Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

2e Regiment Infanterie Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • 2e Regiment Infanterie Maastricht

    Ik ben op zoek naar informatie over het 2e regiment Infanterie.
    Mijn overgrootvader Willem Godfried Schlangen diende er van 10 mei 1864 tot mei 1869.
    Een vraag is, waar waren ze gelegerd?
    Welke kazerne?
    Hoe waren ze gekleed?

  • #2
    Dag Ruud, hartelijk welkom op Mestreech Online! Uw vragen zijn niet zo gemakkelijk te beantwoorden.

    1. Als ik het goed begrijp, gaat u ervan uit, dat uw voorvader te Maastricht gelegerd was. Of dat ook werkelijk zo was, is de vraag, omdat onderdelen van het regiment zich ook elders bevonden. Het is dus zaak te weten bij welk bataljon hij precies diende. Ik heb even gezocht op de website www.wiewaswie.nl. Ik denk dat uw voorvader Willem Godfried Schlangen was, geboren te Kerkrade op 10 februari 1844 en in 1868 getrouwd met Maria Geertrui Herpers (* Kerkrade 1847). Op wiewaswie worden sinds enige tijd ook verwijzingen naar de militaire stamboeken verwerkt, maar bij Willem Godfried Schlangen is dat nog niet gebeurd. U kunt dit echter wel opvragen of zelf nazien in de Nationaal Archief (NA) te Den Haag, waar die stamboeken worden bewaard. Het Nationaal Archief is gemakkelijk te bezoeken, het ligt pal naast het Centraal Station Den Haag. Na (gratis) inschrijven kunt u in de studiezaal verder terecht.

    2. Die uniformen wilden nog wel eens veranderen, en het hangt natuurlijk ook af van de rang die iemand had. Ik vond in de beeldbank van het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soest bijgaand plaatje van een gewoon soldaat in (waarschijnlijk) de bedoelde periode: https://www.nmm.nl/zoeken-in-de-collectie/detail/335940. (Klik voor het plaatje het plusteken aan boven de beschrijving).

    U kunt ook eens kijken in het platenboek van Ten Raa:
    / naar aquarellen of teekeningen van J. Hoynck van Papendrecht, W.C. Staring en J.P. de Veer ;Om de Vesting, dat eveneens ter inzage is bij de Stadsbibliotheek. U zou zich hiervoor ook kunnen wenden tot het bestuur van de Stichting Vestingstad Maastricht (https://maastrichtvestingstad.nl/nl).

    4.Ik meen dat iemand die in Maastricht diende, ook stond ingeschreven in het bevolkingsregister, zij het niet rechtstreeks. Hij zou dan te vinden moeten zijn in een aparte afdeling registraties. Kloosterlingen, leerlingen van pensionaten, weeskinderen etc. zijn te vinden onder de zogenaamde Gestichten, en dienstpersoneel heeft ook een aparte registratie. Ik heb er nooit naar gezocht, maar ik vermoed dat ook militair personeel een aparte registratie had. U zou daarover inlichtingen kunnen inwinnen bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg, Sint Pieterstraat 7 te Maastricht: https://www.rhcl.nl/nl/onderzoeken/zoeken. En ja, ook het bezoek aan het RHCL is gratis, na inschrijving.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 6 februari 2020, 12:30. Reden: kleine correctie

    Opmerking


    • #3
      Kazernes en barakken in de negentiende eeuw

      Naast die kloosterkazernes waren er op andere plaatsen in de stad ook kazerneblokken voor soldaten die wacht liepen bij de stadspoorten. Willem Godfried Schlangen heeft het bestaan en de afbraak van die poorten nog meegemaakt. Hij kan dus ook gelegerd zijn geweest in de afgebroken barakken aan de Tongersestraat, in de Jekerstraat en in de Boschbarakken aan de Maagdendries, om maar iets te noemen.

      Als u op de website van het RHCL de beeldbank aanklikt en zoekt op 'kazerne', krijgt u een aantal treffers die u een idee kunnen geven hoe dergelijke onderkomens eruit zagen. https://beeldbank.rhcl.nl/zoeken.php

      Opmerking

      Bezig...
      X