Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Herbestemming van kerken in Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Herbestemming van kerken in Maastricht

  Het is natuurlijk al enkele decennia bezig: de ontkerkelijking onder met name rooms-katholieken heeft in Maastricht geleid tot de sluiting, herbestemming en in enkele gevallen afbraak van een vijfentwintigtal kerken en kloosterkapellen. Van de twee overgebleven (grote) kloostercomplexen, De Beyart en Onder de Bogen, is het eerste bezig met een ingrijpende transformatie en gedeeltelijke secularisatie, en zal het tweede waarschijnlijk over niet al te lange tijd dezelfde weg op gaan.

  De toekomst van de circa dertig parochiekerken in het dekenaat Maastricht-Meerssen (waarvan zeven in de gemeente Meerssen) is al jaren onderwerp van discussie. Zeker is dat er meer kerken moeten sluiten, misschien wel de meeste. Vandaag stond een artikel in De Limburger waarin deken John Dautzenberg en dekenaal bestuurders Ruud Schoufs en Ed van Berlo uitleg geven. Namen van te sluiten kerken worden niet genoemd, want men wil van onderop werken. Maar het toekomstperspectief is duidelijk: "Straks worden gelovigen vervoerd naar een kerk kilometers verderop."

  Bij het krantenartikel staat het volgende kaartje. Staar je er niet blind op, want er zitten nogal wat foutjes in. Zo moet je de afgebroken kerk van Nazareth in Wittevrouwenveld zoeken en is de kerk van Wolder naar Daalhof verhuisd.

  Click image for larger version Name:	Parochiekerken dekenaat Maastricht.jpg Views:	0 Size:	189,3 KB ID:	103869
  Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210802_93623145

  Een enorme verandering voor de direct betrokkenen, maar ook voor het aanzien van de stad. Wat moeten we met al die leegstaande, vaak monumentale, of toch in elk geval architectonisch interessante gebouwen? Dautzenberg: "De kernvraag is: wat zorgt voor binding, zonder dat het aanstootgevend is? Een gokhal is taboe, dan nog eerder sloop." De voorkeur gaat uit naar andere, liefst christelijke geloofsgemeenschappen, zoals de baptisten, de pinkstergemeente en de Eritrees-Orthodoxe Kerk. Die laatste zou op zoek zijn naar een gebedsruimte in Maastricht. Als geslaagd voorbeeld wordt genoemd de kerk van Pottenberg, die alweer een aantal jaren in gebruik is als Armeens-Apostolisch kerkgebouw. Moslims worden niet uitgesloten, als het maar geen salafisten zijn, en het moet ook passen in de wijk.

 • #2
  Inmiddels is de door deken Dautzenberg aangekondigde vestiging in Maastricht van de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk een feit: ze hebben dit weekend hun intrek genomen in de Koepelkerk. Daar zullen ze voortaan op zaterdag hun kerkdiensten houden, die volgens de krant zo ongeveer de hele dag duren. De missen van de parochie van het Heilig Hart blijven gewoon op zondag doorgaan.

  Bron: Gedeeld gebruik: Eritrese geloofsgemeenschap Limburg neemt haar intrek in de Koepelkerk Maastricht, in: De Limburger, 8 augustus 2021

  Opmerking

  Bezig...
  X