Kanunniken van St.Servaas en hun grondbezit. Archiefsprokkel - Regionaal Historisch Centrum Limburg. Productie: TV Maastricht. Programma: Vitrien
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Kanunniken van St.Servaas en hun grondbezit
Sluiten
X
-
Rolf Hackeng
Inderdaad: een prachtige samenvatting van een knap moeilijk onderwerp, geschreven en vorm gegeven door dr. Rolf Hackeng (Regionaal Historisch Centrum Limburg), die in zijn onderzoek een tiental jaren vrije tijd stopte. Fijn dat De Vitrien er ruimte voor schiep.
Wie er meer over zou willen weten: Hackengs boek staat in zijn geheel op Internet (zie de website van het RHCL).
Opmerking
-
Wijnomzet kanunniken kapittel Sint Servaas.
... uit het Maastrichtse accijnsregister uit 1734-1735 blijkt dat de totale jaarlijkse Maastrichtse wijnomzet 49.200 liter bedroeg, voorzover die wijn tenminste door de locale handel was geleverd? De kanunniken van het kapittel van Sint Servaas waren goed voor maar liefst 7.600 liter per jaar, die zij voor een deel bestelden bij de plaatselijke wijnkopers en voor een ander deel betrokken uit de eigen voorraad die in de grote kelder van de Sint Servaaskerk lag opgeslagen.
Op de afbeelding een kanunnik van het kapittel van Sint Servaas zoals deze er omstreeks 1750 uitgezien moet hebben (tekening van Philippus van Gulpen).
Bron: Historia Trajectum ad Mosam
Opmerking
-
wijn en bier
Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht... uit het Maastrichtse accijnsregister uit 1734-1735 blijkt dat (...) de kanunniken van het kapittel van Sint Servaas goed (waren) voor maar liefst 7.600 liter per jaar, die zij voor een deel bestelden bij de plaatselijke wijnkopers en voor een ander deel betrokken uit de eigen voorraad die in de grote kelder van de Sint Servaaskerk lag opgeslagen.
Als men dan bedenkt dat die kanunniken ieder een eigen huishouden voerden, met divers personeel en gasten, dan is een halve liter per dag erg sober. Zeker, men dronk bijna elke dag alcohol, omdat water een nogal gevaarlijk drankje was. Merendeels dronk men dunnebier, dat naar ik meen 2 procent alcohol bevatte. Wijn kwam echt niet elke dag op tafel: die moest meestal worden ingevoerd en was dus duur.
Overigens geeft de berekening hierboven slechts een globaal beeld:
1. Zowel de proost, als de deken van het kapittel zullen vanwege hun functie (veel contact met wereldlijke functionarissen) meer wijn hebben afgenomen;
2. Kanunniken kunnen ook op eigen rekening - buiten de hen toekomende porties uit de voorraden van het kapittel om - wijn hebben gekocht.Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 december 2012, 12:41.
Opmerking
Opmerking