Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Hoeve Caestert

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Hoeve Caestert

    KANNE - Hoeve Caestert, eigendom van het Waals Gewest, ligt op de grens van Kanne en Klein-Ternaaien (een gehucht van Wezet) en werd de afgelopen decennia verwaarloosd. Delen van de stallingen zijn al ingestort.

    Deze boerderij is een belangrijk cultureel-historisch onderdeel van de Sint-Pietersberg en dient dringend gerestaureerd te worden. Daarom werkt natuurvereniging Natagora een projectvoorstel uit met ondersteuning van verscheidene partners. De gemeente Riemst is bereid om het project mee vorm te geven. (rs)nieuwsblad.be

    ===

    Hoeve Caestert ingestort


    15/01/'11
    Een deel van de historische Hoeve Caestert, gelegen tussen Kanne en Klein-Ternaaien, is ingestort. Niemand raakte gewond. De toekomst van de boerderij staat door het voorval opnieuw ter discussie.

    Een deel van de stallen naast de toegangspoort stortte in. “De oorzaak van de instorting is niet bekend”, zegt Jacquo Silvertant van onderzoeksinstituut Europa Subterranea. “Feit is wel dat de hoeve flink verouderd was. De recente sneeuwval heeft haar waarschijnlijk geen goed gedaan.

    De toekomst van de boerderij stond al langer ter discussie en door de recente instorting is die discussie opnieuw aangezwengeld. Het Waalse gewest beheert het complex, maar zegt geen geld te hebben om de boerderij op te lappen. Daarom vreest men nu dat de hoeve zal worden gesloopt”, verduidelijkt Silvertant.

    Om dat te voorkomen startte natuurorganisatie Natuurpunt onlangs een petitie voor het behoud van de hoeve. Er werden al 900 handtekeningen verzameld. “De gemeente Riemst en Europa Subterranea willen de boerderij renoveren en er een knap complex van maken. Maar voorlopig is het wachten op reactie van Waalse zijde”, stelt Silvertant.

    De hoeve maakt deel uit van het Plateau van Caestert. Dat is het Belgische gedeelte van de Sint-Pietersberg. Het plateau strekt zich uit van Maastricht tot aan het Albertkanaal.hbvl.be

  • #2
    De instorting van de stallen is veroorzaakt door een betonnen etagevloer die er ooit in is gelegd. Deze drukte door zijn gewicht de muren naar buiten, die het uiteindelijk begaven. Dit was een proces dat al jaren aan de gang was want je zag lang voor de uiteindelijke instorting dat er stukken van de muur afschilferden. De kolenzandsteen kon de druk niet aan. Je zag lang van te voren dat de kolenzandsteen aan het verpulveren was.

    Ook heb ik begrepen dat de boerderij een samenraapsel van bouwstijlen is en daardoor geen monumentale waarde heeft. Iets wat natuurlijk erg jammer is.

    Opmerking

    Bezig...
    X