Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers
Bekijk bericht
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Spaanse Griep
Sluiten
X
-
-
Wel even in gedachten houden dat Sint Pieter tot 1920 zelfstandig was en dus niet tot de gemeente Maastricht behoorde.
Leave a comment:
-
Op het kerkhof van de parochie Sint Pieter zijn nog graven aanwezig van slachtoffers van de "Spaanse" griep:
Servee WIJSEN: geboren op 17 april 1876 te Maastricht. Servee was kantoorbediende. Hij overleed 12 november 1918, 42 jaar oud aan de Spaanse griep en werd 15 november 1918 te St. Pieter begraven. Hij was kantoorbediende, bestuurslid van de Congregatie der Onbevlekte Ontvangenis te Maastricht en voorzitter van het kerkelijk Zangkoor St. Caecilia te St. Pieter.
Elisabeth Maria Hubertina HERMANS: geboren op 4 februari 1901 te St. Pieter. Lisa overleed 22 mei 1917, 16 jaar oud te Maastricht aan de gevolgen van de Spaanse griep.
Petrus Hubertus JANSSEN: geboren op 17 april 1865 te St. Pieter. Hij overleed 12 december 1918 aan de Spaanse griep, 53 jaar oud te St. Pieter en werd 16 december 1918 te St. Pieter begraven. In 1892 was hij landbouwer van beroep. Dit graf is geruimd.
Leave a comment:
-
Bom dia, Joep.
Exacte cijfers zijn er ongetwijfeld, bijvoorbeeld in de jaarverslagen van de gemeente, of van de in 1919 opgerichte GGD. Jammer, maar die staan niet in mijn boekenkast. Daar kon ik alleen vinden dat er in Maastricht enige honderden slachtoffers vielen (Ubachs/Evers, Tweeduizend jaar Maastricht, een stadsgeschiedenis). In de aangrenzende gemeente Heer overleden 96 personen, volwassenen en kinderen (Van de Venne, Geschiedenis van Heer, 1957, blz. 417). Bij Rudolf Philips, Gezondheidszorg in Limburg (Assen 1975) vond ik wel algemene gemiddelde cijfers, maar geen uitgesplitste data voor de Spaanse griep.
Als je op Delpher zoekt met het trefwoord "Spaansche griep" (tussen dubbele aanhalingstekens en met de oude spelling) dan valt er heel wat te lezen. Aanvankelijk werden volgens de pers vooral de Maastrichtse mijnwerkers en soldaten ziek, hetgeen natuurlijk begrijpelijk is met een besmettelijke ziekte. Beide beroepsgroepen leefden dicht op elkaar.
Je zou ook kunnen Googelen met "Spaansche griep" en "NTvG" [= Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde].
Leave a comment:
-
Hoeveel mensen er hier in Maastricht het slachtoffer zijn geworden van de Spaanse griep heb ik niet kunnen achterhalen.
Dat moeten er in de tijd dat Maastricht één groot vluchtelingenkamp was de nodige zijn geweest.
Bekend is wel dat hier 60 Franse refugé's zijn begraven (van de 454 die toen in heel Nederland zijn overleden) en ook 5 Belgische militairen die hier waren geïnterneerd.
Een herinnering daaraan is het Franse monument aan de Pieterstraat/Nieuwenhofstraat en het graf op de begraafplaats aan de Tongerseweg.
http://www.maastrichtsegevelstenen.n...Nieuwenhof.pdf
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl/MO/150.WO!.pdf
(genomen uit J. Bartelet: Maastricht, oorlogsgedenktekens)Last edited by Jef-VMG; 13 januari 2015, 15:42.
Leave a comment:
-
Spaanse Griep
Geachte lezers,
Tijdens de eerste wereld oorlog, vooral in de laatste maanden zijn er nogal wat mensen in Zuid Limburg overleden aan de gevolgen van Spaanse Griep. Werden er veel mensen in Maastricht slachtoffer van deze ziekte? Hoe lag het aantal slachtoffers in de rest van Limburg? Zijn daar gegevens over bekend?
Hier een stukje over het ontstaan van de ziekte: http://www.wereldoorlog1418.nl/spaanse%20griep/
Joep.Tags: Geen
Leave a comment: