Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Feil gebouw en bleekveld

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Feil gebouw en bleekveld

    In 1863 deed E. Regout de gemeenteraad van Maastricht onder andere het voorstel om het ‘Feilen gebouw met bleekveld tot berging van straatvuil’ om te toveren. Ook de ‘bouwvallige muren’ en ‘een huisje met secreet' ter plaatse langs de Jeker, moesten worden afgebroken. Het Feilen gebouw en bleekveld was eigendom van de gemeente Maastricht. In het gebouw woonden enkele ‘agenten van politie en gewezen stadsambtenaren’ die geen huur hoefden te betalen. Waar deze mensen moesten wonen daar werd door Regout met geen woord over gesproken. Het bleekveld was verhuurd voor Fl. 70,50 per jaar.

    Op het minuutplan van 1811-1832 was het Feil gebouw genummerd 588 en het bleekveld 590 en 589. Vanaf het Feil gebouw liep toen een smalle steeg naar de Begijnenstraat. In die tijd was de Begijnenstraat een doodlopende weg, die eindigde over een brug bij de middentak van de Jeker tegen het buskruitmagazijn. Op het minuutplan van 1811-1832 was het buskruitmagazijn genummerd 630. Ten tijde van het voorstel van Regout stond het buskruitmagazijn leeg en hij wilde dat het gebouw, dat eigendom was van het Ministerie van Oorlog moest worden afgebroken, omdat ‘het toch van geen nut meer is.’


    Kadaster 1811-1832

    De goede lezer heeft het al begrepen het gaat om het huidige Faliezustersklooster, de afgebrokkelde muren van de 1e omwalling en het huidige Pater Vinktorentje. Uiteindelijk werd alleen het buskruitmagazijn afgebroken, het stond waarschijnlijk in de weg naar de later gebouwde Poort Waarachtig.

    Gelukkig dacht de gemeenteraad van Maastricht er anders over en zijn we blij met een mooi stukje oud Maastricht op het voormalige terrein van de ‘Vijf Koppen’.

    Bron: Voorstel van den heer E. Regout aan den Raad der Gemeente Maastricht, betrekkelijk de bestemming van eenige gemeente eigendommen, september 1863.
    Kompleminte

    Toller
Bezig...
X