Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Digitaal Joods monument

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Digitaal Joods monument

    Een bron om even stil te staan:

    --------------
    Het Digitaal Monument voor de Joodse Gemeenschap in Nederland is een monument op internet om de herinnering levend te houden aan alle mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Duitse bezetting als joden zijn vervolgd en die de Sjoa niet hebben overleefd.
    Alle personen die in het Monument zijn opgenomen hebben een eigen persoonspagina waarop zij worden herdacht. Op de persoonspagina staan de basisgegevens van de betreffende persoon. Daarnaast is, waar mogelijk, het gezinsverband gereconstrueerd. Op deze manier wordt getracht de toenmalige leefsituatie zichtbaar te maken. Het gaat hierbij om een momentopname van het huishouden in 1941 of 1942. Ook de adressen zijn toegevoegd, zodat een virtuele wandeling door straten en gemeenten gemaakt kan worden. Het Digitaal Monument bevat nog veel meer informatie.
    ---------------
    Zo luidt de de toelichting op de site Digitaal Joods monument:
    http://www.joodsmonument.nl/?lang=nl

    De zoekterm 'maastricht' levert 568 treffers:
    http://www.joodsmonument.nl/search?q...n&q_advanced=1

  • #2
    Lijst van Maastrichtse Joodse slachtoffers

    In een andere thread (Außendienststelle Maastricht van de RSHA) werd hier al aandacht aan besteed en staat de (complete?) lijst van Joodse slachtoffers uit Maastricht.
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #3
      Nieuwe struikelsteentjes

      21 en 22 oktober 2013 worden in Maastricht 50 nieuwe struikelsteentjes geplaatst door bedenker Gunther Demnig en het Maastrichtse Struikelsteentjes Comité in aanwezigheid van nabestaanden en genodigden.
      Het programma.

      Kiek ins nao bove !
      http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

      Opmerking


      • #4
        Struikelsteentjes: Joden, Roma, Sinti en verzetstrijders

        Voor wie de link van Jef aanklikt, krijgt zo'n terloopse opmerking dat er maandag en dinsdag aanstaande vijftig nieuwe struikelsteentjes zullen worden geplaatst, een heel andere lading. Die vijftig 'steentjes' laten een spoor na in de stad, van Bosscherweg naar Gronsvelderweg, van Mergelweg naar Scharnerweg, van Ambyerweg en Populierenweg naar Cannerweg, en daartussen de hele binnenstad.

        Vijftig namen, met soms een bekende ertussen, iemand waarover je wel eens hebt gehoord, niet alleen mensen van Joodse komaf, of Roma of Sinti, maar ook politieke tegenstanders van het Nazi-regiem, verzetstrijders. Sommige namen klinken bekend: Houtappel, Herzdahl, Ummels, Korn, Ritzen. Andere zijn voorgoed uit onze stad en het collectief geheugen verdwenen.

        Vijftig kleine vignetjes met een geboortedatum en een datum van overlijden. Te vroeg gestorven, niet in het eigen vertrouwde huis, maar ergens ver weg, van god en alleman verlaten, en vaak op gruwelijke wijze.

        Als ik zulke kleine memento's zie, heb ik de neiging even uit te rekenen hoe oud het slachtoffer was. En dan realiseer je je ineens dat zo iemand even oud was als jij, of als je broer, je ouders, je tante, je grootvader. Wie had het recht een eind te maken aan hun leven, zomaar, omdat hun afkomst, hun uiterlijk of hun normen en waarden hem niet aanstonden?

        Voor wie de moeite neemt de data om te zetten in het aantal verjaardagen, gaan die struikelsteentjes extra leven. In de Kleine Stokstraat waar nu het beeldje staat van de Mastreechter Geis, woonde in 1943 een jong echtpaar, Bernhard en Sura Wajnkowski. Ze hadden een 'grote' zoon en een dochtertje. Vanaf maandag zullen we hun namen weer kennen: die van de ouders en die van de twaalfjarige Harald en zijn kleine zusje Iza, een peuter van een jaar of vier.
        Last edited by Clio; 15 oktober 2013, 09:19. Reden: correctie

        Opmerking


        • #5
          Met foto's die het Struikelsteentjescomité Maastricht ter beschikking heeft gesteld is de VMG-oorlogssite fors uitgebreid met een Fotogalerij van Joodse slachtoffers.

          kijk hier
          Kiek ins nao bove !
          http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

          Opmerking

          Bezig...
          X