Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Archeologie in Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Archeologie in Maastricht

    Dit jaar verschenen drie verslagen van opgravingen in de stad, onder andere op het terrein van de Nutsbedrijven en op het Sint Servaas Klooster. Te leen bij de SB.

  • #2
    Goed om te weten. Zal ik zeker een keer gaan inkijken als ik in Maastricht ben. Vooral de opgraving bij de Zusters onder de Bogen lijkt me interessant. Ik had wel gezien dat ze vorig jaar bezig waren met een restauratie van het oudste gebouw van het kloostercomplex (de 13e eeuwse Hoge Leenzaal), maar ik wist niet dat er een opgraving bij te pas kwam.

    Ligt het aan mij dat er weinig nieuws van het opgravingsfront lijkt te komen? Dat was in de jaren 80 en 90 met Panhuysen wel anders.

    Opmerking


    • #3
      Vroege Neanderthalers gebruikten rode oker

      Neanderthalers gebruikten al 250.000 jaar geleden ‘rode oker’ ijzeroxiden, veel eerder dan tot nu toe gedacht. Dat schrijft prof.dr. Wil Roebroeks, hoogleraar archeologie, samen met een aantal collega’s in een artikel dat deze maand wordt gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.



      Detailopname van het poeder dat Roebroeks en zijn collega's vonden
      Roebroeks en zijn collega’s deden hun ontdekking tijdens onderzoek van kleine (< 1 cm) vlekjes rood poeder, gevonden in opgravingen van Maastricht-Belvédère. De ontdekking geeft een completer beeld van het materiaalgebruik van de vroege Neanderthalers, en van hun cultuur als geheel. Bovendien weten we nu dat het gebruik van rode oker niet een specifieke eigenschap was van de vroegmoderne mensen in Zuid-Afrika, wat tot nu toe werd aangenomen. Bij eerder onderzoek werden in Zuid-Afrika al sporen van gebruik van rode oker aangetroffen. Waar de Neanderthalers rode oker precies voor gebruikten, is onduidelijk.



      Hematiet

      Het rode oker in het materiaal uit Maastricht werd gevonden door gebruik te maken van verschillende scanmethoden. De resultaten toonden de aanwezigheid aan van hematiet (een mineraal dat ijzeroxide bevat) in het materiaal. Hematiet kwam niet voor in dat gebied en moet dus vanaf een andere locatie zijn geïmporteerd, misschien wel kilometers verderop. De gevonden hoeveelheden zijn te klein om uitspraak te doen over de exacte herkomst.
      Oudste sporen

      De Belvédère-opgravingen (1981-1991) zijn in archeologische kringen internationaal bekend. Ze bevatten de best bewaarde bewoningssporen van vroege Neanderthalers in Nederland, en hebben veel kennis over het gedrag van mensachtigen in het Midden-Paleolithicum (300.000 tot 35.000 jaar geleden) opgeleverd.

      Lees meer op: http://www.archeologie.leidenuniv.nl...rode-oker.html

      Opmerking


      • #4
        Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
        Op MaastrichtAktueel lees ik:
        Archeologische duikers van Mergor in Mosam uit Cuijk gaan zaterdag 6 oktober in de Maas onderzoek doen naar de toestand van de restanten van de Romeinse brug die in de eerste eeuwen van onze jaartelling in diverse varianten over de rivier gelegen heeft. Stadsarcheoloog Gilbert Soeters leidt de duikactie. Duikers van de Maastrichtse Onderwatersportclub en Club Rijkswaterstaat verlenen assistentie. Doel is te kijken in welke toestand de restanten van de historische brug (palen en sculptuurresten) zich bevinden en dat vast te leggen.
        http://www.l1.nl/video/duiken-naar-r...rug-6-okt-2012

        Opmerking


        • #5
          http://maastricht.dichtbij.nl/cultuu...nten-oude-brug

          Wethouder opgetogen over restanten oude brug




          Een vage kleurenschakering heeft de positie van de oude brug weer. Foto's Jean-Pierre Geusens

          MAASTRICHT - ,,Toch heel bijzonder: de plek en reden zien waar Maastricht haar bestaansrecht aan ontleend. #romeinsebrug #springlevendverleden", twitterde wethouder Gerdo van Grootheest (GroenLinks, Archeologie) gisteren van een boot van Rijkswaterstaat. Op een computerscherm in de kajuit zag hij de vage contouren van de resten van de Romeinse brug die, onzichtbaar voor bijna iedereen, in stukken op de bodem van de Maas ligt.
          Onder supervisie van de Maastrichtse stadsarcheoloog Gilbert Soeters is dit weekend met behulp van duikers een inspectie uitgevoerd naar de resten van de houten Romeinse brug, die ergens tussen de Servaasbrug en de Hoge Brug in het maaszand ligt. Hoewel het regende dat het goot en het zich onder water beperkt was, ging de speurtocht door.
          De duikactie werd verricht door archeologische duikers van Mergor in Mosam uit het Brabantse Cuijk. Zij werden daarbij ondersteund door duikers van Rijkswaterstaat en de Maastrichtse Onderwatersport Club. Doel is te kijken in welke toestand de restanten van de historische Romeinse brug zich bevinden.
          Met dit onderzoek wil de gemeente inzichtelijk maken hoe de brug beschermd kan worden.
          Deel van heerbaan
          De Romeinse brug is een onderdeel van de Romeinse heerbaan (snelweg avant la lettre) van Bavay naar Keulen, de zogenaamde Via Belgica. Maastricht dankt zijn ontstaan als nederzetting aan de doorwaadbare plaats in de Maas. Al in de 1e eeuw na Christus werd hier door de Romeinen een houten brug gebouwd, die na enkele reparaties en aanpassingen, in de 4e eeuw werd vervangen door een brug met stenen peilers en een houten wegdek. Volgens de legende bleef deze brug in gebruik tot in 1275 toen de brug instortte en er een nieuwe brug 150 meter verder noordelijk gebouwd werd, op de plaats van de huidige Servaasbrug. Naast Romeinse brug van Cuijk, stammend uit de vierde eeuw, is de brug in Maastricht de enige bekende brug uit die periode over de Maas.
          Unieke karakter
          Van deze verschillende fases van Romeinse bruggen liggen er nog steeds restanten van peilers op de Maasbodem. Het gaat hierbij om houten palen van de peilerconstructie en stenen vulmateriaal van de peilers. Dit vulmateriaal is voor een groot deel hergebruikt Romeins beeldhouwwerk van godenpeilers en grafmonumenten. In 1963/1964 werden bij baggerwerkzaamheden al resten hiervan aangetroffen.
          Diverse onderzoeken door archeologische duikers in de jaren '90 en daarna hebben het unieke karakter van dit bouwwerk aangetoond. Er werd echter ook geconstateerd dat de resten onderhevig zijn aan degradatie door de stroming van de Maas. Hierdoor komen de grotendeels houten resten vrij te liggen, waardoor ze worden blootgesteld aan de destructieve kracht van het schurende water. De houten palen vergaan hierdoor en het beeldhouwwerk wordt sterk afgesleten.

          Opmerking


          • #6
            Ik begrijp die opgetogenheid niet. Wat is nu nieuw? Dat men de boel de boel gelaten heeft en het nu wederom in kaart brengt?

            Opmerking


            • #7
              Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
              Ik begrijp die opgetogenheid niet. Wat is nu nieuw? Dat men de boel de boel gelaten heeft en het nu wederom in kaart brengt?

              Cultuur ??

              Opmerking


              • #8
                Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
                Ik begrijp die opgetogenheid niet. Wat is nu nieuw? Dat men de boel de boel gelaten heeft en het nu wederom in kaart brengt?
                Zijn er eigelijk ooit stukken van deze Romeinse brug naar boven gehaald ?

                Opmerking


                • #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
                  Misschien was hij opgetogen omdat hij voor 't eerst in de boot werd genomen.
                  Hmmm.... kun je dat wel zeggen over een wethouder?
                  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                  Opmerking


                  • #10
                    Oorspronkelijk geplaatst door wim54 Bekijk bericht
                    Zijn er eigelijk ooit stukken van deze Romeinse brug naar boven gehaald ?
                    Jazeker, sla er het proefschrift van T.A.S.M. Panhuijsen maar op na! (Voor déze aanbieding ben je waarschijnlijk te laat).

                    Opmerking


                    • #11
                      Titus Panhuysen's Romeins Maastricht en zijn beelden

                      Zie http://forum.mestreechonline.nl/show...0&postcount=13

                      Opmerking


                      • #12
                        Euregionale studiedag archeologie in Maastricht

                        Euregionale studiedag archeologie in Maastricht

                        In het kader van grensoverschrijdende samenwerking rond archeologie organiseren de gemeente Maastricht en de Belgische buurgemeenten een studiedag met de titel ‘Grensgevallen. Archeologische sites op en langs de grens.’



                        Deze studiedag vind plaats op zaterdag 15 december vanaf 10.00 uur in ‘Het Ruweel’ in Malberg. Iedereen met interesse in het onderwerp wordt uitgenodigd de studiedag bij te wonen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, inschrijven kan via studiedag@zolad.be.

                        Grensoverschrijdend samenwerken
                        Maastricht wil meer samenwerken met de Belgische buurgemeenten op het gebied van archeologie. Daarom is contact gelegd met ZOLAD+, de intergemeentelijke archeologische dienst van de gemeenten Lanaken, Bilzen, Riemst en Voeren. Doel van de samenwerking is het uitwisselen van kennis over het vakgebied en het delen van informatie over archeologische vondsten in de regio. Sinds vorig jaar komt de samenwerking steeds nadrukkelijker van de grond.

                        Jaarlijks terugkerende studiedag
                        Met de studiedag willen de gemeenten de samenwerking extra kracht bijzetten. Het is de bedoeling elk jaar, wisselend qua locatie, een dergelijke studiedag te organiseren. Het programma wordt verzorgd door zowel professionele archeologen als amateur-archeologen van beide zijden van de grens. De lezingen beslaan de periodes van de Oude Steentijd tot en met de belegeringen van Maastricht door onder andere Zonnekoning Lodewijk XIV. Eerder organiseerden de archeologen van ZOLAD+ en Maastricht een gezamenlijke sessie rond grensoverschrijdende archeologie op een congres in Malta.

                        Samenwerken met buurgemeenten
                        Wethouder van cultureel erfgoed Gerdo van Grootheest is enthousiast: “Wij vinden het belangrijk om ook op het gebied van archeologie samen te werken met onze buurgemeenten. Archeologische vindplaatsen houden zich immers niet aan de huidige landsgrenzen. Door samen op te trekken kunnen we de geschiedenis van onze regio nog beter voor het voetlicht brengen.”

                        Bron: http://www.maastrichtaktueel.nl/eure...ie-maastricht/

                        Opmerking


                        • #13
                          Archeologische onderzoek op de Maastrichtse Cannerberg

                          Met het grote archeologische onderzoek op de Maastrichtse Cannerberg, deel van het Sint Pietersbergmassief, deze week gestart, zullen cruciale momenten in de Nederlandse geschiedenis die echter vaak onderbelicht
                          zijn geweest, zeer wel mogelijk de aandacht verkrijgen die zij verdienen.
                          Op de Cannerberg zijn minstens drie archeologische periodes aanwezig: de Bandkeramiek (ca 5.300 voor Chr. - de eerste boeren van de Lage Landen), de Late Brons- en Vroege IJzertijd (ca 1.000 tot 500 voor Chr. - de Kelten) én de Romeinse periode (50 voor Chr. tot ca 400 na Chr.).”

                          Met name de verwachte bandkeramische vondsten zullen speciaal zijn. Archeoloog en projectleider Ivo van Wijk van Archol: ,,Bandkeramiek wordt vaak vereenzelvigd met de Westelijke Mijnstreek: in Sittard, Geleen, Beek, Stein en Elsloo zijn in de afgelopen eeuw meerdere Bandkeramische opgravingen uitgevoerd. Hoewel de allereerste Bandkeramische vondsten in Maastricht werden gedaan is het onderzoek hier daarna wat onderbelicht geraakt.”

                          Het is zeer wel mogelijk dat de aanwezigheid van zelfs Neanderthalers op de Cannerberg zal worden vastgesteld.

                          Bron: Maastricht Onder de Berg Verzonken

                          Opmerking


                          • #14
                            Maastricht toch ouder dan Nijmegen?

                            Vandaag een prachtig artikel van Vikkie Bartholomeus in Dagblad De Limburger over de opgravingen van een circa 7000 jaar oud dorp op de Cannerberg te Maastricht.
                            Wethouder Gerdo van Grootheest laat zich zelfs ontvallen: "Nijmegen, eat your heart out!", daarmee een kwinkslag makend richting Nijmegen in de eeuwige twist tussen Nijmegen en Maastricht over de oudste stad van het land.

                            Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                            Opmerking


                            • #15
                              Vanaf nu is Mestreech gewoon 5000 jaar ouder, toch?
                              Moeten ze in Nijmegen eerst bewijzen!
                              Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X