Indien dit uw eerste bezoek is, vergeet dan niet de FAQ te lezen door op de bovenstaande verwijzing te klikken. U dient zich te registreren voordat u kunt gaan posten. Klik op de registreer verwijzing hierboven om te vervolgen. Om te beginnen met het tonen van de berichten selecteert u het forumdeel welke u wil gaan bezoeken middels gebruikmaking van de onderstaande selectie.
Ter info:
Mocht er zich onverhoopt een probleem en/of fout voordoen tijdens uw aanmelding, meldt deze dan aub. aan ons (door op de onderstaande gekleurde tekst te klikken).
Wij zullen u dan via email contacteren en zorg dragen voor uw aanmelding zodat u gebruik kunt maken van het forum! Registreren lukt niet, ik kan mij niet aanmelden!
Even dit: het is Aw Brök! Misschien vergeten door de jaren heen?
Elletje ik heb geen flauw benul hoe het Maastrichts correct te spellen, doe het louter op het gehoor. Sommige uitdrukkingen in het Maastrichts vind ik zo typisch. Ik noem er willekeurig eens eentje en weer op het gehoor. Mam gef mich un snei broed ich krepeer vaan den hoonger. Hoe sommige Maastrichtse uitdrukkingen en woorden klinken is gewoonweg onovertroffen. Soms de meest unieke namen, vlupik, reistartel, schoteleplak, sjendeleren, kalbas, druug weurs - nou ja noem maar op...
In het tweedelig boek 'Het Burgerlijk Armbestuur te Maastricht' las ik, dat op de kop van de brug vroeger een grote collectebus heeft gestaan. Ik heb alle foto's nog eens bekeken maar op geen enkele foto is die collectebus te zien. Hoe zit dat precies?
Ik denk dat je er overheen hebt gekeken, Hollender. Die 'bus' is afgebeeld op pagina 321 van dl. 2 van 'Het Burgerlijk Armbestuur' (Vierkant Maastricht, nr. 37).
Ingrid, dank. Ik neem het grif van je aan. Aan ons werd die tweedelige uitgave uitgereikt na afloop van een congres in het MECC. Heb beide delen met veel belangstelling gelezen maar uiteindelijk aan familie in Maastricht gegeven in de veronderstelling dat die het ook wel interessant zou vinden.
Onlangs had ik met een kennis een discussie over de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug die in de loop van 2017 gestalte gaat krijgen.
Tijdens deze discussie kwam ter sprake dat er "vroeger" ook gemotoriseerd verkeer over de Sint Servaasbrug mocht rijden.
Maar vervolgens verschilden wij enkele decennia van mening sinds wanneer de Sint Servaasbrug is gesloten voor gemotoriseerd verkeer, of beter gezegd voor (personen)auto's.
Ik heb uiteraard een zoekslag gedaan op internet, maar vind het (nog) niet.
Persoonlijk denk ik dat zo rond 2000 de Sint Servaasbrug afgesloten werd en sindsdien als (brom)fiets-brug door het leven gaat.
Volgens mijn kennis was dat al in de jaren tachtig van de vorige eeuw het geval.
Ik weet bijna zeker dat auto's minimaal tot 1995 over de Sint Servaasbrig richting Wijck mochten rijden.
Opmerking