Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Onze etnische herkomsten

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Onze etnische herkomsten

    Zoektocht naar verwantschap Vlamingen en Romeinen

    Wetenschappers van de KU Leuven gaan onderzoeken of er nog een genetische band is tussen de Romeinse bezetters van tweeduizend jaar geleden en de huidige inwoners van Vlaanderen. Dat meldt de VRT.

    Om te bekijken of er nog een band bestaat tussen de Romeinen van toen en Vlamingen van nu zullen er DNA-stalen afgenomen worden bij inwoners van verschillende Vlaamse regio's.
    Het onderzoek concentreert zich op regio's waar de Romeinen in het verleden duidelijk aanwezig waren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de streek van Tongeren en Oudenburg.

    Er wordt alleen DNA afgenomen van mannen van wie de familie al zeker vierhonderd jaar in dezelfde gemeente woont.

    De VRT schrijft: Bij de analyse van die stalen zouden kleine variaties in de Y-chromosomen, die meestal onveranderd worden doorgegeven van vader op zoon, indicaties kunnen opleveren over een mogelijke link met DNA uit het Middellandse Zeegebied.
    De onderzoekers hopen een zogenaamd Romeins signaal in het DNA te kunnen vinden.

    Het Romeins DNA-project is niet alleen opgezet om een verwantschap aan te tonen tussen Vlamingen en Romeinen. Breder hopen de onderzoekers ook een beeld te krijgen van bepaalde historische migratiefenomenen in Vlaanderen.

    Dit kan ook interessant zijn voor bewoners van Maastricht en Zuid-Limburg. De Romeinse heerweg, waar later de noordgrens van het Romeinse Rijk lag, kwam van Tongeren en ging dwars door Maastricht en Zuid Limburg naar Aken. Hier waren veel soldaten lange tijd gelegerd.

    Voor degenen die in hun eigen herkomst en ook in die van de bevolking van onze streek geinteresseerd zijn is hier de mogelijkheid om mee te doen.
    Er kan uit de test natuurlijk ook blijken dat die voorvader een Vandaal was of een van de Quaden.

    Bron: http://historiek.net/nieuws/algemeen/7143-zoektocht-naar-verwantschap-vlamingen-en-romeinen
    Boed

  • #2
    Is idd. zeer interessant.

    Ikzelf heb die test ook laten doen via dna-brabant ( www.dna-brabant.org ). Die het onderzoek laten uitvoeren in een labo van KU Leuven.

    Dat gaf volgend resultaat:
    -het haplotype u106. Zo weet je welke je voorouders ongeveer waren. Deze haplogroep komt vooral in Noord Europa voor.

    -38 merkers.
    Een naamgenoot uit Vlaams Brabant die juridisch dezelfde voorouders heeft had dit ook laten testen. Omdat van die 38 merkers slechts 2 verschillend waren wisten we dat we genetisch effectief afstamden van een persoon die rond 1750 in het graafschap Reckheim, in het noord-Oosten van Maastricht leefde.
    Zo zou je met testen van verdere verwanten kunnen bewijzen dat we effectief nakomelingen zijn van de oudst gekende juridische voorouder die rond 1600 op dezelfde plaats leefde.

    Maar er is meer. Tot heden hebben we geen verdere stamboom kunnen vinden. ook geen link met onze middeleeuwse naamgenoten die uitvoerig beschreven werden in een boekje. En al in NED.-Limburg woonden vóór 1400.
    DNA-onderzoek zou kunnen aantonen of de mondelinge overlevering klopt die zegt dat er geen rechtstreekse band is in mannelijke lijn met die middeleeuwers. Maar wel via huwelijk/vererving van naam via de familie Steiffaert van Merode (cfr. bewoners kasteel van borgharen).

    Zoals ge ziet héél interessant voor mensen die met genealogie bezig zijn. ttz alleen in zuiver mannelijke lijn dan wel.

    Opmerking


    • #3
      Oorspronkelijk geplaatst door proemevlaai Bekijk bericht
      Zoals ge ziet héél interessant voor mensen die met genealogie bezig zijn. ttz alleen in zuiver mannelijke lijn dan wel.
      Ja wij zijn ook erg enthousiast.

      We konden de vermoedde verwantschap vaststellen tussen de families Marres en Mares.
      Het Y-DNA van beide takken is op 37 markers onderzocht. Er zijn bij drie markers verschilpunten gevonden.
      De uitslagen leverden het bewijs voor de, genealogisch al vermoedde, gemeenschappelijke voorvader die in 1490 geboren is.

      Met de Belgische familie Nolet hebben we 1 verschilpunt meer, met Slootmaekers 4 punten meer. Verder weg ligt Claessen waarmee 10 punten verschil bestaat.

      De gemeenschappelijke stamvader met Nolet moeten we zoeken vlak voor de aanname van familienamen. Dit was in de regio Maastricht rond 1200.
      Bij Slootmaekers zal die rond het jaar duizend gezocht moeten worden en bij Claessen in de tijd van de Merovingers.

      Als er meer Limburgers hun DNA laten testen zullen meer verwanten worden. Een positief gevolg is dan dat de verwantschap precieser gedateerd kan worden.

      Volgens het van de moeders overgeërfde DNA blijken we familie in Noorwegen te hebben. maar dat is dan ook Viking DNA.
      Boed

      Opmerking

      Bezig...
      X