Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Antonius Paggels, alias Roeie Bacchus, de Maastrichtse Hadjememaar

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Antonius Paggels, alias Roeie Bacchus, de Maastrichtse Hadjememaar

  Maastrricht had zijn eigen Hadjememaar, heb ik tot mijn verbazing net ontdekt. In 1905 heeft ene Antonius Paggels zich kandidaat gesteld voor de gemeenteraad. De Venloosche Courant [Delpher 2 juli 1905] sprak er schande van, want deze Paggels behoorde 'tot de onderste lagen der maatschappij', was zelfs een 'man van de brug' [dat waren de nietsnutten, de 'kringetjesspugers' zoals ik weet uit een andere bron]. Paggels, meldt de krant, is een man 'voor wien bier drinken en nog een bier drinken en geweld en nog eens geweld plegen het hoogste genot is'. Zijn kandidaatstelling is 'een vertrapping van den eerbied voor de verkiezing, anders niets'. Het moet een ludiek figuur zijn geweest, want de krant weet dat Paggels bij zijn huwelijk in 1897 op het stadhuis verscheen 'met een gekleurde hoed en zwarte jas en op klompen, terwijl een der vrienden, toen het paar het stadhuis afkwam, aan ieder der bruiloftsgasten op de openbare straat twee borrels inschonk'. Het Venloosch Nieuwsblad [Delpher, 29 juni 1905] weet eraan toe te voegen dat Paggels als bijnaam had 'roeie Bacchus' en dat het een 'uiterst bekend straattype' was. Ik heb Paggels inmiddels gevonden in het bevolkingsregister 1890-1920, de kaart is niet echt heel duidelijk maar het lijkt erop dat Paggels in zowat alle oude buurten van de stad heeft gewoond, en meermaals ook op andere plaatsen, maar hij is zijn zelfstandige wooncarrière begonnen in de Grote Stokstraat 10. Ik heb zelfs een foto van hem gevonden, ik zal proberen hem erbij te zetten in een volgende post [EDIT: dat lukt me niet. Dan blijft hij postzegelformaat, het spijt me]. Die vond ik toevallig in de Limburger Koerier van 1937 [Delpher 29 juli 1937] . Op de foto wordt de vrouw van Paggels, Johanna Paggels-Van Eysden, gehuldigd omdat ze op 28 juli 40 jaar actief was als marktvrouw. Dan staat de vroegere provocateur in zijn zondagse pak toch behoorlijk te glimmen naast zijn vrouw en marktmeester Van Wieringen die haar huldigt. Is het toch allemaal nog goed gekomen.
  Last edited by BFrank; 1 februari 2019, 10:48.

 • #2
  Link naar de foto uit 1937: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=d...5:mpeg21:a0126
  De leefs mer eine kier .

  Opmerking


  • #3
   Paggels en het kiesrecht

   Ik had nog nooit gehoord van Hadjememaar. Dat heb ik dus eens even opgezocht op Internet en er is over die figuur - ene Cornelis de Gelder - heel wat te vinden. Hij werd met de Rapaille-partij gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad. https://isgeschiedenis.nl/nieuws/had...e-gemeenteraad.

   Dat was in 1921, dus 'onze' zwerver Antonius Paggels was er met zijn kandidaatstelling in 1905 vroeg bij. Er was op dat moment nog lang geen algemeen actief kiesrecht, dus hij maakte geen schijn van kans. Geen weldenkende man die toen mocht stemmen, zou zich inzetten voor dergelijk 'tuig van de richel'. Hij is dan ook niet gekozen.

   Dat was met De Gelder anders, het actief mannenkiesrecht bestond in 1921 reeds vier jaar, sinds 1917. Het actief vrouwenkiesrecht was er sinds 1919, al kwam voor vrouwen de eerste gelegenheid om zelf te stemmen pas in 1920. Dat jaar annexeerde Maastricht grote delen van de omliggende dorpen, waardoor in de overblijvende gemeenten een nieuwe raad moest worden gekozen. De echtgenote van de burgemeester van Gronsveld was de eerste vrouw in Nederland, die toen actief haar stem uitbracht.
   Last edited by Ingrid M.H.Evers; 3 februari 2019, 20:55.

   Opmerking

   Bezig...
   X