Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Verzetsstrijders Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • perepaques
  replied
  Verzetsstrijders Maastricht

  Er ontbreekt aan dit lijstje nog een belangrijk personage: J.F.H. (Sef) Mulders. Die is gearresteerd bij de razzia in Weert, waarbij op 21 juni '44 bijna de complete top van de Limburgse L.O. werd gepakt. Zie het proefschrift van Cammaert (link onderaan):
  "Van Helvoort vluchtte eerst een klein kamertje binnen. Hij waande zich er niet veilig en begaf zich naar een leslokaal waar hij achter een stel verduisteringsschermen naast de toegangsdeur kroop. Hij hield zich er tot de avond schuil. De vertegenwoordigers van de districten Nijmegen en Maas en Waal, J.A. Dijker en C. van Sambeek, vluchtten de zolder op en verscholen zich onder een aantal stoffige schilderijen. Hoewel de Sipo de zolder tot drie keer toe doorzocht, werden de twee niet gevonden. ’s Avonds hoorden ze enkele broeders schelden op de Duitsers. Ze begrepen dat de kust veilig was. J.F.H. Mulders, die het district Maastricht vertegenwoordigde, vluchtte in eerste instantie naar een toilet waar hij zijn papieren vernietigde. Vervolgens begaf hij zich via de kapel naar de zolder waar hij Dijker en Van Sambeek aantrof. Via een voorvertrekje bereikte hij het toilet op de zolderverdieping. Daar werd hij ontdekt. De Sipo-leden sloegen en schopten hem en vroegen of er nog meer personen op zolder waren. Mulders ontkende. Ze brachten hem naar de binnenplaats van het klooster waar inmiddels Naus, Hendrikx, kapelaan J.W. Berix (Heerlen), A.H.M. Hermans, W.H.M. Jansen (Vierlingsbeek) en J.M. Knops (Gulpen) tegen een muur stonden opgesteld. De districtsleider van Venray, F.J.K. Russel, had meer geluk. Meteen na het alarm voegde hij zich bij enkele broeders, die een trap aan het schrobben waren. Een Nederlandse Sipo-helper sommeerde hen naar de cour te gaan. Bij de deur zag Russel zijn kameraden met omhooggeheven armen tegen de muur staan. Hij maakte rechtsomkeert en kroop in een lessenaar. ’s Avonds troffen leerlingen van de kostschool hem daar aan."
  Het betreffende hoofdstuk 6-1 van dit proefschrift is te vinden op http://dissertations.ub.rug.nl/FILES...rt/06_h6-1.pdf Een samenvatting (in het Ingels) en alle links op http://dissertations.ub.rug.nl/facul....p.m.cammaert/
  De gevangenen werden in eerste instantie naar kamp Vught gebracht en daar zeer gewelddadig verhoord. Wat er verder met Mulders is gebeurd, is me niet bekend. Een van de eveneens gepakte mensen was kapelaan Berix uit Heerlen. Het is met Mulders mogelijk niet veel anders afgelopen.
  Last edited by perepaques; 21 januari 2014, 22:18. Reden: Uitbreiding onderaan

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Als ik ooit nog thuis kom


  De oorlogsdagboeken van Engelandvaarder Wim Kuijpers


  Als Wim Kuijpers op 18 mei 1942 uit Heer (Maastricht) vertrekt wil hij maar één ding: vechten tegen de Duitse bezetter. Met brood voor drie dagen in een aktetas en een paar landkaartjes begint hij aan een ongewis avontuur. Zonder papieren en hulp van het ondergrondse verzet is hij na drie dagen in Zwitserland. Via Frankrijk, Spanje, Curaçao en Canada bereikt hij bijna een jaar later zijn einddoel Engeland. Daar gaat hij als boordschutter vliegen bij het 320 Squadron van de Marine Luchtvaartdienst. Op 20 december 1943 maakt hij zijn eerste operationele vlucht boven Noord-Frankrijk. Drie maanden later schiet Duits luchtafweergeschut bij Amiens zijn Mitchell-bommenwerper uit de lucht. De vier bemanningsleden komen om.

  Op zijn reis en later in Engeland houdt Wim een dagboek bij. Hij observeert nauwgezet en met humor wat hem opvalt. Van gearmd lopende mannen in Madrid tot kauwende Amerikanen (kauwgom wordt in Nederland pas in 1948 gefabriceerd). Hij verbaast zich over de verwoesting in Madrid kort na de Spaanse burgeroorlog en de glimmende jukeboxen in New York.

  Uitgebreid vertelt hij over zijn bezoek aan prinses Juliana in Ottawa. In Londen haalt hij tijdens een wandeling met koningin Wilhelmina takjes weg op het tuinpad opdat de koningin niet zal struikelen. ‘Het is deze tijd heel gemakkelijk om hooggeplaatste personen te ontmoeten‘, constateert hij.

  Een paar jaar geleden let Rob Dijksman uit het Limburgse Hulsberg op een rotonde bij Senlis in Noord-Frankrijk even niet op en neemt de verkeerde afslag. ‘Was dat niet gebeurd, dan had mijn vrouw Els het bord cimetière néerlandais, in de berm bij Orry-la-Ville nooit opgemerkt. En dan lagen Kuijpers’ dagboeken waarschijnlijk nog steeds onaangeroerd in een kast’, vertelt Rob.

  Het cimetière blijkt één van de buitenlandse erevelden van de Oorlogsgravenstichting te zijn. ‘Vier stenen op rij droegen dezelfde omschrijving: 320 Squadron. Ik heb nog steeds geen idee waarom ik daar besloot meer over Wim Kuijpers aan de weet te komen. Na een jaar speuren vond ik zijn familie. En de dagboeken. Ik realiseerde me dat het een uniek, historisch document was’, vertelt Rob. Als hij een uitgever heeft gevonden, gaat hij met achternicht Mariëlle Kuijpers aan de slag.

  ‘Het meest frappante is natuurlijk dat ik me op die rotonde verreed op de dag en nagenoeg op de minuut dat Wim Kuijpers’ vliegtuig neerstortte, 20 maart om 10.18 uur’, besluit Rob.

  'Als ik ooit nog thuis kom' is het aangrijpende verhaal van een jonge Limburger die zijn leven gaf voor de vrijheid. Het dagboek is historisch relevant bronmateriaal. Niet eerder is er een boek in een dergelijke ‘formule’ over Nederlandse luchtvarenden verschenen. De aanvullende informatie over de oorlog en de verzetsmensen die Wim Kuijpers onderweg ontmoette, geven het boek een belangrijke meerwaarde.

  Als ik ooit nog thuis kom
  De oorlogsdagboeken van Engelandvaarder Wim Kuijpers door Rob Dijksman en Mariëlle Kuijpers, ISBN 9789085960645.
  Aangrijpend verhaal van een jonge Maastrichtenaar die zijn leven gaf voor onze vrijheid. Een waardevol, historisch document vol relevant bronmateriaal. Niet eerder verscheen er zo’n boek over Nederlandse luchtvarenden in oorlogstijd.
  Sierk Plantinga (Nationaal Archief): ‘Leest als een trein’.

  Bron: Omroep.vara.nl

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Wim Kuijpers

  Oorspronkelijk geplaatst door SJEF † Bekijk bericht

  W. Kuypers [Willy]
  Geboren 14-6-1917, elektricien, gehuwd, gedood 20-3-1944 toen geallieerd vliegtuig waarin hij als korporaal-vliegtuigschutter dienst deed boven Bourbon [Fr.] werd neergehaald.
  Foto van een vermoeide Wim Kuijpers na een missie boven Noord-Frankrijk.  Met dank aan Rob Dijksman Hulsberg.
  Last edited by Breur; 29 april 2013, 17:59. Reden: Edit.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door cogg Bekijk bericht
  Hallo Sjef,

  Ik zag je vermelding van het boek: Het verborgen Front. Mijn grootvader was de op pagina 651 vermelde PTT Ambtenaar P.A. Hermans.
  .................................
  Ik ben e.e.a. al een tijdje aan het reconstrueren, staat er wellicht iets over mijn grootvader in het boek "Onze gevallenen; herinneringen aan het verzet in Limburg in de Tweede Wereldoorlog"?

  Groet,
  Chris
  Het heeft eventjes geduurd, maar er staat niets in het door jou aangehaalde boek "Onze gevallenen; ......." over jouw grootvader.

  Heb je het RHCL aan de Sint Pieterstraat 7 te Maastricht al bezocht om de daar aanwezige database te raadplegen?

  http://www.rhcl.nl/ .

  Lees ook de volgende bijdragen over Paul Bronzwaer.

  http://www.mestreechonline.nl/forum/...read.php?t=930 .

  Leave a comment:


 • cogg
  replied
  correctie: 14 september 1944 - 8 april 1945 Vliegveld Deelen (bij Arnhem)

  Leave a comment:


 • cogg
  replied
  Hallo Sjef,

  Ik zag je vermelding van het boek: Het verborgen Front. Mijn grootvader was de op pagina 651 vermelde PTT Ambtenaar P.A. Hermans.

  Hij is uiteindelijk meer dan een jaar van huis geweest.
  - 9 mei 1944 - 29 juni 1944 gevangenis Maastricht
  - 29 juni 1944 - 14 september 1944 Kamp Amersfoort
  - 14 september 1944 - 8 april 1945 Vliegveld Deelen (bij Arnhem)

  Hij zou in de nadagen van de oorlog via de Biesbosch zijn gevlucht naar Maastricht. Zijn officiële terugmelding in Maastricht was op 15 juni 1945.
  Ik heb dit via het Rode Kruis kunnen achterhalen.

  Ik ben e.e.a. al een tijdje aan het reconstrueren, staat er wellicht iets over mijn grootvader in het boek "Onze gevallenen; herinneringen aan het verzet in Limburg in de Tweede Wereldoorlog"?

  Groet,
  Chris
  Last edited by SJEF ; 2 oktober 2009, 12:56. Reden: correctie jaartal

  Leave a comment:


 • Ivo M
  replied
  Een ding valt me direct op, de banden met Belgische en Franse diensten. Zeker omdat er de mythe heerst dat in het Limburgse weinig verzet was. Wellicht was het deel van het verzet dat samenwerke met het Belgische verzet wel bekend bij de Belgische autoriteiten in London maar niet bij de Nederlandse.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders Maastricht

  Het verraad

  De dood van Hustinx' zwagers.


  Op 10 mei 1944 arresteren de Duitsers in Maastricht Alphons' zus Maria en haar man, zijn één jaar jongere zwager Edmond (Mond) Houtappel.
  Enkele maanden vóór de bevrijding worden zij het slachtoffer van verraad.
  Edmond en zijn buurman, slager J.W. (Giel) Ummels, die ook samen met zijn vrouw werd gearresteerd, hielpen onderduikers en Engelse piloten terwijl Alphons' zus paspoorten vervalste.
  Edmond was reservekapitein in het Nederlandse leger en was in 1938-1940 belast met de leiding van het grenswachtdetachement Wahlwiller van het 13e Regiment Infanterie.
  Officier in hart en nieren, was hij een stralende optimist die een onverwoestbaar geloof had in de nederlaag van de Duitsers.
  In zijn militaire functie fotografeerde hij onder meer ten behoeve van de Belgische geheime dienst de Duitse stellingen in de Siegfried linie.
  Via zijn zwager Louis Evrard Hustinx, Belgisch consul in Maastricht, werden die gegevens aan Brussel doorgespeeld.
  Na de capitulatie van het Nederlandse leger op 15 mei 1940, ging Houtappel in het verzet.
  Hij was directeur van een wijnhandel en dreef aan de Wolfstraat 8 in het centrum van Maastricht de 'Fa. Wed. R. W. Hustinx, Koffiebranderij, groothandel in koloniale waren'.
  Edmond Houtappel speelde een actieve rol bij de L.O. (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers) in het District Maastricht.
  Wellicht dat hij daarmee via zijn buurman Giel Ummels in contact was gekomen.
  Ummels op zijn beurt was via kapelaan Joosten van de Onze Lieve Vrouwe kerk al vroeg in het verzet verzeild geraakt.
  Zijn slagerij was een goede schuilplaats voor Britse piloten, joodse families en knapen die niet in Duitsland wilden gaan werken.
  In de winkel was het altijd druk en dan viel het niet op dat veel onbekenden in en uit liepen.
  Boeren uit de omgeving van Maastricht zorgden voor voedsel en aangezien Ummels zelf slachtte, was er altijd voldoende te eten.
  Moesten onderduikers of piloten naar een nieuw adres, dan kon ook gebruik worden gemaakt van de doorgang die in de kelders naar het buurhuis van Edmond Houtappel was gemaakt.
  Vertrok men naar een ander onderduikadres in de stad, dan liep de onderduiker met het dochtertje van Ummels aan zijn hand, waardoor ze een onopvallende vader met dochter leken.
  De L.O. in Maastricht maakte in het voorjaar van 1944 dankzij een reorganisatie een stormachtige groei door.
  Het aantal onderduikers groeide van enkele honderden tot meer dan duizend.
  Hulp werd geboden aan joodse onderduikers en de steunuitkeringen bedroegen meer dan ƒ 20.000,-- per maand.
  Er kwam zelfs een speciaal fonds voor het vrijkopen van gevangenen.
  Bidprentje Edmond Houtappel, 1901-1944.


  M.J. Hooghuis, een textielarbeider, had eerder hulp verleend aan L.O.-medewerker Ummels.
  Begin 1944 maakte Hooghuis kennis met de 25-jarige vrouw A.E. Zeguers-Boere.
  Dat had hij beter niet kunnen doen.
  Zeguers had een ongelukkig huwelijk en was met haar drie kleine kinderen achtergebleven toen haar man in 1940 als krijgsgevangene naar Duitsland was weggevoerd.
  Mevrouw hechtte aan een luxueus bestaan, nam het met het mijn en dijn en de moraal niet zo nauw en raakte al snel in financiële problemen.
  In haar riante woning aan de Van Heylerhoflaan organiseerde ze feestjes voor Duitse militairen en prostituees en dat liep al snel uit de hand.
  In december 1941 verhuisde ze naar een pand nabij het Vrijthof waar ze haar lucratieve bordeel uitbreidde.
  Dankzij de contacten met de bezetters had ze een dekmantel voor zwarthandel en smokkelpraktijken.
  In 1942 werd ze daarvoor toch gearresteerd en verbleef twee maanden in gevangenschap.
  Gedurende die periode maakte ze kennis met Ströbel, het beruchte hoofd van de Sicherheitspolizei in Maastricht, waar ze prompt een relatie mee begon.
  Verzetsman Hooghuis was daarvan op de hoogte maar was zo onverstandig er geen gevaar in te zien.
  Toen hij vernam dat L.O.-man Dolmans door de Duitsers was gearresteerd, probeerde hij Dolmans via Zeguers vrij te kopen.
  Zeguers speelde dat bericht door aan de Sicherheitspolizei (SiPo) en verzweeg niet dat ze via Hooghuis en slager Ummels contact had met de illegaliteit.
  De SiPo speelde het spel mee.
  De woning van Ummels in de Wolfstraat werd in de gaten gehouden en tegelijkertijd werd de L.O. via Zeguers geïnformeerd dat de gevangenen vrij te kopen waren.
  De Duitsers lieten de gevangen vrij en brachten de L.O.-leiding in Maastricht in de waan dat wellicht nog meer gevangenen vrijgekocht konden worden.
  Zeguers had het vertrouwen van de L.O. verworven en woonde geregeld L.O.-bijeenkomsten in de Wolfstraat bij.
  Steeds verder penetreerde de Sicherheitspolizei in het Maastrichtse netwerk van de L.O.
  De slagerij van Ummels stond daarbij in het centrum van de belangstelling.
  Toen de L.O. te kennen gaf bereid te zijn liefst 12.000 gulden te willen betalen voor de vrijlating van een nieuwe gevangene, begreep de SiPo dat ze een grote vis in het net had.
  Zeguers bleef inmiddels steeds nieuwe namen van illegale werkers aan de SiPo doorgeven.
  Na een tweetal mislukte pogingen eind mei en begin april, werden op 9 en 10 mei in de stad in totaal een vijftigtal illegale werkers, waaronder Edmond Houtappel, gearresteerd.
  Daaronder was ook een onderduiker die door de verraadster Zeguers in huis was genomen om het vertrouwen van de L.O. te wekken.

  Door het verraad van Zeguers werd een groot aantal Maastrichtse verzetslieden opgepakt door de Sicherheitspolizei.*1
  De meeste arrestanten kwamen na verloop van tijd weer vrij, waaronder - na drie weken gevangenschap - Maria Houtappel-Hustinx en na zes weken de echtgenote van slager Ummels (die daarop prompt met haar twee dochtertjes zelf onderduikt).
  Een bezoek aan haar man werd mevrouw Houtappel door de SS Hauptsturmführer - Aussendienststellenleiter in Maastricht op 14 augustus 1944 niet toegestaan ('Unter Bezugnahme auf die mündliche Unterredung muss ich mitteilen, dass unter den augenblicklichen Verhältnissen Besuchererlaubnis nicht zugestanden werden kann').
  De Maastrichtse illegalen waren toen al naar verschillende Duitse kampen gedeporteerd, onder andere Neuengamme, Buchenwald, Bergen-Belsen en Sachsenhausen.
  Zes van hen, waaronder Edmond Houtappel, overleefden de gevangenschap niet.
  Edmond stierf op 24 november 1944 in Neuengamme, waarschijnlijk aan dysenterie, slager Ummels overleed op 2 december 1944 in Sachsenhausen.
  Zeguers maakte na de arrestaties samen met SS-er Ströbel een vakantietocht en zette vervolgens haar leventje in Maastricht voort.
  Slager Ummels liet via een gevangenbewaker doorsijpelen dat zij waarschijnlijk verantwoordelijk was voor het verraad.


  Jarenlang wachten op een man die in de gevangenis zit, is niet makkelijk met twee kleine kinderen.
  Lieke Hustinx staat voor het portret van haar man Louis Evrard Eugène Hustinx.
  Februari 1942.


  Ook de eerder genoemde Louis Evrard Eugène Hustinx, de Belgische consul in Maastricht [Bunde, 6 april 1908], die gehuwd was met een zus van Alphons Hustinx (Lieke Hustinx), overleefde de bezettingstijd niet.
  Gedurende de gehele oorlog was hij als Belgisch onderdaan in Duitse krijgsgevangenschap en op 6 december 1944 werd hij in Rheinbach door de Duitsers ter dood gebracht omdat hij weigerde hen te informeren over zijn illegale activiteiten.
  Bidprentje Louis Hustinx, 1908-1944.

  Alphons Hustinx, voogd van de dochter van het echtpaar Houtappel-Hustinx, spoedde zich na de arrestatie van zus en zwager naar Maastricht om de zorg voor dochter Maddy en het bedrijf aan de Wolfstraat op zich te nemen.
  Hoe hij met name de zakelijke belangen in deze benarde tijden wist te behartigen, is dochter Maddy overigens decennia later nog steeds een raadsel.  *1. Fred Cammaert, Het verborgen front.
  Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog (Leeuwarden/Mechelen, 1994) pagina's 639-654.
  Het complete boek / dissertatie is als PDF te downloaden.

  http://irs.ub.rug.nl/ppn/123909783 .
  Last edited by SJEF ; 9 september 2009, 22:35. Reden: toevoeging informatie

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders WO-II


  J. W. Ummels [Giel]
  Geboren 6-12-1908, slager, gehuwd, behoorde tot LO-Maastricht, gearresteerd 9-5-1944 [door verraad], overleden 2-12-1944 in concentratiekamp Sachsenhausen.  D. Verhagen [Douwe]
  Geboren 8-10-1917, hulpcommies invoerrechten en accijnzen, ongehuwd, behoorde tot de RAF-groep [o.m. verzamelen van wapens en munitie, hulp aan krijgsgevangenen en verspreiden illegale lectuur], gearresteerd 1-12-1941, overleden 18-1-1943 in concentratiekamp Neuengamme.


  E. Wolf [Egbert]
  Geboren 7-9-1917, hulpcommies invoerrechten en accijnzen, ongehuwd, behoorde tot de RAF-groep [o.m. verzamelen van wapens en munitie, hulp aan krijgsgevangenen en verspreiden illegale lectuur], gearresteerd 1-12-1941, overleden 4-12-1942 in concentratiekamp Neuengamme.


  Geen foto beschikbaar.

  W. Kuypers [Willy]
  Geboren 14-6-1917, elektricien, gehuwd, gedood 20-3-1944 toen geallieerd vliegtuig waarin hij als korporaal-vliegtuigschutter dienst deed boven Bourbon [Fr.] werd neergehaald.

  C. Droogleever-Fortuijn [Kees]
  Geboren 10-4-1922, student, ongehuwd, overleden 7-9-1944 in concentratiekamp Mauthausen.

  J. H. Hendriks [Jan]
  Geboren 7-5-1905, stratenmaker, gehuwd, behoorde tot verzetsgroep 'De Vonk' [o.m. drukken en verspreiden illegale lectuur] gearresteerd september 1942, overleden 27-1-1943 in concentratiekamp Vught.
  Last edited by SJEF ; 3 september 2010, 19:47.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders WO-II


  A. E. L. Schols [Ab]
  Geboren 10-4-1916, bureaubeambte, ongehuwd, behoorde tot LO-Maastricht, gearresteerd 29-10-1944, gefusilleerd 5-11-1944 in Effeld [Dld].  J. W. Slangen [Jan]
  Geboren 10-1-1922, magazijnbediende, ongehuwd, behoorde tot LO-Limmel, gearresteerd mei 1944, overleden 22-3-1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen.  G. L. R. Soesman [Gerard]
  Geboren 23-6-1922, scholier, gearresteerd januari 1942 wegens bevorderen van verzetsgeest onder scholieren en verspreiden illegale lectuur, overleden 21-1-1945 in Oswiecim [Polen].  A. Sonneville [Fons]
  Geboren 23-7-1883, handelsvertegenwoordiger, gehuwd, werkte voor Franse inlichtingendienst, gearresteerd 10-5-1940 wegens anti-duitse gezindheid, opnieuw gearresteerd juni 1942, overleden 25-2-1945 in concentratiekamp Dachau.
  Last edited by SJEF ; 3 september 2010, 19:46.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders WO-II


  W. J. A. Putman [Willem]
  Geboren 10-1-1922, kok, ongehuwd, gearresteerd 1944 wegens onttrekken aan arbeidsinzet, overleden 3-4-1945 in concentratiekamp Neuengamme.  E. M. H. M. Roomberg [Eugène]
  Geboren 14-3-1905, kunstschilder, gehuwd, gearresteerd [datum onbekend] wegens huisvesting piloten en verspreiden illegale lectuur, overleden 13-2-1947 aan gevolgen van in gevangenschap opgelopen ziekte.  P. L. Ruyters [Leo]
  Geboren 10-10-1892, controleur CCD, gehuwd, gearresteerd 1-5-1943 wegens opwekken tot deelname aan principiële staking i.v.m. terugvoeren krijgsgevangenen, gefusilleerd 2--5-1943 onder Well.  M. C. H. Schoenmaeckers [Hélène]
  Geboren 3-7-1894, zonder beroep, ongehuwd, behoorde tot verzetsgroep van De Liedekerke uit Eijsden [speciaal over de grens brengen en verzorgen van Belgische en Franse krijgsgevangenen], gearresteerd december 1941, overleden 11-7-1945 in herstellingsoord te Sankt Gallen [Zwitserland] aan de gevolgen van ontberingen in een concentratiekamp.
  Last edited by SJEF ; 3 september 2010, 19:46.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders WO-II


  Jo S. H. Lokerman [Thijs]
  Geboren 5-2-1901, machinist NS, gehuwd, districtsleider LO-Maastricht, gearresteerd 9-5-1944 [door verraad], overleden 11-2-1945 in concentratiekamp Neuengamme  G. Maka [Guillaume]
  Geboren 27-10-1898, grondwerker, gehuwd, behoorde tot verzetsgroep 'De Vonk' [o.m. drukken en verspreiden illegale lectuur], gearresteerd 9-9-1941 wegens weigeren om in Duitsland te gaan werken, gefusilleerd 6-2-1942 in Leusden.  H. Meulensteen [Hendrik]
  Geboren 28-3-1886, schipper-caféhouder, gehuwd, behoorde tot de RAF-groep [o.m. verzamelen van wapens en munitie, hulp aan krijgsgevangenen en verspreiden illegale lectuur], gearresteerd 2-12-1941, overleden 2-2-1943 in concentratiekamp Neuengamme.  J. W. H. Narinx [Jozef]
  Geboren 24-11-1889, kunstschilder, gehuwd, gearresteerd 24-6-1942 wegens anti-duitse gezindheid benevens verspreiden illegale lectuur, overleden 7-1-1943 in concentratiekamp Neuengamme.
  Last edited by SJEF ; 3 september 2010, 19:46.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders WO-II


  E. W. M. Kortrijk [Eelco]
  Geboren 7-10-1910, kelner, gehuwd, gearresteerd 14-8-1944 als onderduiker, overleden 6-2-1945 in concentratiekamp Neuengamme.  L. Kraft [Lambert]
  Geboren 6-2-1902, handelsreiziger, gehuwd, behoorde tot verzetsgroep
  'De Vonk' [in zijn woning werd illegaal blad 'De Vonk' gedrukt], gearresteerd 10-7-1941, overleden 22-6-1942 in concentratiekamp Neuengamme.  H. Th. Lemson [Henk]
  Geboren 15-4-1924, schrijver directe belastingen, ongehuwd, behoorde tot een KP in Friesland, gearresteerd en gefusilleerd 7-4-1945 in Wonseradeel [Fr].  H. J. Lochtman [Hein]
  Geboren 2-9-1911, kapelaan te Limmel, duikhoofd LO-Limmel, gearresteerd 10-5-1944 [door verraad], overleden 27-2-1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen als eerste van de 9 Limburgse priesters die daar verbleven.
  Last edited by SJEF ; 3 september 2010, 19:45.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders WO-II


  C. Heuts [Chris]
  Geboren 12-6-1888, stucadoor, gehuwd, behoorde tot verzetsgroep 'De Vonk' [o m. drukken en verspreiden illegale lectuur], gearresteerd september 1942, overleden 24-2-1943 in concentratiekamp Vught.  B. Th. A. Holty [Bernard]
  Geboren 29-11-1890, meubelmaker, gehuwd, behoorde tot verzetsgroep 'De Vonk' [o.m. drukken en verspreiden illegale lectuur], gearresteerd september 1941, overleden 10-1-1942 in concentratiekamp Neuengamme.  E. M. H. Ch. H. Houtappel [Mond]
  Geboren 18-10-1901, directeur grossierderij in levensmiddelen, gehuwd, behoorde tot LO-Maastricht [hulp aan onderduikers en piloten, afgifte valse paspoorten, bewaren van wapenen], gearresteerd 10-5-1944 [door verraad], overleden 24-11-1944 in concentratiekamp Neuengamme.  H. J. Jamin [Hubèr]
  Geboren 29-5-1880, gevangenenbewaarder, gehuwd, behoorde tot LO-Maastricht [speciaal hulp aan gevangen verzetslieden], gearresteerd 9-5-1944 [door verraad], overleden 8-3-1945 in concentratiekamp Buchenwald
  Last edited by SJEF ; 3 september 2010, 19:45.

  Leave a comment:


 • SJEF
  replied
  Verzetsstrijders WO-II


  G. Duijkers [Gel]
  Geboren 7-12-1896, districtsbeambte PLEM, gehuwd, behoorde tot LO-Heer-Maastricht, werkte tevens voor Vrij Nederland, gearresteerd 7-7-1944, overleden 23-2-1945 in concentratiekamp Sachsenhausen.  J. M. Duijnkerke [Jan]
  Geboren 25-10-1902, schipper, gehuwd, behoorde tot de RAF-groep [o.m. verzamelen van wapens en munitie, hulp aan krijgsgevangenen en verspreiden illegale lectuur], overleden 4-3-1943 in concentratiekamp Neuengamme.  F. Goldsteen [Frederik]
  Geboren 9-7-1918, radio-technicus, gehuwd, bouwde radiozenders voor illegaliteit, gearresteerd 15-5-1942, overleden 15-8-1942 in Oswiecim [Polen].  Frits C. A. Herben [Snel]
  Geboren 26-2-1913, kleermaker, gehuwd, behoorde tot LO-Heer-Maastricht, verongelukt 3-10-1944 bij hulp aan geallieerden.
  Last edited by SJEF ; 3 september 2010, 19:44.

  Leave a comment:

Bezig...
X