Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Antonius Paggels, alias Roeie Bacchus, de Maastrichtse Hadjememaar

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Antonius Paggels, alias Roeie Bacchus, de Maastrichtse Hadjememaar

  Last edited by BFrank; 1 februari 2019, 10:48.

 • #2
  Link naar de foto uit 1937: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=d...5:mpeg21:a0126

  Opmerking


  • #3
   Paggels en het kiesrecht

   Ik had nog nooit gehoord van Hadjememaar. Dat heb ik dus eens even opgezocht op Internet en er is over die figuur - ene Cornelis de Gelder - heel wat te vinden. Hij werd met de Rapaille-partij gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad. https://isgeschiedenis.nl/nieuws/had...e-gemeenteraad.

   Dat was in 1921, dus 'onze' zwerver Antonius Paggels was er met zijn kandidaatstelling in 1905 vroeg bij. Er was op dat moment nog lang geen algemeen actief kiesrecht, dus hij maakte geen schijn van kans. Geen weldenkende man die toen mocht stemmen, zou zich inzetten voor dergelijk 'tuig van de richel'. Hij is dan ook niet gekozen.

   Dat was met De Gelder anders, het actief mannenkiesrecht bestond in 1921 reeds vier jaar, sinds 1917. Het actief vrouwenkiesrecht was er sinds 1919, al kwam voor vrouwen de eerste gelegenheid om zelf te stemmen pas in 1920. Dat jaar annexeerde Maastricht grote delen van de omliggende dorpen, waardoor in de overblijvende gemeenten een nieuwe raad moest worden gekozen. De echtgenote van de burgemeester van Gronsveld was de eerste vrouw in Nederland, die toen actief haar stem uitbracht.
   Last edited by Ingrid M.H.Evers; 3 februari 2019, 20:55.

   Opmerking

   Bezig...
   X