Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Vinkenslag

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Vinkenslag

    Raad neemt op gedragen wijze afscheid van hoofdpijndossier Vinkenslag



    Het voormalige Vinkenslag.

    Het ging zoals verwacht in het debat over de eindrapportage De Karosseer (voorheen Vinkenslag). Wat gezucht, een beetje gesteun, hier en daar een kritische opmerking en herhaaldelijk de vraag hoe het allemaal toch zo uit de hand had kunnen lopen. Maar over het algemeen betuigden de Maastrichtse raadsleden gisteravond hun instemming met het eindrapport dat - mede door toedoen van verantwoordelijk wethouder Jacques Costongs - eindelijk ter tafel lag om, na een korte - bijna plechtige - beraadslaging, te worden afgehamerd.
    Want eigenlijk was niet meer zoveel te willen aan het hoofdpijndossier dat menig bestuurder en ambtenaar de afgelopen jaren slapeloze nachten heeft bezorgd.

    Alleen het CDA en de SP stemden tegen de rapportage. Volgens de christen-democraten is er nog altijd het nodige mis op het voormalige Vinkenslag, tot enkele jaren geleden het grootste en beruchtste woonwagenkamp van Nederland. De voormalige 'vrijstaat' vlakbij de grens met België is de afgelopen jaren weliswaar gesaneerd, maar dat wil niet zeggen dat het boek zomaar kan worden dichtgeslagen, betoogde CDA-raadslid Roxanne van Wunnik in een historische terugblek. ,,Als je terugkijkt wat er de afgelopen jaren gepresteerd is op Vinkenslag, dan is dat immens en als je kijkt wat het gekost heeft, dan mogen we ons bijna schamen dat we het zo hoog hebben laten oplopen."
    Volgens Van Wunnik vinden op het voormalige kamp nog altijd zaken plaats die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit gevoegd bij het gegeven dat in het raadsstuk van gisteren opnieuw een half miljoen extra werd gevraagd én dat er in een later stadium mogelijk nog eens ruim een miljoen euro bijkomt voor de afwikkeling, geeft volgens het CDA genoegzaam aan dat je niet kunt spreken van een gesloten boek. Want, als niet stevig de vinger aan de pols gehouden wordt gaat het allemaal gewoon verder, betoogde Van Wunnik. Het is de hoogste tijd dat de Karosseer een normale Maastrichtse wijk wordt, ,,waar geen winkels zonder vergunning worden gedoogd, waar je niet illegaal stort en de gemeente voor de opruimkosten opdraait. Waar je verhuizing niet voor je wordt betaald en de gemeente geen financiële risico's loopt als het slecht gaat met je bedrijf door de recessie."
    Ze becijferde dat het Vinkenslag-decacle de Maastrichtse burger zo'n 400 euro per persoon gekost heeft. Geld dat volgens haar eigen CDA ook besteed had kunnen worden aan sociale voorzieningen, aan de WMO en aan de buurten.

    Ook PvdA-woordvoerder Frans Bastiaens gaf aan dat zijn partij liever gezien had dat het geld op een andere manier was gespendeerd. Toch had Maastricht volgens hem geen andere keuze dan het op deze manier te doen. Het project is geslaagd, maar het heeft zijn prijs gehad, concludeerde hij. ,,We zijn blij een eindpunt te hebben bereikt."
    Partij Veilig Maastricht betwijfelde evenwel of dit laatste het geval is. ,,Er komt vandaag geen streep onder dit dossier. Eerder een stippellijn", aldus fractievoorzitter Esmeralda Thieme. Zij wees erop dat er nog een aantal procedures lopen die Maastricht andermaal veel geld kunnen gaan kosten. Ook zij vond dat de gemeente vooral niet achterover moet leunen, maar moet doorgaan met controlerend en handhavend optreden. ,,Deze eindrapportage betekent niet het einde van het verhaal", aldus Thieme.
    Wethouder Costongs gaf aan dat hij zich allerminst schaamde voor wat de hele kwestie heeft gekost. Het belangrijkste is volgens hem dat er is volgehouden. En ja, gaf hij toe. ,,Er is een forse rekening betaald om duidelijk te maken dat hier een overheid aan het werk is geweest die niet accepteert dat de veiligheid en gezondheid van burgers in gevaar kwam. We wisten niet hoeveel het ging kosten, maar we wisten wel dat het veel ging kosten." Hij zegde de raad toe de komende de jaren gewoon door te zullen gaan met handhaven.

    Tot slot merkte hij op dat hij eigenlijk wel een beetje trots was. ,,Het was mij een absoluut genoegen om de afgelopen jaren verantwoordelijk te zijn voor dit dossier. We zijn voordurend in control geweest, terwijl de kosten opliepen."
    Mocht het toch nog misgaan, zo beloofde de wethouder, dan zal de raad onmiddellijk op de hoogte worden gesteld. ,,Eén seconde nadat ik hoor dat er toch iets over het hoofd gezien is, ben ik bij u." maastrichtdichtbij.nl

  • #2
    Documentaire over Karosseer

    Over de omvorming van woonwagenkamp Vinkenslag tot bedrijventerrein De Karosseer verschijnt een documentaire.

    Maastricht Van onze verslaggevers, limburger.nl

    Tijdens de hele operatie, die dinsdag werd afgerond met het bespreken van de eindrapportage in de Maastrichtse gemeenteraad, zijn diverse opnames gemaakt. Volgens verantwoordelijk wethouder Jacques Costongs (PvdA) zijn de beelden "zonde om niks mee te doen”.

    In de krant van donderdag een uitgebreide terugblik op de sanering van Vinkenslag.

    Opmerking

    Bezig...
    X