Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Gratis Wifi Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Gratis Wifi Maastricht

  www.limburger.nl

  Nieuw onderzoek naar gratis wifi

  Het stadsbestuur gaat een nieuw onderzoek doen naar de mogelijkheid voor gratis draadloos internet in Maastricht

  Maastricht
  Van onze verslaggever

  Het college van Burgemeester en Wethouders gaat een aantal scenario's uitwerken die worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Wethouder John Aarts (VVD, economie) noemt in zijn antwoorden op politieke vragen van D66 drie mogelijkheden: ofwel een proef in bepaalde straten of pleinen in de stad, of een kostendekkend systeem voor de hele stad, of wifi in enkel de binnenstad.

 • #2
  OPINIE: Een stadsdekkend Wifi-netwerk in Maastricht. Het kost wat, maar het moet
  Met een dikke stapel kranten op een terras. Foto ANP

  Ja, beaamt wethouder John Aarts volmondig, een algeheel dekkend Wifi-netwerk in Maastricht zou een grote aanwinst voor de stad zijn. Het zou er dan ook snel moeten komen. De kosten ervan zijn evenwel niet mis. De aanleg zou een investering zo'n 3 miljoen euro vergen. Daar komen nog eens bij de operationele kosten (antennes, aansluiting en beheer) die jaarlijks zo'n 3,5 ton bedragen, schrijft wethouder Aarts (VVD, Financiën en Economie) in antwoord op vragen van D66.

  De instemming van de wethouder is nauwelijks verrassend te noemen. In een tijd dat mensen al steen en been klagen als hun iPhone even geen bereik heeft op het Vrijthof of de Markt, of wanneer op zogeheten piekmomenten (bijvoorbeeld tijdens de elfdevaandeelfde) het 'systeem' er een halfuurtje uit ligt, kun je als moderne stad eigenlijk niet zonder optimale infrastructuur voor dataverkeer. Zeker niet in een tijd dat in Maastricht het straatbeeld wordt bepaald door (buitenlandse) studenten, zakenmensen en niet te vergeten toeristen, die het nu nog veelal doen met een papieren krant, maar die straks hun nieuws en achtergronden massaal opdiepen uit hun al dan niet eenvoudig op te rollen iPads of andere tablets. ,,De tendens van de huidige maatschappij is eigenlijk uit te drukken in de slogan 'overal en altijd online'", aldus Aarts. Hij is dan ook de eerste om toe te geven dat Maastricht eigenlijk niet zonder Wifi-netwerk kan.

  In dat opzicht is het wel een beetje vreemd dat Maastricht zich op het gebied van internet de koploperspositie af laat snoepen door een stad als Heerlen, waar in het hele winkelgebied gratis internet beschikbaar is. ,,Iedere stad is anders", zegt Aarts daarover in zijn antwoordbrief aan D66. Zo beschikt Heerlen bijvoorbeeld al over een glasvezelnetwerk, waardoor het belangrijkste deel van de infrastructuur reeds voorhanden is en de kosten van aanleg beperkt kunnen blijven. Dat Maastricht op dat vlak nog heel wat meters te maken heeft moge duidelijk zijn.

  Overigens is Maastricht al langer aan het kijken naar de mogelijkheden voor Wifi in heel de stad. Aanvankelijk deed de gemeente dat samen met de universiteit, een van de grote belanghebbenden bij een optimale bereikbaarheid. Maar nadat de universiteit zich uit het project had teruggetrokken, is de aandacht voor de zaak een beetje verwaterd, zo laat wethouder Aarts de D66-fractie weten. Dat het stadsdekkend netwerk er uiteindelijk zal komen, is volkomen helder. Wanneer dat het geval zal zijn, is echter nog onduidelijk.

  Een andere belangrijke vraag is wie het allemaal moet gaan betalen. Dat de gemeente al de kosten voor haar rekening neemt, lijkt uitgesloten. Want ook andere partijen, zoals winkeliers en andere ondernemers, hebben baat bij een goed dekkend netwerk. Vandaar dat Aarts wijst op Groningen, waar drie investeerders elk een ton op tafel hebben gelegd om de start van een stadsdekkend Wifi-netwerk te financieren. Het geld zou moeten worden terugverdiend door bedrijven tegen betaling content of reclame op het netwerk te laten plaatsen. Helaas, zo constateert de wethouder, is in Groningen het project voortijdig stil komen te liggen, omdat een van de financiers inmiddels failliet is.

  Een beetje afkijken hoe Groningen het gedaan heeft, is niet mogelijk voor Maastricht. Voor de gemeente zit er voorlopig niets anders op dan zelf iets slims te verzinnen. Liefst zo snel mogelijk. Want stel je toch eens voor: een Culturele Hoofdstad van Europa met buitenlandse bezoekers, toeristen, studenten en zakenlieden, die veel geld kwijt zijn om een beetje te kunnen internetten met familie en vrienden in het land van herkomst? Je moet er niet aan denken. maastruchtdichtbij.nl

  Opmerking


  • #3
   wifi hotspots in maastricht

   Natuurlijk zijn er al enkele hotspots in Maastricht (zie afbeelding)

   Daar betaal je overigens zelf al aan mee m.b.t. de algemene kosten. (bij bijvoorbeeld KPN of xs4all in je abonnement)
   Wat is overigens het nut van zo'n gratis netwerk? Meer LCD zombies op straat?
   Meer van die wezenloze "niet hands free" contactgestoorde gasten?

   Menier kint geer mich vertelle boe is de Persé, wie komm ich doa?
   Daan goat geer doa den hook um en geer zeet boet geer zien moot. Estebleef daankeuchwel.


   De telefonie en internetproviders die nu de huidige netwerken betalen beheren en uitbouwen zullen aan die / dat soort plannen overigens de oorlog aankondigen. En geef hen eens ongelijk!

   Iemand roept gratis, de tweede denkt aha markt, de derde weet voor niets gaat de zon op.
   Wat zit daar achter?
   Toch zeker het vrije marktprincipe van Eelco Brinkman en z'n lobby om ons dagelijks leven zo op te delen en aan commerciële marktpartijen toe te bedelen dat die partijen geld verdienen voor iets wat voorheen helemaal geen wens vraag of behoefte was.
   stelling:
   heb je een persoonlijke behoefte betaal je 1op1 (dat valt op=duur)
   heb je een gemeenschappelijke behoefte betalen we allemaal (dat valt minder op~lijkt goedkoop)
   Mening:
   schoenmaker hou je bij de leest + verspil je eigen geld beste John Aarts en niet dat van ons allen.

   Dat soort politici hebben toch niet de bezuinigingen uitgevonden, of is hun telefonische communicatie met de partij top te duur momenteel?

   mvg
   Antonius
   Bestanden bijvoegen
   iets te oud voor re-educatie
   iets te jong voor afschrijving
   m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

   Opmerking

   Bezig...
   X