Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Malpertuis - informatie

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Malpertuis - informatie

  Malpertuis

  STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
  Hoewel Malpertuis helemaal volgens het harmonische concept van de samenhangende parochiewijk is gebouwd, heeft de wijk in de loop der jaren veel van dit karakter verloren.
  Ook deze wijk wordt omgeven door groen, omringd en doorsneden door wegen die de oude stad in concentrische ringen omgeven en parochiewijken verbinden, maar de wijk mist tegenwoordig haar belangrijkste centrumfuncties omdat de kerk niet meer voor haar oorspronkelijke doel gebruikt wordt, er geen scholen meer zijn en de winkels grotendeels zijn verdwenen.
  In Malpertuis wordt feitelijk alleen nog gewoond.
  In het hart van deze wijk staat de prachtige roodbakstenen kerk van architect Jean Huysmans (1964) met een schitterende beglazing van Albert Troost, nu in gebruik door Opera Zuid.
  Nabij deze kerk ligt het intieme pleintje Putepeel met witte galerijwoningen voor senioren van architect Boosten [1958].

  HISTORISCHE INFORMATIE
  De bebouwing van Malpertuis startte in 1957 onder supervisie van de stadsarchitect Frans Dingemans.
  In tegenstelling tot Caberg kon Malpertuis volledig op maagdelijk terrein ontwikkeld worden en daardoor is het stedenbouwkundige concept van deze uitbreiding veel duidelijker.
  De wijk wordt omzoomd door etagewoningen in drie lagen.
  Vooral de zigzagbebouwing in stroken langs de oostkant met afwisselend woonblokken in gele baksteen en witgeschilderde woonblokken vormt een fraaie stadsrand.
  De randbebouwing langs de westkant bestaat uit langgerekte stroken etagewoningen.

  STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
  Wijk en straten van dit stadsdeel zijn volledig geïnspireerd op het middeleeuwse dierenepos ‘van den Vos Reinaerde’.
  In dit verhaal wordt de draak gestoken met de twaalfde-eeuwse maatschappij door koning Nobel, zijn hovelingen en zijn onderdanen als dieren voor te stellen en hen het slachtoffer te laten worden van de schelmenstreken van de slimme vos (de roofridder) Reinaert.
  Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
  Thomas More
Bezig...
X