Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Neutraliteit Nederland geschonden

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Neutraliteit Nederland geschonden

  http://gemi.st/NPS_1241735

  Militair historicus Wim Klinkert bevestigt hierin dat de neutraliteit van Nederland werd geschonden door Duitse troepen. Zie verder http://www.breurhenket.com/Verraad.htm
  De leefs mer eine kier .

 • #2
  Een interessante link en programma. In het programma wordt gesteld dat Rotterdam het middelpunt van de wereld was op het gebied van spionage tijdens deze oorlog. Ook wij in Maastricht kregen te maken met spionnen, getuige een tweetal artikelen in de Nederlandse Dagbladen.

  Enkele dagen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog op 10 augustus 1914 vervoegd zich een 10 jarige Duitse padvinder bij het Rode Kruis in Maastricht. Hij had een wond aan zijn hand zelf aangebracht en wilde behandeld worden. Het verplegend personeel kreeg argwaan en kleedde de jongen uit. Op zijn lichaam vond men tekeningen van de versterkingen rond Maastricht. De jongen werd later met 34 geïnterneerde Belgen overgebracht naar Amsterdam.

  In een ander geval werd een Maastrichtse jongen verdacht een spion in België te zijn geweest. Begin september 1914 reed hij met de auto van zijn baas, een Adler van Maastricht naar België. Hij moest in Leuven een Belgische familie ophalen. Bij Diest werd hij met schoten tot stilstand gedwongen. Drie Belgische militairen dachten dat hij een spion was, door de Duitse auto waarin hij reed. Hij werd door de militairen overgebracht naar hun commandant, die de Maastrichtenaar zijn vrijheid teruggaf. De dag erna wilde hij naar Nederland terugrijden en werd wederom maar nu door Belgische gendarmes aangehouden en twee dagen ingesloten. Na in vrijheid te zijn gesteld keerde hij terug naar Maastricht.
  Kompleminte

  Toller

  Opmerking


  • #3
   Onderstaande tekst spreekt duidelijk voor zich. Zelf de Duitse soldaten gaven aan dat zij zich verplaatst hadden over Nederlands grondgebied.

   'MAASTRICHT. 4 Sept. (Van onzen oorlogscorrespondent M.) Was het aanvankelijk een Belgisch blaadje, dat de valsche berichten in omloop bracht over hulp, dien Holland aan Duitschland had verleend door de troepen van laatstgenoemd land over Hollandsch Limburg naar België te laten trekken, den laatsten tijd zijn het de Duitsche bladen zelf, die dit praatje verspreidden. In den geheelen omtrek van onze grenzen tot Leuven zijn alle menschen er vast van overtuigd, dat wij werkeiijk onze neutraliteit in dat opzicht geschonden hebben en juist daarom is het praatje zoo moeilijk te weerleggen, omdat de menschen het vernomen hebben van bij hen ingekwartierde soldaten, die met den meesten ernst verzekerden, dat de Hollanders hen hadden doorgelaten. Zeit heb ik een paar maal de proef op de som genomen, door, zonder mijn nationaliteit te verraden, aan Duitsche soldaten te vragen, of zij werkelijk over Hollandsch gebied gekomen waren en drie van de vier antwoordden me bevestigend. Ze waren immers de vrienden van Holland, verzekerden ze er bij.'
   Kompleminte

   Toller

   Opmerking


   • #4
    De Nieuwe Rotterdamsche Courant van 6 augustus 1914 meldt:
    Bestanden bijvoegen
    De leefs mer eine kier .

    Opmerking

    Bezig...
    X