Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Sjefke
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers

  We zitten hier met een technisch probleempje: wie niet is ingelogd, ziet niet de plaatjes die El Loco hierboven heeft geplaatst. Hij ziet alleen de link, en die werkt niet bij het aanklikken. Dat is natuurlijk jammer voor al die lezers die zich nooit hebben aangemeld, maar die wel regelmatig hier binnenvallen.

  Het geldt overigens ook voor het interview met Jef Bartelet in posting @ 38. Het is alleen te lezen voor wie is ingelogd.

  Misschien dat de technische staf hier iets op weet?
  Ik heb erna gekeken en de rechten voor 'gastgebruikers' een beetje versoepeld, zodat voor alle forumbezoekers de postings attachments (MO breed) zichtbaar zijn

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Dat schildje was me niet zo lang geleden al opgevallen, toen ik op de begraafplaats aan het fotograferen was voor het Wikipedia-artikel over de RegoutsClick image for larger version Name:	195px-Maastricht%2C_grafkapel_Regout-Berger_%2802%29.jpg Views:	0 Size:	23,7 KB ID:	101385Click image for larger version Name:	247px-Maastricht%2C_grafkapel_Regout-Berger_%2805%29.jpg Views:	0 Size:	26,9 KB ID:	101386Click image for larger version Name:	152px-Maastricht%2C_grafkapel_Regout-Berger_%2810%29.jpg Views:	0 Size:	16,8 KB ID:	101387
  Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/C..._Regout-Berger

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  Vrijwel wekelijks wandel ik over de begraafplaats Tongerseweg (...) en waarschijnlijk deze week nog zal ik, om te beginnen, gaan speuren naar die 303 graven.
  Het blijken er bij nader inzien nog slechts zestig tot zeventig te zijn, Pier, maar het hadden er 303 moeten wezen. Als je weer eens aan de wandel gaat, helpt het onderstaande hopelijk bij het zoeken:

  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk bericht
  Bijzonder vind ik dat nu door het aanbrengen van een QR-code voor iedereen met een smartphone of tablet door het inscannen daarvan een soort digitale plattegrond van die burgergraven beschikbaar komt.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 maart 2020, 18:02. Reden: aantal graven gecorrigeerd

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Click image for larger version Name:	image_4584.jpg Views:	3 Size:	657,6 KB ID:	101379Bovenstaand het interview met Jef Bartelet in Terebinth 2020, nr. 1.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 10 maart 2020, 09:00.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Vrijwel wekelijks wandel ik over de begraafplaats Tongerseweg en eerlijk gezegd heb ik nooit stilgestaan bij (de graven van) de in posting #35 door Ingrid Evers aangehaalde burgerslachtoffers.

  Je kunt dus ziende blind zijn blijkt maar weer.
  Fantastisch dat ik daar nu op geattendeerd ben en waarschijnlijk deze week nog zal ik, om te beginnen, gaan speuren naar die 303 graven.

  De werkgroep verdient terecht alle lof

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Ik sluit me aan bij de door Ingrid uitgesproken waardering. Ik heb een link naar de door de werkgroep opgestelde inventarisatielijst toegevoegd aan het artikel Lijst van oorlogsmonumenten in Maastricht op Wikipedia.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Het is alweer enige tijd geleden dat ik op MO het thema Oorlogsgraven aansneed, of beter: 'verzamelde'.

  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk bericht
  Op MO is al vaker het onderwerp Oorlogsgraven hier en daar aan de orde geweest, maar het is goed die gegevens eens bijeen te scharen.
  Het ging toen eigenlijk uitsluitend om graven van combattanten: geallieerde en Nederlandse troepen, of verzetsstrijders. Ik moet bekennen dat ik me toen niet realiseerde, dat er nog een tweede categorie slachtoffers was, namelijk al diegenen die direct ten gevolge van de oorlogshandelingen om het leven kwamen. Burgerslachtoffers dus. Het was Jef Bartelet, beter bekend vanwege zijn website Maastrichtse Gevelstenen, die daar toen op insprong en een vraagbaak bleek voor sommige individuele gevallen.

  Wel, Jef heeft sindsdien niet stil gezeten, zoals blijkt als je dit 'draadje' even vanaf de start doorneemt. Met vijf andere vrijwilligers (Harrie Bergers, Jules Bonnet, Andrew van Thor, Roger Pilmeijer en Patrick Leenders) heeft hij het grondig aangepakt en de burgeroorlogsgraven, voor zover die nog op de Algemene Begraafplaats te vinden waren, in kaart gebracht. Na jaren van onderzoek, inventariseren, schoonmaken, restaureren en beschrijven kreeg hij uiteindelijk zelfs de gemeente achter zich. Wie nu over de Algemene Begraafplaats loopt, kan de burgergraven herkennen aan een rond tinnen plaatje, dat verklaart dat het graf (voortaan) onder de zorg van de gemeente valt. In totaal zouden dat er 303 moeten zijn. Er zijn er echter in de afgelopen zeventig jaar reeds veel geruimd, omdat de grafrechten niet meer werden betaald, of omdat eventuele nabestaanden die dat zouden kunnen doen, niet meer te vinden waren. Zoals Jef zegt: 'Niet betaald, dan wegwezen!'.

  De erkenning door de gemeente garandeert nu, dat de resterende graven (60-70) nu permanent zijn. Ook is er nu op een centraal punt een grote plaquette aangebracht, waar deze overleden burgers - van baby tot opa - gememoreerd worden. Wie niet wil zoeken naar die tinnen plaatjes, moet eens over de begraafplaats lopen in de weken rond de lokale dodenherdenking rond Allerheiligen (1 november). Jef is dan met zijn vrijwilligers niet alleen druk geweest met alle graven weer een opknapbeurt te geven, ze plaatsen dan ook bij alle locaties een grote gele bolchrysant. Die zonnige bollen laten de omgeving oplichten en leiden je over het gehele terrein. Want in tegenstelling tot de militaire graven liggen de omgekomen burgers tussen hun stadsgenoten, onopvallend, behalve tijdens de dodenherdenking.

  Dat het initiatief van Jef Bartelet niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit een recent interview met hem door de redactie van het tijdschrift Terebinth

  Terebinthchapeau voor die werkgroep, die ondanks scepsis en aanvankelijke tegenwerking door koppig volhouden dit prachtige resultaat heeft behaald.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 10 maart 2020, 10:26. Reden: aanpassing aantal nog bestaande graven

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  27 oktober 2019: Jaarlijkse dodenherdenking
  van de oorlogsslachtoffers op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Tongerseweg.  Er zijn recent nog vier oorlogsgraven herontdekt. Voor een bijgewerkt overzicht in beeld van de nog aanwezige oorlogsgraven op ABM, klik hier

  U kunt ze natuurlijk ook ter plekke bezoeken en ze zullen rond de dodenherdenking ook gemakkelijk herkenbaar zijn aan de grote potten gele chrysanten die er dan op geplaatst zullen worden.

  Op de site van de werkgroep is nog veel achtergrondinformatie over de oorlogsslachtoffers en hun graven te vinden: klik hier

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht

  Was (nog) niet mogelijk. Nabestaanden / rechthebbenden worden door de begraafplaatsadministratie vanwege privacy afgeschermd.
  Volgende week zondag 29 oktober vindt dus de dodenherdenking plaats op de begraafplaats, aanvang 12.00 uur.
  In de week vooraf zullen er bij de ingangen bordjes worden opgehangen waarop nabestaanden opgeroepen worden het verhaal van hun oorlogsdode te vertellen, dat met het behoud van het graf kan zorgen voor een blijvende herinnering.

  Leave a comment:


 • koiranou
  replied
  Als aanvulling bij mijn bericht over de ramp van 12 december 1944 te Nederweert-Ospel is mij door de afdeling Ospel van de Bond van Wapenbroeders onderstaande bericht uit het boek van Con van Nieuwenhoven, Hendrix, Nederweert, 2009 toegestuurd.
  Omdat de foto te klein is heb ik de tekst letterlijk overgetypt.


  Hij viel voor het vaderland

  19. Jac Schreurs

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht

  Is hierover, voor zover je weet dan wel is na te gaan, ooit contact geweest met de nabestaanden?
  Was (nog) niet mogelijk. Nabestaanden / rechthebbenden worden door de begraafplaatsadministratie vanwege privacy afgeschermd.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht
  (...)
  Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
  Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????
  (...)
  Is hierover, voor zover je weet dan wel is na te gaan, ooit contact geweest met de nabestaanden?

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  NB. Het graf van Theunisz is niet geruimd, dat van Dreezens ondertussen wel. Blijkbaar kon dat merkwaardigerwijs niet rekenen op bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Dat van Theunisz trouwens ook niet. Dat is de reden waarom Theunisz - ondanks het feit dat hij geen echt burgerslachtoffer was - toch opgenomen is in ons burgeroorlogsgravenproject om zijn graf de bescherming te geven van 'gemeentelijk oorlogsgraf'.

  Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
  Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????  In het kader van het oorlogsgravenproject recent opgeknapt en de inscripties beter leesbaar gemaakt.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door koiranou Bekijk bericht
  Over de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.
  Mooie aanvulling Koiranou

  Leave a comment:


 • koiranou
  replied
  Over de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.

  Leave a comment:

Bezig...
X