Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Hoeve Caestert

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Hoeve Caestert

  Vrees voor verder verval of sloop van beeldpebalende hoeve op de Sint Pietersberg.

  Kanne. Een deel van de historische Hoeve Caestert is vorige week ingestort. Gevreesd wordt voor verder verval of zelfs sloop van de eeuwenoude boerderij op de Sint Pietersberg tussen Kanne en Klein Ternaaien.
  Een deel van de stallen naast de toegangspoort zakte vorige week in elkaar. Niemand raakte gewond. De toekomst van de beeldbepalende boerderij, die geen formele monumentenstatus heeft, staat al lang ter discussie. Het complex wordt nog bewoond door een inmiddels gepensioneerde pachter, maar is eigendom van het Waalse Gewest, dat zegt geen geld te hebben om de bouwwerken op te knappen. Gevreesd wordt dat de instorting nu aangegrepen wordt om de hoeve te slopen.
  De Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt startte een paar maanden geleden een hanttekeningenactie om te pleiten voor behoud van de boerderij. Inmiddels hebben ongeveer negenhonderd sympatisanten hun handtekening gezet. Complicerende factor is dat de hoeve vrijwel op de grens tussen Vlaanderen en Wallonie ligt, in de gemeente Bassengne. Natuurpunt was samen met buurtgemeente Riemst en mergelgroeve onderzoeksinstituut Europa Subterranea bezig met het maken van plannen om de hoeve te restaureren. Het zou de uitvalsbasis moeten worden voor de Waalse en Vlaamse beheerders van het natuurgebied op het Plateau van Ceastert, een bezoekescentrum en de thuisbasis voor Europa Subterranea. 'Het is heel spijtig dat dit nu is gebeurd' , zegt Jaquo Silvertant van het onderzoeksintituut. 'Het verval is al jaren geleden ingezet, maar als dit zo doorgaat, gaat het dezelfde kant op als kasteel Caestert'
  De hoeve werd in 1686 gebouwd en hoorde ooit bij het kasteel. Dat werd gesloopt nadat het in in 1972 door een verwoestende brand in verval was geraakt. De boerderij is in carrevorm gebouwd, deels met speksteenlagen: mergel afgewisseld met baksteen. Op de poort staat de tekst "Ad Astra Volo": ik vlieg naar de sterren. Bij het Waalse Gewest was gisteren niemand beschikbaar voor commentaar.

  Door Vikkie Barthololomeus
  Dagblad De Limburger
  donderdag 13 januari 2011

 • #2
  Deel Hoeve Caestert ingestort.

  Schandalig !
  Foto's: Natuurpunt Zuidoost-Limburg.

  Opmerking


  • #3
   Ik vlieg naar de sterren = ik ga naar de klo...

   Opmerking


   • #4
    Doodsonde! Je kunt een petitie tekenen voor behoud van Hoeve Caestert onder www.mergelgrotten.com/hoeve-caestert-moet-blijven/ tevens is het ook mogelijk een donatie te storten.

    @ Breur bedankt voor het plaatsen van foto's bij dit onderwerp.

    Opmerking


    • #5
     Dagblad De Limburger, 20 januari 2011:
     Bestanden bijvoegen

     Opmerking


     • #6
      Brand zorgt voor verder verval Hoeve Caestert

      Bron: Maastricht dichtbij:

      MAASTRICHT - Een brand heeft afgelopen nacht Hoeve Caestert verder verwoest. De hoeve was al ernstig in verval, maar een deel werd nog tijdelijk bewoond. De monumentale hoeve bij de Luikerweg in Kanne is eigendom van het Waals Gewest.
      De boerderij is een belangrijk cultureel-historisch onderdeel van de Sint-Pietersberg en dient dringend gerestaureerd te worden. Plannen daarvoor bestaan al lange tijd. De Belgische natuurvereniging Natagora werkt een restauratievoorstel uit met ondersteuning van verscheidene partners. De brandweer van Maastricht hielp met de bluswerkzaamheden. Door de brand is het dak, dat nog intact was volledig verwoest.

      Opmerking


      • #7
       Een van de laatste herkenningspunten langs het laatste restje van de oude, historische weg naar Luik. Nog even en ze hoeven die plannen niet verder uit te werken...

       Opmerking


       • #8
        Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
        Bron: Maastricht dichtbij:

        MAASTRICHT - Een brand heeft afgelopen nacht Hoeve Caestert verder verwoest. De hoeve was al ernstig in verval, maar een deel werd nog tijdelijk bewoond. De monumentale hoeve bij de Luikerweg in Kanne is eigendom van het Waals Gewest.
        Wie zou welk voordeel van deze brand kunnen hebben ?
        Boed

        Opmerking


        • #9
         Conciërgewoning van hoeve Caestert in vlammen opgegaan.

         KANNE - De conciërgewoning van hoeve Caestert op de grens met Kanne is in vlammen opgegaan. Een deel van de historische gebouwen stortte in 2011 al in. Een nieuwe toekomst voor de locatie lijkt, ondanks inspanningen van Natuurpunt, verder weg dan ooit.


         Het enige gerenoveerde gedeelte, de conciërgewoning is helemaal uitgebrand.

         De brandweerlui van Bilzen moesten zondagnacht rond 4 uur uitrukken voor een brand in de historische hoeve Caestert op de grens van Kanne (Riemst) en Klein-Ternaaien (Visé). De brandweerkorpsen van Bilzen en Voeren rukten uit, maar ook de brandweerlui van Maasmechelen-Lanaken en Maastricht schoten te hulp.

         De toestand van het veelbesproken 17de-eeuwse gebouw is een doorn in het oog van heel wat partijen. Verder dan jarenlang gepalaver tussen de besturen, Europese instanties, het Waals Gewest en Natuurpunt komt het niet. Het gebouw komt nu - nadat er in 2011 al een deel instortte door de sneeuw - nog meer gehavend uit een volgende voorval. Het enige gerenoveerde gedeelte, de conciërgewoning is helemaal uitgebrand.
         ‘De gebouwen liggen erg afgelegen. Vermoedelijk was de brand al enkele uren voor we door een cafébaas uit Kanne verwittigd werden ontstaan. Toen we toekwamen was het gerestaureerde woongedeelte al helemaal uitgebrand. De conciërge was met vakantie', klinkt het bij brandweer Bilzen. ‘We hebben de aanpalende gebouwen wel kunnen vrijwaren. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.'
         De vierkantshoeve, gelegen op het Plateau van Caestert, behoorde tot het intussen verdwenen kasteel Caestert en dateert oorspronkelijk uit 1686. De hoeve is eigendom van het Waals Gewest, maar staat al jaren te verkommeren.
         Verschillende organisaties, waaronder Natuurpunt, ijveren ondertussen voor het behoud en de restauratie van de historische hoeve. Er was in 2011 ook sprake dat de gemeente Riemst en Europa Subterranea de boerderij wilden renoveren en een complex van maken.
         Natuurpunt Riemst kreeg van DNF, de Waalse tegenhanger van Natuur en Bos Vlaanderen, een stal ter beschikking om hun machines te plaatsen. ‘We ijveren al een aantal jaren om actie te ondernemen. Wellicht ligt een gebrek aan centen aan de basis van de verkommering', zegt Kristof Odeur van Natuurpunt, conservator van het Plateau van Caestert . ‘Op onze petitie tekenden al bijna 3.000 mensen. We willen echt dat er een doorbraak komt om de gebouwen alsnog te behouden en een bestemming te geven. De hoeve is geen beschermd erfgoed en daar knelt het schoentje. Niemand lijkt met fondsen over de brug te willen komen.'
         Ook schepen van Monumenten in Riemst, Mathieu Eycken (CD&V), ziet niet dadelijk een doorbraak. ‘Als bestuur hebben we geen actie in die richting gepland. Het plateau mag dan wel deels op ons grondgebied liggen, maar de hoeve is in Waalse handen. Er zijn dan ook, bij mijn weten, geen gesprekken aan de gang.

         Bron: Nieuwsblad.be

         Opmerking


         • #10
          Binnengrenzen?

          Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
          De hoeve is eigendom van het Waals Gewest, maar staat al jaren te verkommeren. (...) Schepen van Monumenten in Riemst, Mathieu Eycken (CD&V), ziet niet dadelijk een doorbraak. ‘Als bestuur hebben we geen actie in die richting gepland. Het plateau mag dan wel deels op ons grondgebied liggen, maar de hoeve is in Waalse handen. Er zijn dan ook, bij mijn weten, geen gesprekken aan de gang.
          Geweldig toch, dat wegvallen van de Europese binnengrenzen! En dan wil een Limburger die in Duitsland woont en werkt in een recente Ned. 2 TV-documentaire nog bloedserieus volhouden dat 'dé Limburger' het liefst een Belg zou willen zijn... (Hetgeen overigens door alle andere Limburgers aan die hotelbar mordicus werd tegengesproken).

          Opmerking


          • #11
           Beelden van de brand te Caestert op 1 april 2013.

           [ame]http://www.youtube.com/watch?v=BptRQsxG5jw[/ame]

           Opmerking


           • #12
            Dank aan Tom Palmaers! Maar wat een droeve zaak. Zelfs het gerestaureerde gedeelte volkomen uitgebrand.

            Opmerking


            • #13
             De puinhoop             Bron: http://www.oudsintpieter.com/

             Opmerking


             • #14
              Aanstaande vrijdag historische beelden bij Flikken Maastricht bij en in de voormalige hoeve
              Kompleminte

              Toller

              Opmerking


              • #15
               Waalse openbare dienst ontfermt zich over hoeve Caestert

               Het Waals gewest gaat zich over hoeve Caestert ontfermen. Dat heeft het laten weten in een brief aan het gemeentebestuur van Riemst.

               Bron en meer op: http://www.tvl.be/nl/2013-06-04/waal...oeve-caestert/

               Opmerking

               Bezig...
               X