Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Mestreech 10 mei 1940 - Duitse vliegtuigen landen in Mestreech

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Mestreech 10 mei 1940 - Duitse vliegtuigen landen in Mestreech

    In mei 1940 was de vaandrig H. Kronenberg (uit Assen) commandant van het 42e peloton luchtdoelmitrailleurs. Ze lagen in Maastricht bij de Griend / Green. In zijn Gevechtsbericht aan superieuren beschrijft hij hoe de Duitsers aanvielen en o.a. hoe de bruggen over de Maas werden opgeblazen.
    Jaren later (in 1957) heeft hij zijn belevenissen van die dag vastgelegd in een brief aan de Krijgsgeschiedkundige Afdeling van het Hoofdkwartier van de Generale Staf in Den Haag. De grasmat van de Griend mocht niet beschadigd worden (orders van de Dienst Plantsoenen), dus werden die heel gehouden. Kronenberg beschrijft in 1957 ook, dat hij "heeft gewezen op het merkwaardige feit, dat kort na de aankomst van de Duitsers op ons stellingterrein (Griend, CM) Duitse verkenningsvliegtuigen landden".

    Voor de hand liggende vraag: wie heeft er meer details over?

  • #2
    Welkom terug, mijnheer Munk. Ik neem aan dat u al op Mestreech Online hebt gezocht met het trefwoord vliegtuig en dat deze specifieke vraag daar nog niet beantwoord is?

    In het fotoboek Van bezetting tot bevrijding, 1940-1944 van de Maastrichtse fotograaf Pie Pans heb ik geen opname kunnen vinden, noch elders een literatuurvermelding van een dergelijk gebruik van De Griend 'kort na de aankomst van de Duitsers'. Het moeten dan verkenningsvliegtuigjes zijn geweest die de opmars van de Duitsers naar het westen begeleidden. Maar zou het niet een wat gevaarlijke locatie zijn geweest, gezien de voortdurende geallieerde bombardementen op de provisorisch herstelde bruggen?

    Opmerking


    • #3
      Dag Ingrid,
      Klopt, heb al gezocht op Mestreech Online, maar kwam niet verder.
      De Griend zal een veilige plek zijn geweest:
      - het werd door de Dienst Plantsoenen bijgehouden en had eerder als vliegveld gediend;
      - er werd door geallieerden nog niet gebombardeerd, het was de eerste dag van de Duitse inval in 1940 en de enige weerstand kwam van het onderbezette en zwak uitgeruste Nederlandse leger;
      - de bruggen waren nog maar uren eerder vernield en niet gerepareerd.
      Graag tot de volgende.

      Opmerking


      • #4
        Het Koningsplein heeft in het begin van de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan als vliegveldje.

        Opmerking


        • #5
          Zijn er over het Koningsplein als vliegveldje meer details bekend?
          Ja, ik was even niet op het forum.....

          Opmerking

          Bezig...
          X