[ame]http://www.youtube.com/watch?v=T7a7LgAxlJk&feature=related[/ame]
Aankondiging
Sluiten
Financiële situatie van ons forum (april 2025)
Beste lezers, volgers en leden van MestreechOnline,
Tijdens de vergadering van 9 april 2025 hebben wij als stichtingsbestuur van MestreechOnline helaas weer moeten vaststellen dat de financiële situatie van ons forum verre van rooskleurig is.
We hebben eerder, in september 2021, een soortgelijk bericht de wereld ingestuurd.
In 2021 konden wij een crisis afwenden door ruimhartige donaties van leden en sympathisanten.
Voor de exploitatie en het online houden van ons forum was rond de € 300,- per jaar nodig.
Inmiddels - en dat zal niemand verbazen - zijn alle prijzen en rekeningen drastisch gestegen.
Om ons forum anno 2025 in de lucht te houden hebben we minstens € 650,- per jaar nodig en dan is het nog passen en meten.
In de komende jaren zullen de exploitatiekosten waarschijnlijk alleen maar oplopen.
Gelet op onze huidige financiële positie kunnen wij t/m september 2025 aan onze betalingsverplichtingen voldoen.
Tot nu toe hebben wij als stichting sponsoring en/of reclame van ons forum afgewezen.
Dit is overigens altijd in overleg geweest met de leden.
In 2024 zijn we wel een samenwerkingsverband aangegaan met De Nieuwe Ster.
Dit heeft ons enige financiële ruimte gegeven, maar dit samenwerkingsverband is inmiddels weer beëindigd.
Concreet betekent dit, dat onze data vanaf september 2025 niet meer online opvraagbaar zijn en dat feitelijk het forum MestreechOnline moet stoppen.
Uiteraard is dit niet wat wij willen!
Om ons forum voort te zetten zullen wij, vier jaar later, helaas weer een beroep moeten doen op donaties van leden, lezers en volgers.
Iedere donatie is uiteraard welkom, dit kan eenmalig, jaarlijks of maandelijks.
Enkele leden doneren tot op de dag van vandaag maandelijks (automatisch) een klein bedrag, laten we zeggen een kopje koffie per maand, dit waarderen wij enorm.
In de tussentijd gaan we als bestuur uiteraard ook op zoek naar wellicht een oplossing, zodat we hopelijk niet jaarlijks deze boodschap moeten verkondigen.
Uiteraard staan we ook open voor andere ideeën.
Los daarvan zijn wij als bestuur, dat nu uit 4 leden bestaat, op zoek naar uitbreiding en frisse impulsen.
Dus als u interesse heeft horen wij dit graag.
Als u wilt doneren kan dat via bankrekening (IBAN): NL73 ABNA 0615 0242 54 o.n.v. Stichting MestreechOnline Maastricht.
Als u een donatie wenst te doen en reeds een geregistreerd lid bent van MestreechOnline, kunt u uw gebruikersnaam, indien u dat wenst, vermelden bij de overschrijving.
U krijgt dan bij uw avatar de toevoeging “Vriend van M.O.” vermeld.
Het stichtingsbestuur MestreechOnline
Klik hier om naar het artikel (posting) te gaan
Meer lezen
Minder zien
Het Spoor in Maastricht.
Sluiten
X
-
De Paardentram
De paardentram volgde in 1903 de gastram op had een voordeel ten opzichte van de oude Omnibussen, ze konden namelijk gebruik maken van de rails.
Het tracé werd ingekrompen tot de ruim anderhalve kilometer van Boschstraat tot station, zoals het destijds van de omnibus van de MOM had bestaan.
Toen in 1914 de Maasbrug werd gebarricadeerd, omdat er een schending van de Nederlandse neutraliteit dreigde door de Duitsers en de Paardentram haar route versperd zag, ging de Maastrichtse tram geruisloos ten onder.
De rails werden in 1918 opgebroken en de materialen inclusief de rails werden verkocht.
De elektrische bus volgde in 1919 de paardentram op.
bron: Sjef : http://forum.mestreechonline.nl/showthread.php?t=922
Op 22 april 1896 werden in Maastricht door de Maastrichtse Tram (MtT) twee normaalsporige tramlijnen geopend: Station Maastricht – Maagdendries en Boschstraat – Statensingel. Aanvankelijk werd er gereden met motortractie. De dienst werd in 1902 gestaakt en in 1903 als paardentram hervat. Wegens militaire versperring van de Sint Servaasbrug over de Maas werd het bedrijf per 15 augustus 1914 (begin Eerste Wereldoorlog) gestaakt en niet meer hervat.
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Limburgse_tram
Opmerking
-
Foto dateert waarschijnlijk uit de jaren 1896-1911
Misschien mag ik het iets bijstellen: gezien de aanwezigheid van de rails en de door Frits Fluweel gevonden data, moet de foto stammen uit de periode 1896-1918. Als Toller gelijk heeft en in de huizenrij de toegang naar Achter de Barakken/Maagdendries te zien is, loopt de stoet daar net aan voorbij, in de richting van de Markt. Het doel is dan de iets verderop aan de linkzijde van de straat liggende St.-Matthijskerk. Concreter: de fotograaf neemt de foto vanaf het balkon van het klooster waarin nu het Leger des Heils huist.
Wat hier gebeurt, is dat de overledene door de parochiegeestelijkheid van het sterfhuis wordt opgehaald om naar de Matthijskerk te worden gebracht voor de uitvaartdienst.
Voorop in de stoet loopt in het midden van de straat mgr. Menten, dan pastoor van de St.-Matthijskerk. Hij is herkenbaar aan het zwarte, met een lichtere band afgezette dubbele 'befje', teken van zijn waardigheid als kanunnik (met de aanspreektitel 'monseigneur').
Dat befje helpt ons met de datering van de foto. Menten werd in 1892 kanunnik van het kathedraal kapittel in Luik en in 1906 van het kathedraal kapittel te Roermond. Op grond van die waardigheid mocht hij zo'n kledingstuk dragen. In 1911 werd hij echter benoemd tot pastoor-deken van Maastricht. Vanaf dat moment mocht hij een witte bef dragen. Naar men zegt was Menten niet vrij van enige ijdelheid. Als hij zo'n teken van zijn waardigheid niet draagt op deze foto, doet mij dat vermoeden dat deze dateert van voor 1911.
Op de voorgrond zien we drie priesters met bonnet. Gezien de symmetrie in zo'n stoet mag je aannemen dat er aan de overkant ook minstens twee of drie liepen. Dat kan goed kloppen met de Matthijsparochie: in deze jaren had de pastoor vijf tot zeven kapelaans tot zijn beschikking. Maar het kan natuurlijk ook om andere priesters uit de stad gaan.
Ik ben het met Toller eens dat het om iemand uit de gegoede klasse moet gaan, want dat de hele geestelijkheid van de parochie uitloopt voor een armoedzaaier, lijkt mij onwaarschijnlijk. De vraag is dus: wie woonde er in de jaren 1896-1911 op het laatste stuk van de Boschstraat?
Als het inderdaad een Regout is die hier ter kerke gedragen wordt, dan kun je alleen maar medelijden hebben met de familie. Tussen 1896 en 1911 stierven er 29 (!) familieleden in Maastricht.
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk berichtMisschien mag ik het iets bijstellen: gezien de aanwezigheid van de rails en de door Frits Fluweel gevonden data, moet de foto stammen uit de periode 1896-1918. De stoet loopt net aan Achter de Barakken/Maagdendries voorbij, in de richting van de Markt. ..........
Wat hier gebeurt, is dat de overledene door de parochiegeestelijkheid vanaf het sterfhuis wordt opgehaald om naar de Matthijskerk te worden gebracht voor de uitvaartdienst.
......
De vraag is dus: wie woonde er in de jaren 1896-1911 op het laatste stuk van de Boschstraat?Boed
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk berichtBoed: Michaël woonde bij overlijden in de Kleine Gracht nr. 32
Het is deze Michaël die door de Maastrichtse gemeenteraad, en bevestigd door de Maastrichtse rechtbank, van de kiezerslijsten is geschrapt omdat hij gedurende dertig jaar in een vreemd land (België !!) had gewoond en daar functies had uitgeoefend die daar alleen door inboorlingen kunnen worden waargenomen, zodat hij niet meer als Nederlander kon worden aangemerkt. Zijn voorzitterschap, van de Liberale Maastrichtse kiesvereeniging deed daar niets aan af.Boed
Opmerking
-
Is dit draadje niet geheel in de knoop geraakt? Een tramspoor is niet hetzelfde als een treinspoor, maar daar gaat het mij niet om. Hoort de vraag van Toller eigenlijk niet thuis in de vragenrubriek? Met 'spoor' heeft de huidige discussie toch niets meer te maken?
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk berichtIs dit draadje niet geheel in de knoop geraakt? Een tramspoor is niet hetzelfde als een treinspoor, maar daar gaat het mij niet om. Hoort de vraag van Toller eigenlijk niet thuis in de vragenrubriek? Met 'spoor' heeft de huidige discussie toch niets meer te maken?
Breur bedankt voor je documentatie.Boed
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk berichtIs dit draadje niet geheel in de knoop geraakt? Een tramspoor is niet hetzelfde als een treinspoor, maar daar gaat het mij niet om. Hoort de vraag van Toller eigenlijk niet thuis in de vragenrubriek? Met 'spoor' heeft de huidige discussie toch niets meer te maken?
Opmerking
Opmerking