Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Autarkhomes

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Autarkhomes

  Wethouder zoekt ruimte in Maastricht voor drijvende, duurzame Autarkhomes  Riant uitzicht op de Servaasbrug. Foto Maastricht.dichtbij  MAASTRICHT – Leuk en romantisch hoor, om zo te wonen op het water. Met aan de voorkant uitzicht op de Servaasbrug, terwijl je door de andere ramen de Kesselskade en het Maastrichtse stadsdeel Wyck met zijn voormalige Ridderbrouwerij ziet liggen. De woning is ruim, voorzien van grote ramen en met dat terrasje in de openlucht waan je je al snel eigenaar van een superluxe jacht in pakweg Antibes of Monte Carlo. Laat de zomer maar komen dus! Maar… wat kost zoiets eigenlijk?

  ,,Wat denk je?” Architect en ontwerper Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten in Maastricht moet lachen om deze typisch Hollandse vraag. ,,Veel minder dan je denkt… nog geen 250.000 euro! Exclusief de 'grondprijs'. In Delft bijvoorbeeld, waar we deze woningen in serie gaan vervaardigen komt daar 130.000 euro bij voor een waterkavel van 100 vierkante meter. In totaal praat je dus over 380.000 euro voor een woning waar je verder geen kosten aan hebt. Want vaste lasten als elektra, gas en water zijn er niet.”

  De eerste volledig duurzame drijvende woning ter wereld, Autarkhome genaamd, ligt de komende maanden bij de aanlegsteiger van rederij Stiphout. De geheel zelfvoorzienende dus duurzame (model)woning - vandaar ‘autark’ (onafhankelijk, ongebonden) - is de komende vijf maanden op woensdag-, zaterdag en zondagmiddag gratis geopend voor het publiek.
  In de Autarkhome zijn duurzame technieken toegepast die de waterwoning tienmaal energiezuiniger maken dan een gemiddelde woning. Zo wordt veel energie vastgehouden door de aanwezigheid van driedubbel glas. Architect Pieter Kromwijk: ,,Neem bijvoorbeeld de Maas. We drijven erin, we drinken eruit, we pissen erin (wat we uitscheiden gaat gezuiverd weer de Maas in) en in de zomer halen we de koeling eruit. Beneden staat 2000 kilo aan batterijen, waarmee we voor vier tot vijf dagen een energiebuffer hebben. Die energie halen we uit de bron van het leven: de zon. Dankzij die zon en een zestal zonnecollectoren douchen we warm en dat warme water gebruiken we opnieuw om als het koud is het huis te verwarmen. Uiteraard koken we elektrisch en verder zit het huis vol technische mogelijkheden waar je als burger je voordeel mee kunt doen.”

  De drijvende woning past in het streven van het college van burgmeester en wethouders van Maastricht om de stad in 2030 een klimaatneutrale stad te laten zijn. Wethouder Albert Nuss (PvdA, Energie) zei vanmiddag bij de presentatie dat hij serieus op zoek is naar een locatie in Maastricht – uiteraard op het water - waar meerdere van dit soort woningen een plaats kunnen krijgen. De aanleg van zo’n drijvend woningpark zou al binnen enkele jaren zijn beslag moeten krijgen. Nuss: ,,We hebben in Maastricht op het gebied van duurzaamheid nog een flinke slag te slaan. Met een initiatief als dit hopen we het begrip duurzaamheid dichterbij de mensen te brengen en het tevens zichtbaar te maken in de stad.”

  Wie overigens onder de indruk is van de modelwoning op een kleine steenworp van de Servaasbrug, kan zich melden bij Coengracht en Kromwijk. Architect Pieter Kromwijk: ,,Dit huis is gewoon te koop hoor, dus mocht u interesse hebben; aarzel niet!”  Ook de woonkamer is van alle gemakken voorzien. Foto Maastricht.dichtbij

  Lekker slapen op het water. Foto Maastricht.dichtbij

  Aan alles is gedacht. Foto Maastricht.dichtbij
  maastrichtdichtbij.nl

 • #2
  Dat lijkt me wel wat: 's morgens de fuutjes zien vanuit je bed. Nu die vier ton nog en een leuke ligplaats...

  Opmerking


  • #3
   Ja inderdaad Clio, idee is aardig en leuk... of het aanzicht van de stad Maastricht er wel bij vaart (letterlijk en figuurlijk ) vraag ik me af.

   Opmerking


   • #4
    Woonboten, maar waar dan?

    Ach, aan de Maas mogen ze niet liggen van Rijkswaterstaat; in de Jeker kan niet: te smal, te meanderend en te ondiep; het hele Grensmaasuitdiep- en natuurverrijkingsgebied is verboden terrein, evenals de voormalige JoJo-haven, en noch het badstrand Oost, noch de naturistenvereniging zullen ligplaatsen toestaan.

    Wat blijft er dan over? Een paar ligplaatsen in de Zuid-Willemsvaart (misschien), of bij de watersportverenigingen in Oost en West, of de jachthaven langs de weg naar Eysden (ook misschien). Maar natuurlijk zijn er geweldig leuke plassen in Roermond en omgeving. Oolder Huuske bijvoorbeeld.

    Opmerking


    • #5
     Ze zouden wellicht langs de oever van de Maas kunnen, om en nabij de Kennedybrug, vanaf het grote appartementencomplex, voorbij het voormalige kantoor van Macintosh - richting St. Pieter,

     Daar zou wel plek zijn voor een drijvend huis van een stuk of 30/40... of mag dat niet ivm vaarroutes (jachthaven) o.i.d?

     Edit; foto toegevoegd van de lokatie die ik voor heb;


     En vanaf de kade, aan de overkant het Gouvernement.

     Opmerking


     • #6
      Oorspronkelijk geplaatst door Equinox Bekijk bericht
      Ze zouden wellicht langs de oever van de Maas kunnen, om en nabij de Kennedybrug, vanaf het grote appartementencomplex, voorbij het voormalige kantoor van Macintosh - richting St. Pieter. Daar zou wel plek zijn voor een drijvend huis van een stuk of 30/40... of mag dat niet ivm vaarroutes?
      Zoals ik in posting 4 al aangaf: streng verboden door Rijkswaterstaat.

      Opmerking


      • #7
       Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
       Dat lijkt me wel wat: 's morgens de fuutjes zien vanuit je bed. Nu die vier ton nog en een leuke ligplaats...
       Op maastricht nieuws hadden ze het over ca 200.000 tot 250.000 euro??

       Opmerking


       • #8
        Hmmmmmm misschien iets om "oud" plan van weg gestuurde wethouder (MVV) uit kast halen en een grote woonplas maken nabij Limmel oud zinkwitterrein ,Luc had destijd een plan om er een mooie haven/ligplaats van temaken.

        Opmerking


        • #9
         Die dingen kunnen toch liggen waar nu die klootboten aan de Wilhelminakade liggen? Nautica Janssen mag er van mij blijven liggen. De rest mag tot zinken worden gebracht.
         I am not a complete idiot. Some parts are missing

         Opmerking


         • #10
          Oorspronkelijk geplaatst door klaas Bekijk bericht
          Op maastricht nieuws hadden ze het over ca 200.000 tot 250.000 euro??
          "Er komt 130.000 euro bij voor een waterkavel van 100 vierkante meter. In totaal praat je dus over 380.000 euro voor een woning waar je verder geen kosten aan hebt.”

          En dan nog 20.000 voor kleinigheden en onvoorzien. Samen 4 ton.

          Opmerking


          • #11
           Ach Clio, dan verkoop je toch gewoon de boot....

           Opmerking


           • #12
            Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
            Ach Clio, dan verkoop je toch gewoon de boot....
            Huh? Wat bedoelt u? Ik klaag nergens over, burg. Ik geef gewoon antwoord op Klaas' eerdere verwarring.

            Opmerking


            • #13
             plagiaat met water bij de wijn

             hee hallo....!
             dat idee was uit 2001 De architectengroep van Gameren en Mastenbroek

             floating docks / de Nijs b.v.
             koopt Stalen drijvend dok 35mx150m 18m hoog < verbouwd > volledig autarc = zelfbedruipend ( recycle eiland met waterzuivering, zonne-energie en windmolens )

             de vuilniszakken in paars/roze kleur met Maastrichtlogo printen ze zelf

             natuurlijk ideeën vernieuwen kan altijd en op een hoger niveau brengen, des te beter.

             mvg.
             iets te oud voor re-educatie
             iets te jong voor afschrijving
             m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

             Opmerking

             Bezig...
             X