Toen hun moeder overleed (1896), werden mijn grootvader en zijn broer en zussen in een weeshuis geplaatst. Volgens de verhalen kwamen zij in verschillende tehuizen terecht. Mijn grootvader vertelde over de nonnen. Dus zat hij in het R.K. weeshuis? Of waren er nog andere tehuizen voor katholieke (half)wezen? Zijn de archieven van die weeshuizen bewaard gebleven en kan ik een eventueel dossier van mijn voorouder opvragen? Hopelijk kan iemand mij weer helpen bij mijn zoektocht naar mijn 'Mestreechs' verleden.
Aankondiging
Sluiten
Financiële situatie van ons forum (april 2025)
Beste lezers, volgers en leden van MestreechOnline,
Tijdens de vergadering van 9 april 2025 hebben wij als stichtingsbestuur van MestreechOnline helaas weer moeten vaststellen dat de financiële situatie van ons forum verre van rooskleurig is.
We hebben eerder, in september 2021, een soortgelijk bericht de wereld ingestuurd.
In 2021 konden wij een crisis afwenden door ruimhartige donaties van leden en sympathisanten.
Voor de exploitatie en het online houden van ons forum was rond de € 300,- per jaar nodig.
Inmiddels - en dat zal niemand verbazen - zijn alle prijzen en rekeningen drastisch gestegen.
Om ons forum anno 2025 in de lucht te houden hebben we minstens € 650,- per jaar nodig en dan is het nog passen en meten.
In de komende jaren zullen de exploitatiekosten waarschijnlijk alleen maar oplopen.
Gelet op onze huidige financiële positie kunnen wij t/m september 2025 aan onze betalingsverplichtingen voldoen.
Tot nu toe hebben wij als stichting sponsoring en/of reclame van ons forum afgewezen.
Dit is overigens altijd in overleg geweest met de leden.
In 2024 zijn we wel een samenwerkingsverband aangegaan met De Nieuwe Ster.
Dit heeft ons enige financiële ruimte gegeven, maar dit samenwerkingsverband is inmiddels weer beëindigd.
Concreet betekent dit, dat onze data vanaf september 2025 niet meer online opvraagbaar zijn en dat feitelijk het forum MestreechOnline moet stoppen.
Uiteraard is dit niet wat wij willen!
Om ons forum voort te zetten zullen wij, vier jaar later, helaas weer een beroep moeten doen op donaties van leden, lezers en volgers.
Iedere donatie is uiteraard welkom, dit kan eenmalig, jaarlijks of maandelijks.
Enkele leden doneren tot op de dag van vandaag maandelijks (automatisch) een klein bedrag, laten we zeggen een kopje koffie per maand, dit waarderen wij enorm.
In de tussentijd gaan we als bestuur uiteraard ook op zoek naar wellicht een oplossing, zodat we hopelijk niet jaarlijks deze boodschap moeten verkondigen.
Uiteraard staan we ook open voor andere ideeën.
Los daarvan zijn wij als bestuur, dat nu uit 4 leden bestaat, op zoek naar uitbreiding en frisse impulsen.
Dus als u interesse heeft horen wij dit graag.
Als u wilt doneren kan dat via bankrekening (IBAN): NL73 ABNA 0615 0242 54 o.n.v. Stichting MestreechOnline Maastricht.
Als u een donatie wenst te doen en reeds een geregistreerd lid bent van MestreechOnline, kunt u uw gebruikersnaam, indien u dat wenst, vermelden bij de overschrijving.
U krijgt dan bij uw avatar de toevoeging “Vriend van M.O.” vermeld.
Het stichtingsbestuur MestreechOnline
Klik hier om naar het artikel (posting) te gaan
Meer lezen
Minder zien
Archieven R.K. weeshuizen
Sluiten
X
-
Wees- en kindertehuizen
Het antwoord op de vraag waar de kinderen terecht kwamen, is niet meteen te geven. Het is afhankelijk van een aantal niet-genoemde gegevens: leeftijd, sekse, waren de kinderen heel of halfwees, kwamen zij uit een al dan niet vermogende familie, verliep de plaatsing particulier of onder de mantel van Justitie, waren het kinderen van een burger of van een militair, kwamen ze in een 'echt' tehuis of zaten ze op kostschool (een verschil dat voor kleine kinderen misschien niet helemaal duidelijk was), werden jongens en meisjes tezamen in één tehuis geplaatst of in verschillende instellingen, etc.?
Er waren in Maastricht verschillende tehuizen voor wezen en halfwezen. Sommige waren instellingen van de landelijke of stedelijke overheid en hun archieven kwamen altijd terecht bij de stedelijke of rijksarchieven. Van sommige instituten worden de archieven dus bewaard bij het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg [RHCL], zie de website.
Andere tehuizen waren van meer particuliere aard en werden gedreven door kloosterlingen. 'Nonnen' klinkt naar zo'n instelling. Hun archieven waren particulier en hoeven niet perse bewaard te zijn gebleven. Zoals u en ik onze oude kasboekjes en correspondentie weggooien, zo kunnen zij dat ook gedaan hebben. Er was voor deze instellingen geen verplichting tot archiefvorming. Zo hebben de Zusters van de H. Joseph (Kommel), opgericht in 1853 'voor de opvang van arme en verlaten kinderen' (in de twintigste eeuw veel halfwezen), geen snippertje relevant archief nagelaten. Men had het te druk met de dagelijkse bezigheden en zag weinig heil in 'oud papier'.
Indien er van plaatselijke kloostercongregaties archief bewaard is gebleven, is het misschien te vinden in het ErfgoedCentrum Nederlands Kloosterleven (St.-Agatha, gem. Cuijk), waar veel kloosters op vrijwillige basis hun papieren nalatenschap hebben ondergebracht.
Ik heb nooit onderzoek gedaan naar weeskinderen, maar het lijkt mij dat hun aanwezigheid in de stad in elk geval geregistreerd moet zijn geweest. Persoonlijk zou ik dus niet in het wilde weg gaan zoeken, maar er het bevolkingsregister op nazien. De kinderen moeten daar ingeschreven zijn geweest, met het adres waar zij verbleven. Dat adres geeft dan een aanknopingspunt voor verder onderzoek, want verwijst naar het betreffende tehuis.
Nota Bene: in de negentiende eeuw werd de 'bevolking' van kloosters en tehuizen ingeschreven in een apart register. Ik weet niet tot hoe lang men dit heeft gedaan. Maar als 'Pietje Klaassen' niet onder 'Klaassen' is te vinden, is het misschien nuttig te vragen naar iets dat mogelijk 'het register van gestichten' of iets dergelijks heet. (De juiste naam is mij ontschoten).
Overigens krijgen wij op MO regelmatig vragen naar de verblijfplaats van kinderen die om welke reden dan ook in een tehuis terecht kwamen. Hier kun je het verhaal van zo'n zoektocht volgen. Misschien dat er iets bekend klinkt?
Opmerking