Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Carillon Stadhuis Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Carillon Stadhuis Maastricht

    Kennen jullie het stadhuiscarrillon? De beiaardier is Frank Steijns. Hij speelt elke zaterdag verzoeknummers van 12.30 tot 13.15 uur. Deze kunnen worden aangevraagd op zijn mail stadsbeiaardier@planet.nl

    of via de topic het carrillon van het stadhuis op buurtplein.nl

    Frank is ook van zins om binnenkort een metalconcert te organiseren waarbij jonge muzikanten met het carrillon mee kunnen spelen, dus stuur Frank een bestandje van jullie kunnen!!

    Sinds 10 mei 2007 heeft het Carillon ook een eigen forum om verzoekjes aan te vragen en met alle wetenswaardigheden eromheen!


    http://anne.messageboard.nl/27265/index.php
    Last edited by marjo; 4 juni 2007, 13:06. Reden: wat vergeten
    www.verzoeknummers.com
    Het Carillon van het Stadhuis klinkt als een gedicht!

  • #2
    Gedichten ook in de media

    Via ons forum:

    www.verzoeknummers.com

    hebben we een gedichtencolumn. Mensen die cultuur hoog in hun vaandel hebben komen dit topic vaak bezoeken. De rate staat op dit moment al op 1165. Er is ook een topic met Fotogedichten, te bezoeken op:

    http://fotogedichtencarillon.blogspot.com/

    Op aanvraag kunnen bezoekers van het forum hun eigen creaties hier op aansluiten!

    Welkom dus, ook om verzoekjes te doen voor het Stadhuiscarillon!!
    www.verzoeknummers.com
    Het Carillon van het Stadhuis klinkt als een gedicht!

    Opmerking


    • #3
      Het Stadhuis en het carillon van Maastricht

      Het stadhuis is in de jaren 1659-1664 onder architectuur van Peter Post gebouwd, de toren is pas in 1686 voltooid. Vanaf 1668 heeft het carillon in een houten noodtoren gehangen.

      Klokkenspel

      De beiaard van de stadhuistoren bestaat uit 49 klokken, De zwaarste klok is in 1997 gegoten door de klokkengieterij Petit & Fritsen en heeft een gewicht van 765 kg. Fran?ois Hemony en Pieter Hemony goten 16 klokken in de jaren 1663/4. De overige klokken zijn gegoten in de jaren 1997 en 1962 door Petit & Fritsen en klokkengieterij Esbouts.

      De historie

      Ook Maastricht wenste een Hemony beiaard, net als veel steden in de zeventiende eeuw. In 1667 kort voor de voltooiing van het nieuwe stadhuis werd er een onderzoek ingesteld hoeveel klokkenbrons zich in de stad verbleef, en hoeveel klokken daaruit gegoten zouden kunnen worden gegoten. Burgermeester Coninx ging in 1668 in onderhandeling met klokkengieter Pieter Hemony te Amsterdam. Hemony had nog een spel in voorraad, het was gegoten door zijn in 1667 overleden broer Fran?ois voor de stad Diest in Belgi?, het was nooit afgenomen door Diest. Echter is er goede rede om aan te nemen dat het spel eigenlijk voor Hulst bestemd was, ook dit spel was nimmer afgenomen van de beroemde klokkengieters. Op 26 november 1668 werd met Pieter Hemony een overeenkomst gesloten, Hemony zou onder meer de oude banklok van de stad en enkele bronzen leeuwen als betaling ontvangen. Hemony zou de nieuwe beiaard naar Dordrecht vervoeren, de stad verder over de Maas verder naar de stad Maastricht vervoeren. In 1670 krijgt Maastricht zijn eerste stadsbeiaardier, Jasper Gallet. In 1876 krijgt de beiaard 9 nieuwe klokjes gegoten door Petit & Fritsen, bij die gelegenheid moet het stokkenklavier plaats maken voor een Smulders pianoklavier, echter in 1910 werden nogmaals herstellingen uitgevoerd. Hierbij krijgt de toren een nieuw type pianoklavier, dit klavier moet bij de herstellingen in 1962 weer plaats maken voor een "echt" beiaard stokkenklavier. In dat jaar moet ook helaas het trommelspeelwerk plaats maken voor een elektromagnetisch bandspeelwerk. In 1997 vond er weer een restauratie plaats. Ditmaal werd het carillon, met steun van gemeente, particulieren en bedrijven, nog eens met zes klokken uitgebreid.

      http://www.homepages.hetnet.nl/~cjecortenraad/
      Bestanden bijvoegen
      Last edited by marjo; 26 november 2007, 22:22. Reden: Foto laad niet op
      www.verzoeknummers.com
      Het Carillon van het Stadhuis klinkt als een gedicht!

      Opmerking


      • #4
        Om het geheel compleet te maken, bezoek ook eens de volgende webpagina's.

        Stichting Carillons Maastricht, de beiaard van het stadhuis en de webpagina van Jan van Tol, met het album "Het Stadscarillon".
        Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
        Thomas More

        Opmerking


        • #5


          Stadsbeiaardier Frank Steijns speelde donderdagavond 25 juni 2009 op zijn mobiele carillon met 41 bronzen klokken een bijzonder concert.
          In de hal van het historische Maastrichtse stadhuis (Het Plein) trad hij op met een flamencodanseres, zeventig jonge strijkers van Kumulus Muziekschool in een cross-over van moderne muziek, Spaanse flamencodans en 'oer-Nederlands carillon'.
          De muziek werd ondersteund door beelden van de Maastrichtse cineast en fotograaf Max Vonk.
          Het concert maakt deel uit van het €uregionaal beiaardfestival dat 27 juni 2009 om 15.00 uur wordt afgesloten met een concert op het Onze Lieve Vrouweplein.
          Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
          Thomas More

          Opmerking

          Bezig...
          X