Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Uitbreiding MUMC Randwyck

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Uitbreiding MUMC Randwyck

  Het MUMC+ (Maastricht Universitair Medisch Centrum Plus; vroeger Academisch Ziekenhuis + Medische Faculteit) blijft in Randwyck gestaag uitbreiden. Aan de westkant van het ziekenhuis zijn op dit moment twee torentjes in aanbouw, die het aanzien van het ziekenhuis sterk zullen veranderen.


  De in uitvoering zijnde uitbreiding van MUMC+


  De noordwestelijke 'bestuurstoren' en de zuidwestelijke oogheelkundekliniek


  De donkere baksteen van de nieuwbouw contrasteert sterk met het bestaande witte ziekenhuis
  Last edited by El Loco; 18 september 2010, 15:56. Reden: Post gesplitst (voor de duidelijkheid)

 • #2
  Klopt, de nieuwbouw is zegge en schrijve één etage hoger dan de rest. Ik las ergens dat de benaming 'torentjes' er gaandeweg ingeslopen is, maar het zijn inderdaad gewoon blokken, die de rechthoekige plattegrond van het ziekenhuis completeren. Wat die donkere baksteen betreft, hou ik mijn hart vast, maar alla, zo mooi is dat wit nou ook weer niet.

  Opmerking


  • #3
   Dr. Lambert van Kleef-toren in het azM
   Enkele jaren geleden is in Maastricht door drs. J.J.F. Schmitz, oud-cardioloog aan het academisch ziekenhuis, een stichting opgericht met de bedoeling meer bekendheid te geven aan het leven en werk van dr. Lambert Th. van Kleef (1846-1928 ).

   Van Kleef was begin jaren 1880 de eerste chirurg in Nederland die succesvol maagoperaties uitvoerde. Succesvol met dien verstande dat niet alleen het medische probleem werd opgelost, maar dat de patiënt de behandeling ook overleefde! Zo'n operatie was geen sinecure. De patiënt werd vrijwel bij kennis geopereerd en bloedtransfusies bestonden nog niet. Van Kleef was er zo goed in dat patiënten toestroomden uit binnen- en buitenland. De foto hierboven werd gemaakt toen zijn medewerkers hem fêteerden bij gelegenheid van zijn honderdste maagoperatie (1901).

   Met dr. H.J. Hoffmans, de directeur van de HBS, maakte Van Kleef in januari 1896 röntgenfoto's die, omdat ze in een brochure beschreven en ook als collectie bewaard gebleven zijn, gezien worden als de eerste in Nederland. Hun experimenten met de Ruhmkorff en allerlei lampen zijn recent herhaald bij de technische dienst van het azM en hebben de wereldpers gehaald. (Google maar eens een beetje met 'Van Kleef' en 'röntgenfoto's').

   Van Kleef is ook de bouwer van het nieuwe (derde) ziekenhuis Calvariënberg geweest, dat het eerste paviljoenziekenhuis in Nederland zou zijn en in 1891 werd geopend.

   Vanwege al die medische wapenfeiten heeft de Stichting Dr. Lambert van Kleef de afgelopen jaren gelobbied om een van de nieuwe torens bij het azM vernoemd te krijgen naar Van Kleef. En ofschoon het de pers nog niet heeft gehaald (de officiële opening laat nog even op zich wachten) kan ik nu aankondigen dat dit streven met succes is beloond.

   De Dr. Lambert van Kleef-toren is de 'bestuurstoren' en ligt aan de noordzijde van de hal van het ziekenhuis, links naast de glazen corridor die onder meer leidt naar de Maastro-kliniek en het Ronald McDonaldhuis. Een (nieuwe) afgeleide 'passerel' leidt naar de toren, waar tegen de ingang een plaquette met de naam zal worden aangebracht.

   Literatuur
   Voor een kleine biografie zie:

   Frans Roebroeks, 'Lambertus Theodorus van Kleef (1846-1928 ): een geneeskundig pionier in Maastricht', in: De Maasgouw 123 (2004) 145-153.
   Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 augustus 2011, 12:01. Reden: uitbreiding en correctie

   Opmerking


   • #4
    De Adriaan Pelerin-toren in het azM

    Een klein jaar nadat de Stichting dr. Lambert van Kleef was opgericht en in bredere kring bekend werd hoe rijk het Regionaal Historisch Centrum Limburg is aan relevante archieven, werd een werkgroep opgericht om de medische geschiedenis van Maastricht in kaart te brengen. Initiatiefnemer voor deze werkgroep was dr. H. Hillen, de net afgezwaaide decaan van de medische faculteit.

    Inmiddels heeft de werkgroep een kleine medische geschiedenis van Maastricht gepubliceerd (tweetalig relatiegeschenk azM, niet in de handel). Een bijzondere figuur in die geschiedenis is dr. Adriaan Pelerin (1693-1771), ooit geneesheer aan het Maastrichtse Militair Ziekenhuis en hoogleraar aan de hier kortstondig gevestigde Illustre School.

    Het bestuur van het azM heeft besloten de zuidelijke toren te vernoemen naar deze eerste medische hoogleraar in Maastricht. De Pelerin-toren ligt links langs de passerel van de parkeergarage naar de ziekenhuishal. Zij huisvest de nieuwe oogkliniek en oogpoli.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 augustus 2011, 12:04.

    Opmerking


    • #5
     Ik meende dat ik hier ooit foto's van de twee nieuwe 'torens' had neergezet. Misschien ook niet...


     Dr. Lambert van Kleef-toren (links)


     P. Debyelaan: Adriaan Pelerin-toren (rechts)

     Opmerking


     • #6
      Bijna verdubbeling AZM/MUMC+

      I.v.m. de aangekondigde groei van de UM van 15.000 naar 25.000 studenten, ook nog even aandacht voor dit (al wat oudere) bericht over de uitbreiding van het AZM:
      Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) wordt de komende jaren bijna dubbel zo groot. Het AZM heeft nu een vloeroppervlak van 35.400 vierkante meter en krijgt er nog eens 33.000 vierkantemeter bij. Dit is inclusief de twee nieuwe torens die al klaar zijn en aan weerszijden van de hoofdingang staan. De totale verbouwing gaat ruim honderd miljoen euro kosten. Begin volgend jaar gaat de eersteschop de grond in voor de bouw van een complex aan de Verheylaan 10 waarin onder meer twaalf operatiekamers worden gerealiseerd. Veel plannen liggen nog op de tekentafel en daarom is het niet uitgeslotendat ze in de komende jaren nog aangepast worden.

      (Bron: DDL, 19-10-2012 en 26-10-2012. Lees de complete artikelen hier en hier)

      Opmerking

      Bezig...
      X