Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Mooiste gebouw in Maastricht?

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Mooiste gebouw in Maastricht?

  Staat het mooiste gebouw van het jaar in Maastricht?

  Geplaatst op 21 March 2012 Tags: architecten, Carpe Diem, Gebouw van het jaar, malberg

  De beroepsvereniging van architecten is op zoek naar het mooiste gebouw van het jaar. Ook een project in Maastricht staat in de lijst van genomineerde gebouwen.

  Ruim driehonderd inzendingen ontving de BNA (Beroepsvereniging Nederlandse Architecten) voor de verkiezing van “Het gebouw van het jaar”, waaronder veel projecten waarbij sprake is van herbestemming. Zeker gezien de huidige crisis, waarbij veel minder nieuwbouw gepleegd wordt blijkt dat herbestemming vaak orde van de dag is. Bedrijfspanden die omgetoverd worden tot luxe woningen, zoals het oude hoofdpostkantoor aan het Vrijthof om het kortbij te houden of oude woningen die na grondige verbouwing nu dienst doen als restaurants.

  Nieuw dit jaar is dat er naast de juryprijs ook een publieksprijs in het leven werd geroepen.

  Via www.bna-gebouwvanhetjaar.nl kan men een overzicht vinden van alle inzendingen en kan men stemmen op het gebouw van eigen keuze. Het gebouw dat op 30 april de meeste stemmen heeft vergaard, wint de publieksprijs. Op de site kan men zelf de tussenstand (top10) bekijken.

  Ook Maastricht dingt middels een project van Architectenbureau Coenegracht-Kromwijk mee bij deze verkiezing. In de wijk Malberg werd de nieuwbouw gerealiseerd van een appartementencomplex van 36 huurappartementen aan de Ponjaardruwe 161-179.

  Er is een ontwerp gemaakt met 2 x 4 appartementen aan de kopse zijde met ertussen een tweetal appartementen aan de lange zijde. Deze tezamen omsluiten een kleine patio. Aan deze binnenpatio zijn alle toegangsdeuren gelegen, waardoor deze tevens een sociale functie heeft.

  Hier ontmoeten bewoners elkaar, kunnen ze gezamenlijke activiteiten ontplooien waarbij iedereen actief of passief kan deelnemen. Het geheel is 4 lagen hoog met uitzondering van de straatzijde, deze is enkel 3 lagen hoog.

  De buitenzijde van het bouwblok heeft slechts 3 verschillende maten raamopeningen, waarbij het basismoduul is vergroot met de factor 1 ½ en 2, waarbij deze niet regelmatig in het gevelvlak zijn aangebracht. Aan de binnenzijde is de regelmaat het uitgangspunt en zijn hoofdtoegangsdeuren en raamelementen van dezelfde maat. Het materiaalgebruik aan de buitenzijde is grijs stucwerk en aangepast aan de reeds gebouwde bouwblokken, de binnenzijde daarentegen is geheel gemetseld in een gele steen met aangepast voegwerk.

  Dit complex werd afgelopen week officieel geopend en kreeg de naam “Carpe Diem”, een naam die gekozen werd uit de diverse inzendingen van bewoners zelf. “Carpe Diem” is een seniorencomplex dat bestaat uit 36 appartementen waarbij het mogelijk werd dat oudere bewoners uit de wijk Malberg in hun eigen wijk kunnen blijven wonen.

  Eind komende maand zullen we weten of dit project voldoende stemmen heeft gekregen om uitgeroepen te worden tot “Het gebouw van het jaar”.

  http://www.maastrichtaktueel.nl/wp-a...nhetjaar.nl%20

  http://www.maastrichtaktueel.nl/staa...ar-maastricht/
  Hans van Eijsden

 • #2
  Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
  Ik ben daar straks al gaan kijken en het Maastrichtse gebouw heeft pas 2 (twee) stemmen, dat gaat 't waarschijnlijk niet redden
  Dan moeten wij MO-ers eens wat gaan doen aan die 2 stemmen... nietwaar?

  Opmerking


  • #3
   Sorry, maar mijn stem krijgen ze niet - zo'n saai gebouw. Nee, ik zie heel wat ontwerpen op die site die inventiever zijn, dus da's dan jammer voor Maastricht. Zelfs de toren bij het Drielandenpunt ziet er spannender uit.

   Opmerking


   • #4
    Er is een beetje 'gespeeld' met de positie van de ramen, maar ik vind niet dat dat gelukt is. In plaats van een stijlvol verspringen, is het nu een verspringen zonder systeem geworden. Dat maakt de gevel onrustig. En de galerijen langs de binnencour lijken wel een gevangenis weer te geven. Nee, uiterlijk geen pand om vrolijk van te worden op je oude dag.

    Opmerking


    • #5     foto's Hans van Eijsden/maastrichtaktueel.nl

     Opmerking

     Bezig...
     X