Indien dit uw eerste bezoek is, vergeet dan niet de FAQ te lezen door op de bovenstaande verwijzing te klikken. U dient zich te registreren voordat u kunt gaan posten. Klik op de registreer verwijzing hierboven om te vervolgen. Om te beginnen met het tonen van de berichten selecteert u het forumdeel welke u wil gaan bezoeken middels gebruikmaking van de onderstaande selectie.
Ter info:
Mocht er zich onverhoopt een probleem en/of fout voordoen tijdens uw aanmelding, meldt deze dan aub. aan ons (door op de onderstaande gekleurde tekst te klikken).
Wij zullen u dan via email contacteren en zorg dragen voor uw aanmelding zodat u gebruik kunt maken van het forum! Registreren lukt niet, ik kan mij niet aanmelden!
Ik ken het werk niet. Maar gezien het type houtsnijwerk en de manier waarop het gesneden is, zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat het houtsnijwerk uit het atelier van Ramakers stamt.
- Is dit een deel van de communiebank?
- Aan Toller: Zou ik een afbeelding ervan kunnen krijgen? In een zo groot mogelijke resolutie? Ik werk samen met een kunsthistoricus die zeer bekend is met atelier Ramakers, dan kan ik de betreffende foto doormailen.
Atelier Ramakers heeft meer kerkmeubilair geleverd aan de Martinuskerk in Wijck.
Mooi natuurlijk dat het interieur ( houtsnijwerk) natuurlijk goed beschermd is na het groot onderhoud.
Het zou aan te bevelen zijn dat men zich ook even met de Naamse Hardstenen Platen en beelden buiten bezig houdt...
Die teksten in de stenen ken ik in bas-reliëf veel uitgesproken dan wat er nu van over is na al die zure regen en vorstschade gedurende 50 jaar.
Het zou jammer zijn als die ingehouwen teksten en/of details in de beelden helemaal vervagen.
Iets voor pastoor Alain Tardier en de Parochie Raad c.q. kerkbestuur
Iets te oud voor re-educatie
iets te jong voor afdanking
m.a.w. een stoer Mestreechter joonk
Hulde aan de fotograaf en aan de 'plakker'/eindredacteur! Spijtig dat er geen tekst onder dit filmpje zit (als geschreven tekst of als audio), maar men kan niet alles hebben. Een prachtige reportage.
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. EversBekijk bericht
Hulde aan de fotograaf en aan de 'plakker'/eindredacteur! Spijtig dat er geen tekst onder dit filmpje zit (als geschreven tekst of als audio), maar men kan niet alles hebben. Een prachtige reportage.
Het ontbreken van een toelichting op enige wijze is natuurlijk jammer. Maar helaas is dat voor "de redactie", personen die fulltime werken en daarbij nog nevenfuncties hebben, te veel gevraagd. Het belet natuurlijk niet, dat iemand anders een toelichting schrijft.
Ik heb een offerte van atelier Ramakers liggen uit 1902 over te leveren kerkbanken, zie bijlage. Er is ook sprake van tekeningen van kerkbanken. Ik heb omtrent deze offerte een paar vragen:
1) Zijn deze banken geleverd en zijn daar foto's van, het zullen neogotische banken zijn, zoals op de schets
2) Er is een tekening geleverd met diverse soorten banken. Zou dat in het archief van de kerk liggen of zou die terug gegeven zijn aan het atelier?
Bijgaand een opname in de kerk van de zusters van de Misericorde in Maastricht, waar de banken conform je tekening zijn. Begrijp ik dat deze offerte de St.-Martinuskerk te Maastricht betrof? Op de beeldbank van het HCL zie ik tot ver in de twintigste eeuw vooral losse stoelen, geen vergelijkbare bidbanken. J. Stroom werd benoemd als ontvanger/penningmeester in 1894. (https://www.archieven.nl/mi/1540/?mi...ew=inv2#inv3t2)
In het archief van de parochie (HCL) toegangsnummer 21.212B Maastricht: Heilige Martinus Wyck: deel II, 1803-1956, onder nr. 221 een biechtstoel van Ramakers (1880), onder nr. 226 correspondentie kerkbanken (1902).https://www.archieven.nl/mi/1540/?mi...lle=kerkbanken
Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 juni 2023, 20:59.
Reden: correctie link HCL
Beste Ingrid en Antonius, dank voor jullie reactie. Ik ben na jullie reactie nog eens in mijn Martinuskerkarchiefje gedoken en kwam deze foto's van details van kerkbanken tegen. De ene is een neogotische ontwerp, en de andere komt mij voor als een ontwerp van de jaren 1920. Maar van het laatste is Ingrid beter van op de hoogte. De banken met het neogotische detail kunnen dus van Ramakers zijn. Weliswaar niet zoals de schets in de brief van 1902 maar van een tekening met meerdere bankenmodellen die Ramakers met de brief meezond. Ik zal kijken in de Ramakersarchief of er zo'n model erbij zit. Wordt dus vervolgt
Beste Ingrid en Antonius, ik ben door de archieven gelopen m.n. door ontwerptekeningen van kerkbanken en knielbanken. Ramakers gebruikte in bijna al zijn ontwerpen in de neogotische tijd bloemmotieven. En ook dit soort bloemmotieven heb ik in de tekeningen gezien. Het zou dus heel goed kunnen, gezien ook de communicatie tussen de heer Stroom en het atelier dat dit neogotische model van Ramakers afkomstig is.
Bij nader inzien denk ik dat je Sint Martinus is afgebeeld op kerkbanken van een ongedateerde foto, die te vinden is in Th.J. van Rensch, De Sint-Martinuskerk van Wyck, Maastricht (Comité 125 jaar Sint-Martinuskerk) 1983, p. 43. Mogelijk afkomstig uit het parochiearchief.
Oorspronkelijk geplaatst door J.W. Ramakers en ZonenBekijk bericht
Ramakers gebruikte in bijna al zijn ontwerpen in de neogotische tijd bloemmotieven. En ook dit soort bloemmotieven heb ik in de tekeningen gezien.
ik was niet meer heel zeker maar de banken in de zijbeuk hebben inderdaad wel dat bloemmotief dat U noemt.
Kom er niet meer zo regelmatig.
Maar de schuine afkanting van de zij post van de banken is niet volgens die tekening uit de correspondentie en in de huidige status duidelijk horizontaal.
Misschien zo besloten om in harmonie te zijn met het reliëf van sint Martinus in de andere banken, zo aangepast of nadien nog nabewerkt.
Iets te oud voor re-educatie
iets te jong voor afdanking
m.a.w. een stoer Mestreechter joonk
Opmerking