Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Het Begaarden/ of bogaardenklooster

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • hermanw
    replied
    Ik heb de plattegrond van posting nr 4 uitgeknipt zodat het wat duidelijker te zien is:



    en ik heb dit (ongeveer) geplakt op de plattegrond van Loco:

    Leave a comment:


  • Equinox
    Gast antwoordde
    De tekening geeft een vierkant perceel aan, en jouw stippellijn niet, ook mis ik wat bebouwing, maar goed kan aan de tekenkunsten liggen toendertijd.

    Past wel/past niet... denk toch dat je gelijk hebt.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
    Ik kan dit in elk geval niet inpassen in het plattegrondje van Larcher d'Aubencourt, hierboven afgebeeld.
    Ik heb het kaartje van Larcher eens gedraaid en dan lijkt het toch wel een beetje te passen. Onderaan de Witmakersstraat.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Ik kwam deze tegen, van Philippus van Gulpen natuurlijk weer, dus niet helemaal te vertrouwen. Ik kan dit in elk geval niet inpassen in het plattegrondje van Larcher d'Aubencourt, hierboven afgebeeld.

    Leave a comment:


  • hermanw
    replied
    Artikel in De Nedermaas

    In 'De Nedermaas', jaargang 5, volume 3, pagina 33-35, uit 1927 heeft een artikel gestaan met als titel: De kloosterkerk der Begaarden te Maastricht, geschreven door Ad Welters. Is dat artikel bekend?
    Het tijdschrift is in ieder geval te vinden in de bibliotheek van de Rijckheyt te Heerlen.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Kerk begaarden

    De kerk van de begaarden lag achter de huizen van Witmakersstraat en Maastrichter Heidenstraat. Een duidelijke tekening van het exterieur heb ik nog niet kunnen vinden.

    In Hemelse Trektochten (Vierkant Maastricht, 16, blz. 68 ) vond ik een tekening van een triomfboog die werd opgericht bij het vieren van het eeuwfeest van de aartsbroederschap van de Allerheiligste Drievuldigheid in 1746. Deze staat voor de zijgevel van de kerk, aan het eind van een breed, door hoge hagen omzoomd pad dat waarschijnlijk vanuit het noorden naar het gebouw loopt. De spitsboogramen in de zijgevel zijn vaag aangegeven. Het lijkt erop dat de kerk in het midden van de zijgevel een hoofdingang had.

    Er is ook een tekening van het interieur, zoals men dat voor dezelfde gelegenheid had versierd.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Kerk begaarden: staat er nog iets van?

    Dank voor alle gegevens, heren.

    De lezing bij LGOG in 2009 is in zoverre achterhaald, dat er inmiddels niet ca. dertig maar ruim vijftig manuscripten en boeken bekend zijn, die verspreid zijn over de hele wereld.

    Wat betreft de plattegronden: als je ze alledrie naast elkaar zou leggen, is er op de kadastrale kaart nog wel wat terug te vinden. Nr. 25 in de Witmakerstraat is een mooi aanknopingspunt, maar aan de straatzijde lijkt mij veel veranderd. Interessant is, dat achter de huizen nog veel herkenbaar c.q. bewaard zou zijn gebleven. Zo zou de kloosterkerk er zelfs nog staan. Een luchtfoto of Google Maps/Bing scan kan hier misschien uitkomst bieden?
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 19 maart 2012, 11:19.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Op de kaart van Larcher D'Aubencourt uit 1749 is het Bogaardencomplex (liggende S) goed te zien. De plattegrond was het resultaat van opmetingen onder leiding van de Franse ingenieur Larcher D'Aubencourt. De kaart en opmetingen vormden de basis voor de Parijse maquette van Maastricht.



    In de legenda staat bij de letter S vermeld: Magazins à Poudre, kruitmagazijnen dus. Da's gek, want in 1748/49 waren de Bogaarden nog niet opgeheven; volgens de HEM gebeurde dat pas eind 18e eeuw. In diezelfde HEM staat een interessant verhaal over de periode waarin deze kaart getekend werd:
    Na de inname van Maastricht in 1748 beval de Franse gouverneur Löwendal eerherstel te brengen aan Simon Aldenhoven, Maastrichts burger, die de Staatsen als Franse spion hadden laten opknopen (1746). Zijn geraamte werd van de galg buiten de Wyckerpoort, Wyck, afgedaan en onder dwang - mochten de bogaarden tegenstribbelen dan kregen zij inkwartiering van zestig militairen - na een plechtige rouwstoet door de stad in de kloosteromgang bij de bogaarden begraven.
    (bron: Ubachs/Evers, Historische Encyclopedie Maastricht, p.82)
    Dat geeft te denken: in 1748 worden de bogaarden gedreigd met inkwartiering, in hetzelfde jaar blijkt (een deel van) hun klooster gebruikt te worden als kruitmagazijn.

    Leave a comment:


  • hermanw
    replied
    Kadaster

    Kijkend naar de plattegrond moet dat deze hoek zijn geweest:



    Kadastrale kaart 1811-1832, sectie B, blad 07

    Leave a comment:


  • hermanw
    replied
    en Ernest zelf organiseerde de bedevaart naar Lourdes. De goede man woonde op nummer 25.
    Bron: Nieuwe Koerier 17 augustus 1912.

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Zoon Carolus Maria Josephus Ignatius Hubertus Hollman was wijnhandelaar en kunstschilder. De genealogie van de famile Hollman is te vinden op http://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Hollman
    Last edited by Breur; 18 maart 2012, 13:47. Reden: link toegevoegd.

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Bron: http://resources2.kb.nl/010150000/pdf/DDD_010154016.pdf
    Bestanden bijvoegen

    Leave a comment:


  • hermanw
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
    Ernest Hollman?
    Zonder meer mogelijk. In de scan staat de naam als HoUman, waaruit al blijkt dat er een leesfout in de scan is. De U staat waarschijnlijk voor 2 andere letters, waarbij 'll' heel goed mogelijk is. Is de naam Hollman bekend?

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door hermanw Bekijk bericht
    ---------------------
    Hier wordt verwezen naar de plek 'waar thans de Heer Ernest HoUman woont'. Ik vermoed dat in de naam een scanfout zit en dat het Hoffman moet zijn. Dit "thans" is dus 1907, is Ernest Hoffman te vinden in het belastingboekje 1906?
    Ernest Hollman?

    Leave a comment:


  • hermanw
    replied
    Plattegrond



    Afkomstig van de site Voorouders in Limburg

    Leave a comment:

Bezig...
X