Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Jekerdal - informatie

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Jekerdal - informatie

  Jekerdal

  STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
  Stad en landschap raken elkaar in de wijk Jekerdal, waar vanaf de eerste stedenbouwkundige plannen zeer omzichtig met bebouwing is omgesprongen (groene long van de stad).
  De begrenzing van de wijk is niet logisch en beperkt zich tot de bebouwde oppervlakte.
  De Jekervallei was oorspronkelijk helemaal tuinbouwgebied, wat nog altijd herkenbaar is ten zuidwesten van het Sportpark Jekerdal.
  Behalve wat oudere bebouwing met nog enkele boerenwoningen en vooroorlogse herenhuizen langs de oudste straten (Luikerweg, Jekerweg, Mergelweg) bestaat het grootste deel van de wijk uit typische bouw(complexen) uit het midden van de vorige eeuw.
  Vermeldenswaard zijn de oudere villa’s tegen de flank van de Sint Pietersberg langs de Mergelweg en de nieuwere villa’s langs de Laan van Brunswijk en de Jekerschans, waaronder enkele architectonische hoogstandjes.
  Merkwaardig en buitengewoon mooi gelegen is het groepje arbeiderswoningen uit de jaren dertig aan het eind van de Mergelweg van de voormalige bouwvereniging ‘Gezond Maastricht’.

  HISTORISCHE INFORMATIE
  De verstedelijking van Sint Pieter na de annexatie van 1920 resulteerde ook in dit gebied in een dichtbouwen van de bestaande straten, waardoor de Luikerweg, Jekerweg, Mergelweg en Glacisweg één kern gingen vormen.
  De bouw van het complex arbeiderswoningen helemaal achteraan de Mergelweg stond hier los van.
  Aan de Pater Lemmensstraat en de Jekerweg zijn in de tweede helft van de jaren dertig witgepleisterde herenhuizen met erkergevels gebouwd.
  Na WO II vond een uitbreiding in zuidwestelijke richting plaats met eengezinswoningen.
  Langs de Mergelweg en de rand van de nieuwbouwwijk werden in de loop der jaren tal van landhuizen en villa’s opgericht.
  In het overgangsgebied net buiten de singels (De Kommen), waar de sportterreinen van de Tapijnkazerne en het oude stadion van Kimbria gelegen waren, is in de jaren zeventig het markante politiebureau van G. Snelder gebouwd.

  STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
  De straatnamen in de wijk Jekerdal zijn gedeeltelijk oud (Luikerweg, Jekerweg), omgedoopt of gegeven na de annexatie (Kalfstraat, Mergelweg) of markeren fasen in de recente ontwikkeling van de wijk (Pater Lemmensstraat, Plenkershoven).
  De nieuwere namen refereren aan de lokale geschiedenis van het buitengebied van de vesting Maastricht en het agrarische gebruik van de gronden.
  Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
  Thomas More
Bezig...
X