Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Brusselsepoort - informatie

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Brusselsepoort - informatie

    Brusselsepoort

    STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
    De wijk bestaat uit vijf buurten, waarvan het oudste deel hoort bij die eerste typisch stedelijke uitbreidingen buiten de singels uit het begin van de 20ste eeuw.
    Beeldbepalend en behorend tot het Maastrichtse stadssilhouet is de Sint Lambertuskerk (1914), gelegen direct buiten de vroegere Brusselsepoort aan het Koningin Emmaplein en gebouwd bovenop de vestinggordel met al haar kazematten en tunnelgangen.
    Ernaast liggen de intact gebleven Hoge Fronten.
    De huizen, vooral uit de jaren twintig en dertig, soms met etagewoningen, zijn hier hoog, groot een beetje somber.
    Nog stedelijk, maar veel lichtvoetiger is de sociale woningbouw uit de periode na WO II rondom de Brusselseweg en de Bilserbaan.
    Een markant gebouw is hier het strenge zusterklooster (1930) waarin de Hogeschool Zuyd thans gehuisvest is.
    Enigszins verstopt achter dit monumentale complex ligt De Ravelijn, oorspronkelijk een woonschool uit de jaren vijftig voor herhuisvesting van binnenstadsbewoners.
    Aan de westkant liggen twee complexen met bedoelde centrumfuncties: het Winkelcentrum Brusselsepoort en zuidelijk daarvan het voormalige ziekenhuis Sint Annadal, waarin sedert het eind van de jaren tachtig het Paleis van Justitie en een gezondheidscentrum gehuisvest is.
    Aan de westkant hiervan is in de jaren negentig een nieuwe wijk gebouwd met huizen onder architectuur.
    In de wijk, die doorsneden wordt door een kruis van drukke verkeerswegen, staan enkele opvallende gebouwen: de Sint Annakerk (1963) en de Ster-flat aan de Via Regia, de Torenflat aan de Brouwersweg en de Moskee aan de Sint Lucassingel.

    HISTORISCHE INFORMATIE
    Het eerste Algemene Plan van Uitbreiding uit 1905 voorzag in een dichte bebouwing op de vrijgekomen vestingterreinen aan de westzijde van de stad.
    De Lambertuskerk werd de eerste kerk buiten de stadsmuren.
    Oorspronkelijk vormde de aansluiting van het Emmaplein op de Brusselseweg via de Antoon van Elenstraat de hoofdas van de nieuwe bebouwing.
    Later werd deze route door de aanleg van de Sint Annalaan naar het toenmalige ziekenhuis en de Via Regia met haar vertakkingen naar de westelijke wijken uit de jaren zestig teniet gedaan.

    STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
    De wijk is vernoemd naar de stadspoort die tot 1868 aan het eind van de Brusselsestraat heeft gestaan, maar momenteel wordt de naam vooral geassocieerd met het gelijknamige winkelcentrum, dat een centrale functie heeft voor Maastricht-West.
    De oudere straten rondom het Orleansplein en de Bilserbaan zijn vernoemd naar historici, dialectschrijvers, dichters en andere bekende mannen uit de Maastrichtse geschiedenis, rondom de Hoge Fronten naar vestingbouwers en vestingbouwkundige begrippen, en de naamgeving in het gebied van de Brusselsepoort en achter het vroegere ziekenhuis is geïnspireerd door medici en begrippen uit de geneeskunde.
    Alleen de Bilserbaan herinnert aan een van de oude uitvalswegen van Maastricht, de ‘nieuwe’ Via Regia ontleent haar naam aan het type van een middeleeuwse hoofdweg en werd in die tijd in Maastricht gebruikt voor de Bredestraat in het centrum.
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More
Bezig...
X