Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Wehrmachtkommandantur in Maastricht en de Schutzgruppen

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #16
    In het archief van de gouverneur 1914-1944 bij het RHCL lees ik, dat de eerste anderhalf jaar de Duitsers hun best deden de bevolking voor zich in te nemen, eerst daarna stuurden zij een andere koers. In dat archief zitten onder meer dossiers over de werkrelaties tussen burgemeesters en Duitse overheden.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 november 2018, 01:52.

    Opmerking


    • #17
      Klopt, het gedrag van de plaatselijke autoriteiten is eigenlijk een aparte draad waard.

      Opmerking


      • #18
        Oorspronkelijk geplaatst door Ivo M Bekijk bericht
        Klopt, het gedrag van de plaatselijke autoriteiten is eigenlijk een aparte draad waard.
        Stukken betreffende soldaat J. Angermeyer van de Schutzgruppe Maastricht, vallende onder de Wehrmachtkommandantur Maastricht

        Identificatie nummer
        MF_180

        Datering
        1942-1943

        Link
        http://www.archieven.nl/nl/search-mo...ew=inv2#MF_180

        Behoort tot archief
        001 Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden

        Link
        Naar archief

        Toegang
        Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.

        ++++++

        Waar gaat dit over???
        Wie was soldaat J. Angermeyer en was er dan toch een Schutzgruppe in Maastricht??


        Voorlopig (!!) zit in even op een dood spoor.......
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking


        • #19
          Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
          Wie was soldaat J. Angermeyer en was er dan toch een Schutzgruppe in Maastricht? Voorlopig (!) zit ik even op een dood spoor...
          Noch op wiewaswie.nl (maar maakt dat gegevens uit 1938 en later openbaar?), noch op Delpher iets gevonden over een J. Angermeyer. Wel is er kort voor de oorlog sprake van een ir. Angermeyer als 'vertegenwoordiger van de Duitse kolonie in Maastricht.' https://www.delpher.nl/nl/kranten/vi...mpeg21%3Aa0220.
          Dan heeft die heer hier kennelijk gewoond en gaat het mogelijk om zijn zoon. In het Adresboek van Maastricht 1938 staat een J.H.J. Angermaijer, procuratiehouder, Hertogsingel 27b. MIsschien ook een spoor?

          Opmerking


          • #20



            Maastricht bezetaastricht en Luik bezet, waarvan de inhoudsopgave op verschillende plaatsen op Internet te vinden is: http://www.shclimburg.nl/sites/shcli...0def_p1-15.pdfOrtskommandantur (p. 100).

            Overigens moet men zich realiseren, dat het hier gaat om een overzichtsgeschiedenis. De auteur kon niet tot in details het dagelijks reilen en zeilen van bijvoorbeeld de Ortskommandantur beschrijven. Dat was op de eerste plaats niet zijn insteek en het is zeer de vraag of het wat betreft (niet) aanwezige bronnen sowieso mogelijk zou zijn geweest. Het is een godswonder dat in Nederland uit deze periode nog zoveel bewaard is gebleven. In Luik ving Bronzwaer bij de provinciale afdeling van het Nationaal Archief volledig bot. Bij het provinciaal archief constateerde hij dat het voor de periode 1940-1945 'nagenoeg voor honderd procent onvolledig was' (vgl. dat eens met het Rijksarchief in Limburg!) en het aantal bewaarde stukken bij het Stads
            Last edited by Ingrid M.H.Evers; 27 november 2018, 15:19.

            Opmerking

            Bezig...
            X