmerking


    • #3
      Ik heb even mijn familienaam opgezocht . Niemand. Dat valt dus weer mee. Toch is er eentje opgepakt voor landloperij in 1923. Waar kwam deze "categorie" terecht?

      Opmerking


      • #4
        Ik weet niet of Veenhuizen in de oorlog 'the place to be' was. Een zoektocht op het www leerde dat er in de oorlog in Nederland diverse werkkampen waren. Het leven in deze kampen was ook niet om over naar huis te schrijven. De kampen werden Arbeitserziehungslager (AEL) genoemd. Weet iemand waar of in welke AEL deze sluikhandelaren hebben vastgezeten?
        Kompleminte

        Toller

        Opmerking

        Bezig...
        X