Indien dit uw eerste bezoek is, vergeet dan niet de FAQ te lezen door op de bovenstaande verwijzing te klikken. U dient zich te registreren voordat u kunt gaan posten. Klik op de registreer verwijzing hierboven om te vervolgen. Om te beginnen met het tonen van de berichten selecteert u het forumdeel welke u wil gaan bezoeken middels gebruikmaking van de onderstaande selectie.
Ter info:
Mocht er zich onverhoopt een probleem en/of fout voordoen tijdens uw aanmelding, meldt deze dan aub. aan ons (door op de onderstaande gekleurde tekst te klikken).
Wij zullen u dan via email contacteren en zorg dragen voor uw aanmelding zodat u gebruik kunt maken van het forum! Registreren lukt niet, ik kan mij niet aanmelden!
Familiegeschiedenis - verborgen verleden?
Hier is een plekje ingericht voor specifiek nieuws, vragen en andere zaken over uw eigen verleden in relatie met Maastricht.
Het congres is aanleiding om op woensdag 26 september in Maastricht het zogenaamde Famillement te organiseren. Dit is een voor iedereen gratis toegankelijke genealogische en heraldische publieksmanifestatie in het gebouw van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) en de Bonbonnière. Het Maastrichts archief en de Bonbonnière worden gebruikt voor stands van een veertigtal deelnemers. In het auditorium zijn de hele dag door verschillende lezingen. Verder zijn er een antiquarenbeurs in de Sint Janskerk, rondleidingen door het RHCL, exposities en een heraldische stadswandeling. Onder de exposanten een keur aan relevante nationale en regionale instellingen, verenigingen en stichtingen. Daarnaast heraldische kunstenaars, uitgevers, boekhandelaren en antiquariaten. In verband met het internationale thema zullen ook organisaties uit het buitenland acte de présence geven. Het Famillement heeft voor zowel gevorderden als nieuwelingen op het terrein van familiegeschiedenis veel te bieden. Dus komt allen! De organisatie van het Famillement is in handen van: - Het Limburgs Geschied- en Oudheid-kundig Genootschap (LGOG) - Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL). - De Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP). - De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). - Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG).
Hebt u ooit gekeken in de documenten van de Centrale Inlichtingendienst? De documenten bestaan uit: artikelen, pamfletten, verslagen, rapporten en observaties van bijeenkomsten en congressen. U kunt er - voor de periode 1919 tot 1940 - zoeken op personen, trefwoorden, instanties en geografische namen.
In de inleiding op dit onderdeel van de website www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/RapportenCentraleInlichtingendienst1919-1940 leest u het volgende:
Begin 1919 werd de Centrale Inlichtingendienst (C.I.) opgericht, als vrucht van ervaringen opgedaan tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog. Deze dienst was organisatorisch ondergebracht bij de afdeling G.S. III van de Generale Staf en fungeerde tot 1940 als een soort verdeelstation voor informatie op het terrein van de openbare orde en binnenlandse veiligheid: hij ontving uit brede kring informatie, verwerkte deze en verspreidde het resultaat als rapportage voornamelijk binnen de overheid. Dankzij deze beperkte taak kon de dienst klein van omvang blijven. De eigenlijke inlichtingenvergaring geschiedde voornamelijk door de inlichtingendiensten van de gemeentelijke politiekorpsen. Daaronder namen die in de grote steden een belangrijke plaats in.
Het archief van de C.I. over de gehele periode 1919 tot 1940 werd bij de Duitse inval in mei 1940 verbrand. Er was geen enkele voorzorgsmaatregel genomen om de archieven of de belangrijkste gegevens daaruit binnen of buiten de landsgrenzen in veiligheid te brengen. Na de capitulatie van het Nederlandse leger werden op last van de opperbevelhebber alle activiteiten van de C.I. gestaakt.
Door de vernietiging van het archief zijn de enorme kartotheek en de minuten van de uitgaande rapporten van de C.I. verloren gegaan. Exemplaren van de rapporten bevinden zich echter in tal van archieven van de overheid, in het bijzonder van enkele ministeries, en in enkele particuliere collecties. Ook archieven van de commissarissen van de koningin, van gemeentebesturen, van de procureurs-generaal bevatten nog dergelijke rapporten. Onderzoekers stuitten regelmatig op deze rapporten, maar vanwege het geïsoleerde karakter, de onduidelijke herkomst en een gebrek aan context konden zij er over het algemeen weinig mee beginnen. De enige die tot nu toe een meer systematisch gebruik heeft gemaakt van de C.I.-rapportages is L. de Jong in deel I (Voorspel) van zijn geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door systematisch onderzoek van een aantal archieven op nationaal niveau kon een flink aantal rapporten worden getraceerd. Daaronder zijn vele belangrijke analytische stukk Deze korte inleiding is bedoeld om de gebruikers van de C.I.-databank enig inzicht te geven in geschiedenis en werkwijze van de C.I., aard en inhoud van de rapportage en de context waarin de getraceerde rapportage moet worden geplaatst. Ook vindt men hier een overzicht van de vindplaatsen van de documenten, een korte literatuuropgave en enkele opmerkingen van belang bij het raadplegen van de gegevens.
Bron: NGV afdeling Centrale omgeving NGV_nieuwsbrief_2012_32
Famillement 2:Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen
Aan alle geïnteresseerden in genealogie en heraldiek, Na bijna vijftig jaar vindt het tweejaarlijkse Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen dit jaar weer in Nederland plaats. In 1964 werd het 7e congres in Den Haag gehouden, in de Ridderzaal. Er waren 74 Nederlanders aanwezig, en dat in een tijd waarin genealogie nog niet zo populair was als tegenwoordig. Het 30e Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen wordt van 24 tot 28 september 2012 gehouden in Maastricht, met als thema ´Grenzen in genealogie en heraldiek´. Congreslocatie is La Bonbonnière, de voormalige stadsschouwburg, gelegen in het centrum van Maastricht, tussen Vrijthof en Onze Lieve Vrouwe Plein. Het congres wordt georganiseerd op initiatief van de Nederlandse Genealogische Vereniging en het Centraal Bureau voor Genealogie. Het programma bestaat - in grote lijnen - uit een feestelijke opening op maandag, gevolgd door een aantal lezingen en een ontvangst op het stadhuis door het stadsbestuur van Maastricht. Op dinsdag zijn er lezingen en is er een activiteit voorzien in het Regionaal Historisch Centrum in Maastricht. Op woensdag staan excursies gepland naar Luik en Aken. Op donderdag en vrijdag zijn er lezingen. Op vrijdag is er ook de mogelijkheid deel te nemen aan het slotdiner in Château Neercanne. Voor het programma zijn 52 lezingen geselecteerd uit de 75 voorstellen die het Uitvoerend Comité bereikten. De sprekers zijn afkomstig uit 21 landen. De lezingen bewegen zich rond thema's als migratie, naamkunde, DNA, oorsprong van de heraldiek. Uitgebreide informatie over het congres, inclusief het lezingenprogramma, vindt u op de website http://congress2012.info U kunt zich inschrijven op: http://congress2012.info/inschrijven Op de congreswebsite vindt u ook informatie over het ´Famillement´. Dit is de genealogische en heraldische publieksmanifestatie op woensdag 26 september, georganiseerd in het kader van het congres, met stands, lezingen en rondleidingen in het Regionaal Historisch Centrum en La Bonbonnière. Wie geïnteresseerd is in genealogie en heraldiek heeft met het internationale congres en het Famillement een unieke combinatie op eigen bodem. U kunt een week lang kennis en ervaring opdoen, uitwisselen met collega-genealogen en -heraldici, contacten leggen en aanhalen, en dat alles in de aangename omgeving die Maastricht hiervoor biedt.
Wij begroeten u dan ook graag in Maastricht! Het Uitvoerend Comité van Congres CISGH Maastricht 2012,
Na bijna vijftig jaar vindt het tweejaarlijkse Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen dit jaar weer in Nederland plaats. In 1964 werd het 7e congres in Den Haag gehouden, in de Ridderzaal. Er waren 74 Nederlanders aanwezig, en dat in een tijd waarin genealogie nog niet zo populair was als tegenwoordig. Het 30e Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen wordt van 24 tot 28 september 2012 gehouden in Maastricht, met als thema ´Grenzen in genealogie en heraldiek´. Congreslocatie is La Bonbonnière, de voormalige stadsschouwburg, gelegen in het centrum van Maastricht, tussen Vrijthof en Onze Lieve Vrouwe Plein. Het congres wordt georganiseerd op initiatief van de Nederlandse Genealogische Vereniging en het Centraal Bureau voor Genealogie. Het programma bestaat - in grote lijnen - uit een feestelijke opening op maandag, gevolgd door een aantal lezingen en een ontvangst op het stadhuis door het stadsbestuur van Maastricht. Op dinsdag zijn er lezingen en is er een activiteit voorzien in het Regionaal Historisch Centrum in Maastricht. Op woensdag staan excursies gepland naar Luik en Aken. Op donderdag en vrijdag zijn er lezingen. Op vrijdag is er ook de mogelijkheid deel te nemen aan het slotdiner in Château Neercanne. Voor het programma zijn 52 lezingen geselecteerd uit de 75 voorstellen die het Uitvoerend Comité bereikten. De sprekers zijn afkomstig uit 21 landen. De lezingen bewegen zich rond thema's als migratie, naamkunde, DNA, oorsprong van de heraldiek. Uitgebreide informatie over het congres, inclusief het lezingenprogramma, vindt u op de website http://congress2012.info U kunt zich inschrijven op: http://congress2012.info/inschrijven Op de congreswebsite vindt u ook informatie over het ´Famillement´. Dit is de genealogische en heraldische publieksmanifestatie op woensdag 26 september, georganiseerd in het kader van het congres, met stands, lezingen en rondleidingen in het Regionaal Historisch Centrum en La Bonbonnière. Wie geïnteresseerd is in genealogie en heraldiek heeft met het internationale congres en het Famillement een unieke combinatie op eigen bodem. U kunt een week lang kennis en ervaring opdoen, uitwisselen met collega-genealogen en -heraldici, contacten leggen en aanhalen, en dat alles in de aangename omgeving die Maastricht hiervoor biedt. Wij begroeten u dan ook graag in Maastricht! Het Uitvoerend Comité van Congres CISGH Maastricht 2012, Jan Anema
De kosten voor deelname aan het congres bedragen € 340,00. Je kunt ook gratis gaan naar het ‘Famillement’ een voor iedereen gratis toegankelijke genealogische en heraldische publieksmanifestatie in het gebouw van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) en de Bonbonnière op woensdag 26 september. Dit is tevens de jaarlijkse Heraldische Dag van de NGV-afdeling Heraldiek. Het Maastrichts archief en de Bonbonnière worden gebruikt voor stands van een veertigtal deelnemers. In het auditorium zijn de hele dag door verschillende lezingen. Verder zijn er een antiquarenbeurs in de Lutherse kerk, rondleidingen door het RHCL, exposities en een heraldische stadswandeling. Onder de exposanten een keur aan relevante nationale en regionale instellingen, verenigingen en stichtingen. Daarnaast heraldische kunstenaars, uitgevers, boekhandelaren en antiquariaten. In verband met het internationale thema zullen ook organisaties uit het buitenland acte de présence geven. Het Famillement heeft voor zowel gevorderden als nieuwelingen op het terrein van familiegeschiedenis veel te bieden.
Interneringskaarten van Nederlandse krijgsgevangenen in Japanse interneringskampen
Het Nationaal Archief heeft maandag 26.000 interneringskaarten van Nederlandse krijgsgevangenen in Japanse interneringskampen online toegankelijk gemaakt. De persoonskaarten zijn in te zien via de website gahetna.nl.
De archiefdienst heeft de kaarten online gezet op de dag dat in Nederland herdacht wordt dat Japan zesenzestig jaar geleden capituleerde. Met die capitulatie kwam er op 15 augustus 1945 ook een eind aan de oorlog in Nederlands-Indië.
Op de gedigitaliseerde interneringskaarten staan persoonlijke gegevens van de krijgsgevangene, zoals naam, militaire rang, nummer van de krijgsgevangenschap, medische gegevens en eventueel datum van overlijden.
Deze gegevens zijn volgens het Nationaal Archief niet alleen interessant voor nabestaanden, maar ook voor onderzoekers. Zo kan met behulp van de kaarten bijvoorbeeld onderzocht worden hoeveel krijgsgevangenen er destijds overleden of aan welke ziektes ze leden. Johan van Langen, projectleider Digitalisering bij het Nationaal Archief:
Dat soort vragen is nu veel makkelijker te beantwoorden. [...] Bij het Nationaal Archief merken we dat er een onverminderde vraag is naar dit soort gegevens. Wekelijks melden nabestaanden zich om te achterhalen wat er met hun familieleden is gebeurd.
De Japanse interneringskaarten die in het Nationaal Archief liggen, hadden tot voor kort alleen betrekking op militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Sinds juni 2011 zijn daar de interneringskaarten van de Koninklijke Marine aan toegevoegd. In totaal bestaat de collectie nu uit bijna 48.000 interneringskaarten.
Vanwege de privacy zijn alleen de interneringskaarten van overleden krijgsgevangenen beschikbaar voor het brede publiek. Momenteel zijn er 26.000 kaarten online raadpleegbaar.
Het Nationaal Archief is twee jaar bezig geweest met het digitaliseren van de kaarten. Het project was mede mogelijk dankzij een subsidie van het programma Erfgoed van de oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Zoals eerder gemeld wordt er van 24 tot 28 september 2012 in Maastricht het ‘Internationale congres voor genealogie en heraldiek’ gehouden met op 26 september het ‘Famillement’. De VMG is gevraagd een bijdrage te leveren in de presentatie van heraldische wapens op gevelstenen. Dat is uitgewerkt in een wandelroute langs (een selectie van) wapenstenen en een powerpointpresentatie waarin alle wapenstenen in het Maastrichtse de revue passeren en die hier op de site is op te roepen.
In Nederland wordt de genografie op een wetenschappelijke wijze beoefend.
Op het internationale Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen
dat van 24 - 28 september 2012 in Maastricht wordt gehouden, houdt
Wim Penninx op maandag 24 september de voordracht Genetic Variation in the Netherlands in the Last 2000 Years
Hij komt op een prominente plaats als eerste op de openingsdag omdat zoals de organisatie schreef:
"wij uw onderwerp zo interessant vonden dat we met deze placering verwachten dat u een ruim gehoor zult aantreffen".
Voor iedereen die in genetische genealogie of archeogenetica is geinteresseerd is dit een must.
Dit is de genealogie voorbij.
Woensdag 26 werd in Maastricht een beurs gehouden. GeneaNet was aanwezig en heeft daar haar uitwisselingsprincipes kunnen tonen. Wij zijn verheugd geweest onze gebruikers te ontmoeten, waarmee wij van gedachten hebben gewisseld en zo hun noden hebben leren kennen. Ook een onmoeting met onze collega’s was verrijkend. Een geslaagd moment !
Woensdag 26 werd in Maastricht een beurs gehouden. GeneaNet was aanwezig en heeft daar haar uitwisselingsprincipes kunnen tonen. Wij zijn verheugd geweest onze gebruikers te ontmoeten, waarmee wij van gedachten hebben gewisseld en zo hun noden hebben leren kennen. Ook een onmoeting met onze collega’s was verrijkend. Een geslaagd moment !
Bron: Geneanet.
Geneanet is een vereniging die de privacy van personen en het copyright op haar website laat schenden en niet reageert op klachten. Dit is anders dan het hierboven gestelde bericht suggereert.
Ik stuurde aan het bestuur van GeneaNet onderstaand bericht: (Een naam verving ik door ***):
Geacht bestuur, Op uw website schendt **** *** de privacy van mijzelf, mijn kinderen en mijn naaste familieleden. Archieven en andere bewaarders van persoonsgegevens in Nederland leveren geen feiten van personen die minder dan circa 100 jaar geleden zijn geboren en/of minder dan 50 jaar geleden zijn overleden. ****** *** publiceert - zonder daarvoor toestemming gekregen te hebben - recente persoonlijke gegevens van derden.
Voorts maakt ****** *** op uw website inbreuk op het auteursrecht en copyright van meerdere instellingen en personen, te weten: 1. Het Nederland's Patriciaat 47, (1961) 188-204. 2. Het Nederland's Patriciaat 76, (1992) 282-318. 3. De Geschiedenis van de familie Marres / Mares op: www.marres.nl 4. De genealogie Mares, die door mij is opgesteld en die ik aan enige leden van de familie Mares voor eigen gebruik ter hand stelde.
Aan ***** *** heb ik vriendelijk, en met duidelijke argumenten onderbouwd, verzocht deze schendingen en inbreuken ongedaan te maken. Als reactie zond hij een beledigend berichtje.
Bij deze verzoek ik U ***** *** op dit onjuiste gedrag te wijzen en er zorg voor te dragen dat aan deze overtredingen een einde wordt gemaakt. Met vriendelijke groet.
Geneanet gaf op deze brief, en nog een herhaling, geen enkele reactie. War kun je in zo'n geval nog doen ?
Volgens de franse wet N° 78-17 van 6 januari 1978 betreffende informatica, bestanden en vrijheden heeft ieder lid het recht verzet aan te tekenen, tot toegang en correctie van gegevens die hem betreffen. Zo kan hij eisen dat indien er onjuiste, onvolledige, misleidende of vervallen persoonlijke gegevens zijn, deze worden gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, geactualiseerd of gewist worden. Dit is ook het geval als deze gegevens op een onwettige wijze verzameld, gebruikt, verdeeld of bewaard werden. In toepassing van deze wet herinneren wij u er aan dat het samenstellen van bestanden met persoonlijke gegevens onderworpen is aan het verkrijgen van toelating door of een verklaring bij de Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés. Deze verklaring werd door GeneaNet afgelegd io 26 mei 2000 onder het nummer 695885.
MAAR: het eeuwige probleem. Andere gebruikers nemen gegevens over en publiceren die dan weer.
Geneanet is een vereniging die de privacy van personen en het copyright op haar website laat schenden en niet reageert op klachten.
(...)
Geneanet gaf op deze brief, en nog een herhaling, geen enkele reactie. War kun je in zo'n geval nog doen ?
Ik eens HIER.
Misschien dat je daar een antwoord vindt op je vraag.
Inderdaad, het niet reageren is onfatsoenlijk.
De gesubsidieerde website "Zicht op Maastricht", op zich een prachtige site, reageert ook nooit op mijn mails.
Zéér ergerlijk :(
Opmerking