Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

'Amsterdamse School' in Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • 'Amsterdamse School' in Maastricht

    Vandaag in de krant een interessant verhaal van Ton Hameleers en Aldert Dreimüller in de rubriek 'Is dat zoe?' over de Amsterdamse School in Maastricht. In de architectuurboeken kom je altijd het Amsterdamse bureau Gulden & Geldmaker tegen, als bouwers van woningbouwcomplexen van Woningbouwvereniging Beter Wonen (o.a. in Blauwdorp en St-Maartenspoort). Volgens Hameleers en Dreimüller - en zij baseren zich op het in 1990 verschenen jubileumboek van Beter Wonen In Spijt van slechte tijden…, ook van Hameleers trouwens, samen met Loek Kreukels - klopt dat niet. Ik citeer even:
    Het is geen toeval dat Beter Wonen Amsterdamse architecten heeft ingehuurd om de woningen te ontwerpen. Niemand minder dan Willem Vliegen, wethouder van publieke werken in de hoofdstad, introduceert het bureau van Z. Gulden en M. Geldmaker in Maastricht, twee typerende namen voor socialisten. Het bureau heeft dan al het Volkshuis aan de Bogaardenstraat gebouwd in opdracht van de socialistische Coöperatie het Volksbelang.

    Het bureau kiest voor de stijl van de Amsterdamse School. Tot die stroming kunnen heel wat architecten worden gerekend, maar niet Gulden en Geldmaker. Dat lijkt wat merkwaardig, maar ze zijn geen van beiden architect geweest. Gulden doet vooral acquisitie en Geldmaker de financiën. Het is dan ook niet bekend welke architect de Beter Wonen-huizen heeft getekend. Waarschijnlijk is dat Johan van der Mey geweest, omdat zijn Studebaker op een foto staat van de bouw van de woningen aan de Cannerweg.

    Bron: DDL, 4-10-2011
    Dat Gulden & Geldmaker niet de architecten, maar een soort projectontwikkelaars zijn geweest, is nieuw voor mij. In de Amsterdamse architectuurgeschiedenis kom je hun namen inderdaad nauwelijks tegen. De conclusie dat Van der Mey 'waarschijnlijk' de architect van de Maastrichtse woningen is geweest, is een aantrekkelijke gedachte, maar te kort door de bocht. Van der Mey woonde in die tijd in Geulle en zal wellicht met zijn Studebaker even zijn gaan kijken bij het Maastrichtse woningbouwproject.

    Zie ook deze website en deze documentaire over Johan Melchior van der Mey.

  • #2
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
    Van der Mey woonde in die tijd in Geulle en zal wellicht met zijn Studebaker even zijn gaan kijken bij het Maastrichtse woningbouwproject.
    Loco, over welk bouwproject hebben we het dan precies?

    Opmerking


    • #3
      Volgens het krantenartikel stond de Studebaker op de Cannerweg, dus zal het een bouwproject in Blauwdorp zijn geweest. Dat kunnen dan de 58 woningen aan het Goeman Borgesiusplantsoen zijn geweest, die in 1918/19 door Gulden & Geldmaker werden ontwikkeld. Of op de Cannerweg zelf: 17 arbeiderswoningen, gebouwd in 1920, ook van Gulden & Geldmaker.

      Foto's: 1.Van der Mey; 2.de Studebaker; 3.ontwerp Cannerweg 18-50; 4.Goeman Borgesiusplantsoen
      Bestanden bijvoegen

      Opmerking


      • #4
        V&D gebouw Grote Staat is ook Amsterdamsche School

        Voor de volledigheid van deze thread verwijs ik naar deze posting over het V&D gebouw aan de Grote Staat.

        Dit gebouw blijkt ook van de Amsterdamse school te zijn.
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking

        Bezig...
        X