Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Nachtelijke overlast in Daalhof

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Nachtelijke overlast in Daalhof

    Daadkracht Leers bij aanpak overlast rond golfbaan gehoond.

    De snelheid waarmee de golfbaan op de Dousberg wordt geholpen bij het weren van baldadige jongeren, wordt door inwoners van omliggende wijken met cynisme gadegeslagen.
    Al jaren immers vragen omwonenden van bijvoorbeeld de Veliahof en de Aventijnhof om maatregelen.
    Zonder veel resultaat.

    Openbare wegen na zonsondergang afgesloten.
    Frans Meijers van het buurtplatform Belfort-Daalhof vraagt zich af of er met twee maten wordt gemeten.
    Hij ontplofte zowat toen hij de huis-aan-huis-bezorgde brief van burgemeester Leers over de Dousberg onder ogen kreeg.
    Die kondigde op twee A4-tjes vergaande maatregelen aan tegen bedreiging, overlast en vandalisme op en rond golfbaan/ zwembad/Health & Racket Center.
    Zo wordt het gebied op alle openbare wegen vanaf zonsondergang afgesloten en wordt bewaking ingesteld.

    Meijers mailde een brandbrief aan alle raadsfracties, stadsdeelleidster Evelien Meijerink en wethouder Jacques Costongs van Buurtgericht Werken.

    Meten met twee maten?
    Meijers: "Ik heb geen moeite met maatregelen, maar vraag me af waarom die alsmaar niet kunnen worden genomen voor onze problemen in de wijk.
    Waarom daar na jaren nog maar weinig schot in zit."

    Nachtelijke overlast in Daalhof.
    Als voorbeeld noemt hij onder meer de nachtelijke overlast in de zomer bij de JOP aan de Veliahof, waar tot ergernis van mensen die willen slapen tot diep in de nacht herrie wordt gemaakt en muziek klinkt.
    "Al jaren vragen wij om een bord met een verbod om daar na een bepaald tijdstip te mogen zijn.
    Dan krijg je te horen dat dat moeilijk is in verband mnet de APV.
    Onzin!
    In Meerssen vaardigt burgmeester Offermanns snel een samenscholingsverbod uit als hij dat nodig vindt."

    Aan de Aventijnhof is tien jaar geleden een hek aangebracht bij een stenen pleintje om te voorkomen dat ballen de gevel raken.
    Het hek maakt echter verschrikkelijk veel lawaai.
    Even verderop is een groen trapveldje.
    Meijers: "Waarom wordt dat pleintje niet voetbalvrij gemaakt?
    Wij vragen al een paar jaar om iets te doen.
    Wat is het geval?
    De gemeente wil de afvoer van het afsfalt niet betalen als Servatius niet bijlegt uit het leefbaarheidsfonds.
    Enz.. Enz.
    Ondertussen worden omwonenden gek."

    Brandbrief Frans Meijers.

    Met toestemming van de auteur volgt hieronder de brandbrief die Frans Meijers heeft verstuurd aan ambtenarij, politiek en stadsbestuur.

    Geachte,

    We kennen in Daalhof sedert jaren het fenomeen 'overlast'.
    In en rondom de Veliahof is het ieder jaar, vooral in vakantietijden prijs.
    Lawaai overlast tot diep in de nacht van de JOP achter de flat; enorme troep, bedreigingen van mensen in en buiten de flat, inbraken en branden in auto's, dealgedrag aan de voorkant van de flat.

    Aan de Avantijnhof klagen bewoners al meer dan 10 jaar over overlast van voetballende jeugd.
    Regelmatig is er vandalisme rondom Ontmoetingscentrum 't Atrium en zijn er vernielingen door de hele wijk.
    Regelmatig worden deze misstanden besproken in het Wijkteam en komen we van onze kant met eventuele oplossingen voor de problemen.
    Voor wat de JOP betreft loopt onder meer al jaren het voorstel om tijdens de zomervakantie een bord te plaatsen met de vermelding dat er gedurende de nachtelijke uren geen jeugd aanwezig mag zijn en voor de Aventijnhof zijn we, eveneens al jaren, bezig met het vinden van een definitieve oplossing.

    Vorderingen in deze verlopen erg stroef.
    Na een tweede brief over de misstanden aan de Veliahof, gericht aan de burgemeester, lijkt er heel langzaam schot in de zaak te komen.
    Voor wat de Aventijnhof betreft zijn we met z'n allen op zoek naar 'geldschieters' om de zaak te kunnen aanpakken.

    Hoe anders blijken zaken te lopen als het niet de gewone man, maar de golfspelers en golfclub aan de Dousberg'betreft!
    Na een aantal vervelende voorvallen op en rondom het golfterrein worden binnen de kortst mogelijke tijd alle registers open getrokken en wordt er een waslijst aan, deels kostbare, maatregelen genomen.
    Van de burgervader 'himself' viel er vandaag in maar liefst 4 wijken een brief in de bus over de misstanden op het golfterrein en de daartegen genomen maatregelen, met o.a. afsluiting van ALLE toegangswegen gedurende een deel van de avond en de nacht.

    In een onlangs gehouden interview met L1 maakten we reeds kenbaar bij tijd en wijle het gevoel te hebben dat we achter feiten aanhollen, niet serieus genomen worden, of niet in staat zijn om de juiste bronnen aan te boren op onze zoektocht naar oplossingen van problemen waar talloze inwoners van Maastricht met ons tezamen al jaren naar snakken.

    We vragen ons in alle ernst af waar het verschil ligt qua problematiek en wat de oorzaak is van het feit dat adequate oplossingen in het ene geval binnen een maand geregeld kunnen worden, en in het andere geval jaren op zich laten wachten.

    Natuurlijk zullen een gedeelte van de kosten van de Dousberg Maatregelen betaald worden door de Golfclub zelf en natuurlijk willen ook wij dat de golfspelers hun sport ongehinderd kunnen beoefenen..........
    Maar een en ander zorgt echter niet voor het verdringen van de vraag: "Meten we met twee maten?"

    Namens Stichting Buurtplatform Belfort-Daalhof
    Frans Meijers - Voorzitter



    © gazet De Limburger; Siebrand Vos; 170708
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More

  • #2
    Golfbaan Dousberg

    Dousberg.
    ‘Daadkracht Leers voor golfbaan gehoond’
    Twee ingezonden brieven; De Limburger; 190708.

    <brief verwijderd na klacht>

    =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Al jaren wandel ik met mijn honden in het gebied om en rond de Dousberg dit is/was nog een mooi stukje natuur aan de rand van Maastricht waar je tot voor kort nog ongestoord kon wandelen.
    Toen wij op de inspraakavond onze bezwaren als bewoners kenbaar maakten tegen de komst van de golfbaan, werd ons verzekerd dat er niks zou veranderen voor de wandelaars, fietsers, hondenbezitters (recreanten).
    Het gebied zou voor alle mensen uit de buurten hoe dan ook volledig toegankelijk blijven.
    Maar... kennelijk is het woord van de overheid minder betrouwbaar dan ons wordt voorgespiegeld, want twee weken geleden werden er plotsklaps overal borden geplaatst.
    Toen wist ik het: de gemeente Maastricht gaat zijn beloften niet gestand doen.
    En zowaar...
    Deze week viel er een brief in de bus waarin word aangegeven dat hele gebied 's avonds (na zonsondergang/opgang) afgesloten zal worden.
    Ik vind dit onacceptabel, temeer omdat hier de belangen van een kleinst mogelijke minderheid (zij het een kapitaal- en lobbykrachtige minderheid, die zelfs burgemeester Gerd Leers tot haar persoonlijke pleitbezorgers mag rekenen!) ten koste van de hard werkende burger/bewoner weinig democratisch en welhaast elitair er doorheen worden gedrukt.
    De redenen om het gebied ‘volledig’ af te sluiten (overlast,vandalisme) wijs ik dan ook resoluut af.
    Al jaren wordt er in hele gebied huisafval/groenafval gedumpt en ik heb hier dan ook jarenlang tientallen meldingen van gemaakt bij gemeente & milieupolitie Maastricht.
    Nimmer heb ik een reactie ontvangen.
    Mijn voorstel is dan ook om het gebied zo af te grendelen dat er geen auto's meer kunnen komen zoals dit in veel natuurgebieden (Sint Pietersberg) door het plaatsen van poortjes voor wandelaars/fietsers gebruikelijk is.
    Bijkomend voordeel is dat illegale dump bemoeilijkt wordt.
    Een grote ergernis waar de bewoners al jarenlang vruchteloos over klagen.
    Opmerkelijk genoeg blijkt een deel van het vandalisme/de overlast te worden gepleegd door de heren van het beveiligingsbedrijf zelf, bijvoorbeeld doordat ze in de nachtelijke uren met hun auto hebben zitten crossen op deze baan met gevolg, auto zwaar beschadigd en terrein beschadigd/oliespoor.
    De tweede vorm van vandalisme komt voor de rekening van de medewerkers van de groenvoorziening die met hun tractor bomen en struikgewas rond de golfbaan beschadigen.
    Daarbij komt dat er (kennelijk ongecontroleerd) onkruidverdelgingsmiddel wordt gespoten, waardoor de markante flora en fauna op en aan de randen van het golfcomplex is verdwenen.
    En dan rijden de golfers en leveranciers zelf de hele ochtend/dag en vooral (late) avond met hoge snelheid naar het clubhuis zonder enige oplettendheid voor wandelaars, fietsers en andere passanten.
    U begrijpt mijn eindconclusie al: Er komt een golfbaan in Maastricht en de heren&dames golfers willen natuurlijk niet tussen het huis en groenafval golfen en daar hebben wij dan als ‘burgervader’ (en freelance beschermheer van een kleine golfelite!) Gerd Leers die meteen in de bres springt voor de kleine groep golfers die hun ‘Zwitserleven Gevoel’ ook in Maastricht met alle egards willen kunnen etaleren.
    De moraal van dit alles: de talrijke klachten van de bewoners door de jaren heen domweg genegeerd, maar zodra een kleine groep golfelite (waarvan de meeste niet eens bewoners van de stad) bij Gerd Leers persoonlijk verhaal gaat halen, gaan binnen de Bestuursdienst opeens alle bellen en toeters rinkelen!
    Michel Stokbroek, Maastricht
    Last edited by Rubke; 9 februari 2012, 19:50.
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More

    Opmerking


    • #3
      Irritatie over het niet nakomen van afspraken Dousbergplan neemt toe.
      Ook VVD hekelt afsluiting van recreatiegebied.

      MAASTRICHT – De irritatie groeit over afsluiting na zonsondergang van recreatiegebied Dousberg in Maastricht-west om vandalisme te bestrijden op de net opgeleverde golfbaan.
      Na coalitiefractie Groen- Links heeft nu ook oppositiepartij VVD uitleg geĂ«ist van burgemeester Gerd Leers, omdat de maatregel haaks staat op de ‘harde’ afspraken die acht jaar geleden over de toegankelijkheid van het gebied zijn gemaakt.
      Het plan om de Dousberg te transformeren van een kampeer-, logeer- en sportplek tot een golfpark met luxe vakantiehuizen en andere faciliteiten leidde tien jaar geleden tot jarenlange, felle en emotionele discussies in de Maastrichtse gemeenteraad.
      In de wijken rond de groene bult werden indertijd 14.000 handtekeningen opgehaald om te voorkomen dat een ‘gebied van het volk’ zou moeten wijken voor een exclusieve enclave voor de elite.
      Uiteindelijk kwam er een raadsmeerderheid om het plan uit voeren, maar wel onder een groot aantal strikte voorwaarden.
      De voornaamste: de Dousberg zou na ombouw toegankelijk blijven voor iedereen, het zwembad aan de voet van de heuvel zou blijven waar het was en de camping die moest verdwijnen zou op een andere plek in de stad gecompenseerd worden.
      Sinds vorige week zijn die drie harde eisen van tafel.
      Een camping op Maastrichts grondgebied is ‘onhaalbaar’ gebleken, het zwembad wordt gesloopt en vervangen door een nieuw bad met vier bassins aan de andere kant van de stad (Geusselt) en sinds vorige week is de toegankelijkheid fiks ingeperkt.
      Na zonsondergang worden de wegen op de Dousberg afgesloten.
      Voor fractievoorzitter John Aarts van de VVD is de maat vol.
      Als wethouder van het college dat het Dousbergplan door de gemeenteraad loodste, weet hij exact welke afspraken zijn gemaakt.
      „Het huidige college trekt zich daar niks van aan”, concludeert hij.
      Hij verwijt burgemeester Leers dat hij veel te drastisch het probleem van overlastgevende jongeren aanpakt.
      „Ik begrijp dat de gemeente weet wie overlast veroorzaakt.
      Waarom worden ze niet aangepakt en wordt gekozen voor algehele afsluiting van het gebied, waardoor veel mensen gedupeerd worden?”
      Aarts, die in Malberg woont met zicht op de Dousberg, hoort het gemor in de buurt toenemen.
      Als bewoners overlast melden gebeurt er amper iets, maar nu de golfbaangebruikers zich roeren is er meteen actie, concluderen de omwonenden.
      Zou het misschien te maken hebben met het feit dat de burgemeester zelf golft?
      Aarts: „Als je handelt zoals nu gebeurt, dan roep je dat soort vragen natuurlijk over jezelf af.
      Mensen ervaren de gang van zaken als ongelijke behandeling.”
      Overigens zijn er ook bewoners die blij zijn met de afsluiting, zodat ze gevrijwaard blijven van autoraces, ‘scooterjeugd’ en afvaldumpers.

      © De Limburger 210708.
      Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
      Thomas More

      Opmerking


      • #4
        Dousberg

        Leers: ik wist niets van afsluiten.

        DOUSBERG.
        Burgemeester trekt brief in: ‘Dit kan niet! Binnenkort komt er een nieuw voorstel. Na overleg met buurt’
        Zijn naam stond onder een huis-aan-huis bezorgde brief over de golfbaan.
        Maar burgemeester Leers, die op vakantie was, wist niets van vergaande maatregelen.


        De begin deze maand in Belfort, Daalhof, Hazendans en Pottenberg bezorgde brief van burgemeester Gerd Leers - ter aankondiging van maatregelen tegen vandalisme en bedreigingen rond de golfbaan bij de Dousberg - wordt ingetrokken.
        Leers zegt dat hij met verbazing kennis heeft genomen van de inhoud inhoud en geschrokken is van de commotie en de beeldvorming, toen hij terugkwam van vakantie.
        Een aantal van de in de brief genoemde maatregelen, zoals beperkingen voor fietsers en scooters, is door de gemeente de afgelopen maanden voorbereid en in de inspraak geweest.
        Daar zijn geen bezwaren tegen binnengekomen, zegt Leers.
        Met hekwerken heeft hij ook geen moeite.
        „Er is vooraf overleg geweest, omdat het de spuigaten uitliep.
        Vandalisme, bedreigingen en storten van vuil.
        Medewerkers, sporters en de investeerder werden ernstig ontmoedigd.”
        Maar voor het afsluiten van wegen tussen zonsondergang en zonsopgang zonsopgang heeft hij beslist geen toestemming gegeven, bezweert Leers met grote stelligheid.
        „Dit kan niet!
        Het zou ook in strijd zijn met het raadsbesluit over de Dousberg als uitloopgebied.
        Hier is een interne communicatiestoornis opgetreden.
        Wij hadden volgens mij afgesproken dat er eerst open overleg met de buurt zou worden gevoerd.
        En dan niet alleen over maatregelen, maar ook over wat de buurt en dan vooral ouders kunnen betekenen voor veiligheid en leefbaarheid rond de Dousberg.”
        Leers signaleert in heel Maastricht een toename van incidenten en asociaal gedrag.
        „Mensen, met name jongeren, zijn steeds minder geremd.
        Ook ouders die daar niet op hadden gerekend, krijgen te horen dat hun kinderen over de schreef zijn gegaan.
        Individualisering, onverschilligheid, gebrek aan fatsoen zijn de boosdoeners.
        Dat valt niet alleen op te lossen door steeds nieuwe blikken wijkagenten open te trekken, nog afgezien van de omstandigheid dat we de capaciteit daar niet voor hebben.”
        Leers gaat een handhavingsnota schrijven, waarin het samenspel tussen wijkagent, gemeentelijke handhaving en buurtmensen volgens ‘beproefd Engels model’ wordt uitgewerkt.
        Los daarvan volgt begin september september een nieuw collegevoorstel voor maatregelen rond de golfbaan.
        Leers: „Maar eerst gaan we overleggen met de buurt.”
        Dat overleg zal niet alleen over de golfbaan gaan, maar ook over problemen die al jaren door buurtbewoners worden aangekaart.
        Er wordt niet met twee maten gemeten, zegt hij in een reactie op de door Frans Meijers van het buurtplatform geuitte frustraties.
        „Wij streven naar concrete oplossingen.
        Er is mij ook veel aangelegen om Frans Meijers en andere vrijwilligers binnenboord te houden.
        Die mensen zijn momenteel het cement in onze samenleving.”

        © gazet De Limburger; Siebrand Vos; 010808.
        Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
        Thomas More

        Opmerking

        Bezig...
        X