Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Villa Canne (1)

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Villa Canne (1)

  De Nekummerweg voert voorbij de Hoeve Nekum naar een bruggetje over de Jeker. Daar lagen vroeger twee watermolens, een aan elke zijde van de rivier. De eerste werd in 1845, de tweede in 1865 aangekocht door Petrus I Regout, die er vernis liet malen om glazuur voor zijn servieswerk te maken.

  Voorbij de brug ligt wat verderop de Villa Canne. Het huidige huis is niet het originele. Toen Pierre Regout, de oudste zoon die de Regouts zo'n slechte naam heeft bezorgd, het na het overlijden van zijn vader erfde en in 1879 betrok met zijn familie, is het aanmerkelijk uitgebreid met een aangebouwde keuken en dienstwoning. De koetsierswoning aan de straat (Mergelweg 363) dateert van 1886. De sluitsteen bij de inrijpoort vermeldt 'P.R. 1886'. Dit verwijst naar Petrus II/Pierre Regout, niet naar Petrus I, die immers al bijna tien jaar dood was. Het huidige koetshuis is van 1905 en gebouwd door de derde generatie.

  Literatuur:
  HEM, p. 370 (E. Boere, en Monumentengids Maastricht, 144)

 • #2
  Villa Canne (2)

  Petrus I Regout heeft het zo vlak bij de molens gelegen bezit omstreeks 1852 verworven als belegging. Het was toen aanmerkelijk kleiner en minder imposant dan de huidige Villa Canne. Geen van zijn kinderen heeft er tijdens zijn leven gewoond en het is de vraag of het daartoe geschikt zou zijn geweest.

  Mede om het niet te laten onderkomen, heeft hij het als groot begunstiger van de Kerk vanaf 1853 om niet in gebruik gegeven aan de jezuïeten in Maastricht. Dezen zochten een eindpunt voor de verplichte wandeling met hun (kostschool)leerlingen op de wekelijkse vrije dag (donderdag) en in de vakanties.

  De jezuïeten hebben vanaf 23 augustus 1853 25 jaar dit buitenverblijfje 'in de Campagne' gehad. Toen Regout op 18 februari 1878 overleed en Pierre Regout het bezit erfde, moesten zij eruit. Op 17 juni 1879 verhuisde de orde het schamele huisraad naar de Tongersestraat.

  Literatuur:
  J. Tesser, De Jezuïeten te Maastricht, 1852-1952, Maastricht 1952, p. 112.

  Opmerking


  • #3
   Villa Canne (3)

   Ik ben op zoek naar een afbeelding van dit eerste huis. Volgens de Monumentengids Maastricht zouden watermolens en villa afgebeeld zijn in het prentenalbum dat Regout in 1866 heeft samengesteld, het bekende Album didié à mes enfants.

   Heeft iemand toevallig een (detail)scan van deze pagina of een andere oude afbeelding?

   Opmerking


   • #4
    http://www.zichtopmaastricht.nl/sources/articles/The%20Regout%20estates.pdf

    Heb je deze al?

    De leefs mer eine kier .

    Opmerking


    • #5
     Wow, precies wat ik zocht! Leuk met al die (aspirant)jezuïeten in de tuin. En duidelijk veel kleiner (ook de tuin) dan in de tijd van Pierre Regout. Een ondiep huis met maar één venster in de zijgevel(s). Rechts een open prieel dat weinig zon zal hebben gekregen, aangezien het complex op het noorden lag/ligt.

     Opmerking


     • #6

      wikipedia.org

      Opmerking

      Bezig...
      X