Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken
Sluiten
X
-
-
Dat schildje was me niet zo lang geleden al opgevallen, toen ik op de begraafplaats aan het fotograferen was voor het Wikipedia-artikel over de Regouts
Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/C..._Regout-Berger
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk berichtVrijwel wekelijks wandel ik over de begraafplaats Tongerseweg (...) en waarschijnlijk deze week nog zal ik, om te beginnen, gaan speuren naar die 303 graven.
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk berichtBijzonder vind ik dat nu door het aanbrengen van een QR-code voor iedereen met een smartphone of tablet door het inscannen daarvan een soort digitale plattegrond van die burgergraven beschikbaar komt.
Leave a comment:
-
Bovenstaand het interview met Jef Bartelet in Terebinth 2020, nr. 1.Last edited by Ingrid M.H.Evers; 10 maart 2020, 10:00.
Leave a comment:
-
Vrijwel wekelijks wandel ik over de begraafplaats Tongerseweg en eerlijk gezegd heb ik nooit stilgestaan bij (de graven van) de in posting #35 door Ingrid Evers aangehaalde burgerslachtoffers.
Je kunt dus ziende blind zijn blijkt maar weer.
Fantastisch dat ik daar nu op geattendeerd ben en waarschijnlijk deze week nog zal ik, om te beginnen, gaan speuren naar die 303 graven.
De werkgroep verdient terecht alle lof
Leave a comment:
-
Ik sluit me aan bij de door Ingrid uitgesproken waardering. Ik heb een link naar de door de werkgroep opgestelde inventarisatielijst toegevoegd aan het artikel Lijst van oorlogsmonumenten in Maastricht op Wikipedia.
Leave a comment:
-
Het is alweer enige tijd geleden dat ik op MO het thema Oorlogsgraven aansneed, of beter: 'verzamelde'.
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk berichtOp MO is al vaker het onderwerp Oorlogsgraven hier en daar aan de orde geweest, maar het is goed die gegevens eens bijeen te scharen.
Wel, Jef heeft sindsdien niet stil gezeten, zoals blijkt als je dit 'draadje' even vanaf de start doorneemt. Met vijf andere vrijwilligers (Harrie Bergers, Jules Bonnet, Andrew van Thor, Roger Pilmeijer en Patrick Leenders) heeft hij het grondig aangepakt en de burgeroorlogsgraven, voor zover die nog op de Algemene Begraafplaats te vinden waren, in kaart gebracht. Na jaren van onderzoek, inventariseren, schoonmaken, restaureren en beschrijven kreeg hij uiteindelijk zelfs de gemeente achter zich. Wie nu over de Algemene Begraafplaats loopt, kan de burgergraven herkennen aan een rond tinnen plaatje, dat verklaart dat het graf (voortaan) onder de zorg van de gemeente valt. In totaal zouden dat er 303 moeten zijn. Er zijn er echter in de afgelopen zeventig jaar reeds veel geruimd, omdat de grafrechten niet meer werden betaald, of omdat eventuele nabestaanden die dat zouden kunnen doen, niet meer te vinden waren. Zoals Jef zegt: 'Niet betaald, dan wegwezen!'.
De erkenning door de gemeente garandeert nu, dat de resterende graven (60-70) nu permanent zijn. Ook is er nu op een centraal punt een grote plaquette aangebracht, waar deze overleden burgers - van baby tot opa - gememoreerd worden. Wie niet wil zoeken naar die tinnen plaatjes, moet eens over de begraafplaats lopen in de weken rond de lokale dodenherdenking rond Allerheiligen (1 november). Jef is dan met zijn vrijwilligers niet alleen druk geweest met alle graven weer een opknapbeurt te geven, ze plaatsen dan ook bij alle locaties een grote gele bolchrysant. Die zonnige bollen laten de omgeving oplichten en leiden je over het gehele terrein. Want in tegenstelling tot de militaire graven liggen de omgekomen burgers tussen hun stadsgenoten, onopvallend, behalve tijdens de dodenherdenking.
Dat het initiatief van Jef Bartelet niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit een recent interview met hem door de redactie van het tijdschrift Terebinth
Terebinthchapeau voor die werkgroep, die ondanks scepsis en aanvankelijke tegenwerking door koppig volhouden dit prachtige resultaat heeft behaald.Last edited by Ingrid M.H.Evers; 10 maart 2020, 11:26. Reden: aanpassing aantal nog bestaande graven
Leave a comment:
-
27 oktober 2019: Jaarlijkse dodenherdenking
van de oorlogsslachtoffers op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Tongerseweg.
Er zijn recent nog vier oorlogsgraven herontdekt. Voor een bijgewerkt overzicht in beeld van de nog aanwezige oorlogsgraven op ABM, klik hier
U kunt ze natuurlijk ook ter plekke bezoeken en ze zullen rond de dodenherdenking ook gemakkelijk herkenbaar zijn aan de grote potten gele chrysanten die er dan op geplaatst zullen worden.
Op de site van de werkgroep is nog veel achtergrondinformatie over de oorlogsslachtoffers en hun graven te vinden: klik hier
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht
Was (nog) niet mogelijk. Nabestaanden / rechthebbenden worden door de begraafplaatsadministratie vanwege privacy afgeschermd.
In de week vooraf zullen er bij de ingangen bordjes worden opgehangen waarop nabestaanden opgeroepen worden het verhaal van hun oorlogsdode te vertellen, dat met het behoud van het graf kan zorgen voor een blijvende herinnering.
Leave a comment:
-
Als aanvulling bij mijn bericht over de ramp van 12 december 1944 te Nederweert-Ospel is mij door de afdeling Ospel van de Bond van Wapenbroeders onderstaande bericht uit het boek van Con van Nieuwenhoven, Hendrix, Nederweert, 2009 toegestuurd.
Omdat de foto te klein is heb ik de tekst letterlijk overgetypt.
Hij viel voor het vaderland
19. Jac Schreurs1 Photo
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
Is hierover, voor zover je weet dan wel is na te gaan, ooit contact geweest met de nabestaanden?
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht(...)
Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????
(...)
Leave a comment:
-
NB. Het graf van Theunisz is niet geruimd, dat van Dreezens ondertussen wel. Blijkbaar kon dat merkwaardigerwijs niet rekenen op bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Dat van Theunisz trouwens ook niet. Dat is de reden waarom Theunisz - ondanks het feit dat hij geen echt burgerslachtoffer was - toch opgenomen is in ons burgeroorlogsgravenproject om zijn graf de bescherming te geven van 'gemeentelijk oorlogsgraf'.
Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????
In het kader van het oorlogsgravenproject recent opgeknapt en de inscripties beter leesbaar gemaakt.
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door koiranou Bekijk berichtOver de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.
Leave a comment:
-
Over de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.1 Photo
Leave a comment:
Leave a comment: